Ce fel de paine sa mancam?

Ce fel de paine sa mancam?

Ce fel de paine sa mancam?

  • Specialistii Reader's Digest ne arata in cartea “Mancarea si Sanatatea” care este compozitia a 100 de grame de paine (3 felii relativ mici). Conform studiului, cea mai sanatoasa paine este cea integrala.Ce fel de paine e sanatoasa? ce alegem? Supereva va sfatuieste:

Desi principiile de baza ale prepararii painii sunt universale, variatiile regionale in privinta metodei de coacere, a tipurilor de faina si a celorlalte ingrediente, fac ca astazi sa aveti de unde alege. Pot exista mari diferente sub raportul caloriilor si al nutrientilor din fiecare tip. Specialistii Reader's Digest ne arata in cartea “Mancarea si Sanatatea” care este compozitia a 100 de grame de paine (3 felii relativ mici). Conform studiului, cea mai sanatoasa paine este cea integrala.

Painea alba

Facuta cu faina rafinata, ce poate fi albita. Painea contine: calorii – 235; fibre – 1,5; carbohidrati – 49,3; proteine – 8,4; grasimi – 1,9. Vitamine si minerale: de doua ori mai mult calciu decat cea integrala. Faina aba este fortificata cu calciu, niacina, fier si tiamina. Trei felii de paine alba furnizeaza circa o sesime din necesarul zilnic de calciu. Cromul este inlaturat din painea alba in timpul procesarii. Bolnavii de diabet au adesea nevoie de suplimente de crom.

Painea neagra

Facuta din faina de grau din care s-au inlaturat o parte din tarate; poate contine coloranti adaugati, precum caramelul. Painea contine: calorii - 218; fibre - 3,5; carbohidrati - 44,3; proteine - 8,5; grasimi - 2,0. Continutul de calciu este similar cu cel al painii albe. Celor mai multe sortimente de paine din comert li se adauga proteine de soia.

Painea din germeni de grau se face cu faina neagra sau alba si cu minimum 10% germeni de grau procesati. Are la fel de mult calciu ca si cea alba, dar nivelurile celorlalti nutrienti este ceva mai mic ca la painea integrala.

Grahamul contine multe vitamine care lipsesc din painea alba

Painea integrala (graham)

Cunoscuta si ca paine intermediara. Contine: calorii – 215; fibre – 5,8; carbohidrati – 41,6; proteine – 9,2; grasimi – 2,5. Vitamine si minerale: cu 40 la suta mai mult fier decat painea alba si de trei ori mai mult zinc. Nivelurile de fosfor, magneziu si mangan sunt sensibil mai mari. Are mai multe vitamine B complex decat painea alba si cea neagra si contine vitamina E.

Grahamul, care contine faina de malt si boabe de grau adaugate, are nivelurile majoritatii nutrientilor mai ridicate decat painea neagra obisnuita. Patru felii de paine integrala furnizeaza peste 25 la suta din necesarul zilnic de fier al unei femei si 40 la suta din cel al unui barbat.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. doctor
    doctortrimis la 21/4/2010

    cew fel de paine mancam la diabet

    Raspunde la acest comentariu
  2. simona
    simonatrimis la 19/12/2006

    Dar despre painea de secara, ce parere aveti?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII