Copiii care dorm in asternuturi curate fac mai multe alergii  

Dincolo de dezvoltarea alergiilor si a bolilor autoimune, exista un "vinovat"-surpriza: curatenia. Unul dintre scopurile secolului al XX-lea a fost lupta impotriva germenilor si a virusurilor. Copiii de astazi dorm in asternuturi curate si sufera de mai putine infectii decat bunicii lor. Conform asa-numitei teorii a igienei, apare o ironie in aceasta afirmatie: se pare ca o copilarie lipsita de virusuri duce la slabirea sistemului imunitar. Aceasta schimbare nu duce doar la dezvoltarea de alergii, dar poate avea ca efect aparitia unor boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip I sau scleroza multipla.

Cei crescuti la tara nu au alergii

Un raport, extrem de recent, pe aceasta tema a fost publicat in "The New England Journal of Medicine". Cercetatorii au evacuat cu multa atentie praful din paturile a 812 copii din zonele rurale ale Austriei, Germaniei si Elvetiei. Praful este una dintre componentele murdariei - un fel de membrana a unei bacterii comune, cunoscuta ca Endotoxina. Oamenii de stiinta au studiat si fisele medicale ale copiilor respectivi. Dupa o vreme, au aparut si rezultatele studiului cercetatorilor: copiii care dormisera in cele mai curate lenjerii de pat au dezvoltat alergie la fan, astm alergic si de alte feluri. Copiii care au dormit in cearsafuri mai putin curate nu au dezvoltat nici o alergie, pentru ca, spun specialistii, bacteriile secretate de bovine si de alte animale de ferma sunt cea mai des intalnita sursa de Endotoxina. Aceasta teorie sustine concluzia anterioara a cercetatorilor, conform careia copiii care cresc in case unde exista pisici sau caini sunt mai putin predispusi la alergii si la astm.

Pentru ca sistemul imunitar sa se dezvolte normal, are nevoie de stimuli din mediul inconjurator, spune pediatrul Andrew H. Liu, directorul unui program special din cadrul Centrului de Cercetari din Denver. "Alergiile sunt un fel de tulburare a memoriei imunitatii", spune Liu. "Sistemul imunitar al persoanelor nealergice reactioneaza la aceiasi stimuli ca si al persoanelor alergice. Diferenta este ca organismul celor dintai isi aminteste sa reactioneze." Specialistii sustin ca, in timpul dezvoltarii sistemului imunitar la copii, de fiecare data cand corpul lupta cu un virus, invata ceva. Macar invata cum sa lupte cu virusul respectiv si cum sa nu dezvolte reactii alergice.

Parintii nu trebuie sa inceteze sa mai aiba grija de igiena copiilor, insa nici nu trebuie sa exagereze in a-i proteja de murdarie, pentru ca risca, astfel, ca sistemul imunitar al micutilor sa nu invete cum sa apere organismul de boli.

autor: Tatiana Dabija / aricol aparut in ziarul Gardianul (www.gardianul.ro) - le multumim pe aceasta cale pentru bunavointa.