Inapoi la lista de intrebari


Sarcina extrauterina si alte probleme


Buna! As dori si eu sa aflu cateva raspunsuri la niste intrebari. Anul trecut am avut o sarcina extrauterina si am fost operata (a fost prima mea sarcina). La operatie s-a constatat si ca am avut o infectie. Trompa stanga a fost eliminata. Doctorul mi-a spus ca pot sa mai am copii. Daca se poate as dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari (poate unele vor suna ca niste idiotenii) :

Ce se intampla cu ovulele din ovarul stang, daca eu nu mai am trompa stanga ?
 
Este posibil ca urmatoarea sarcina sa fie tot extrauterina ? Cum pot preveni o noua sarcina extrauterina ?
 
In cazul in care raman insarcinata si totul decurge normal, voi putea naste normal sau doar prin cezariana? Eu am si miopie destul de mare, -7 !
**************************************************
Ovulul este o simpla celula (e drept ca cu material genetic redus la jumatate) care se va elimina in cavitatea abdominala si va muri pur si simplu fara sa creeze alte probleme. Probabil te referi la pericolul ca acest ovul provenit din ovarul stang sa fie fecundat.
Fecundarea ovulului de catre unul dintre milioanele de spermatozoizi are loc in treimea externa a trompei uterine. Dar la tine trompa uterina a fost extirpata, asa ca acest pericol este practic inexistent. Deci pericolul unei sarcini extrauterine date de un ovul din ovarul stang este practic nul.
 
Sarcina extrauterina poate fi produsa de o multitudine de cauze specifice fiecarei femei. De cele mai multe ori este o surpriza atat pentru gravida cat si pentru medicul ginecolg. Existenta in antecedente a unei sarcini extrauterine trebuie sa atraga atentia medicului care va incerca sa descopere aceste posibile cauze. Corectarea lor poate preveni o noua sarcina extrauterina. Deci este necesara o supraveghere atenta din partea ginecologului.
 
O miopie de -7 dioptrii se incadreaza intr-adevar in miopia mare. La gravidele cu miopie mare, nasterea pe cale naturalareprezinta un risc crescutpentru dezlipire de retina. De aceea este mai indicata nasterea prin cezariana.

Dr. Cristian Popescu - Bucuresti


Inapoi la lista de intrebari