Generația Alpha - generația copiilor care este gata să preia internetul: puteri și vulnerabilitati

Generatia Alpha - generatia copiilor care este gata sa preia internetul: puteri si vulnerabilitati

Generația Alpha - generația copiilor care este gata să preia internetul: puteri și vulnerabilitati

Generația Alpha este numele dat celei mai tinere generații, următoare celei a Generației Z. Deși sunt cei mai tineri dintre noi, membrii Generației Alpha își fac deja simțită prezența. Acești copii au fost expuși la tehnologie de la o vârstă foarte fragedă, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra vieții lor. Părinții cred că viitorul lor arată promițător, cu excepția îngrijorărilor legate de sănătatea mentală a acestor tineri.

Generația Alpha este definită ca fiind cohorta demografică care urmează generației Z și este formată în principal din copii cu vârsta sub 13 ani ¹. Acești copii sunt născuți în era digitală și au început să folosească tehnologia de la o vârstă fragedă, ceea ce îi face influenți în lumea online. Generația Alpha este numită după litera greacă Alpha, deoarece este prima generație născută în întregime în secolul 21 și al treilea mileniu. Acești copii sunt în mare parte copiii milenialilor și ai generației Z

După ce a dominat cultura internetului pe parcursul anilor 2010, generatia Milenials a fost depasită de Generația Z.

Generatia Z - unii dintrei ei acum adolescenti sau  la începutul anilor '20, a condus noile platforme online și tendințe de social media, si a facut ca Generatia anterioara, Generatia Milenials sa se simta depasită...

Cu trecerea timpului, noile generații aduc cu ele schimbări semnificative în modul în care interacționează cu tehnologia și cu mediul online. Generația Alpha este una dintre aceste generații care ne arată că viitorul digital este deja în plină evoluție. Această generație este formată din copiii care s-au născut începând cu mijlocul anilor 2010 și continuă să se nască în prezent.

Ceea ce face Generația Alpha cu adevărat deosebită este faptul că au fost expuși la tehnologie de la o vârstă foarte fragedă. Pentru acești "nativi digitali," utilizarea tabletelor, telefoanelor inteligente și a altor dispozitive digitale este la fel de naturală precum respirația. Ei învață și se dezvoltă într-un mediu în care informația este la doar un clic distanță și comunicarea poate avea loc cu ușurință la nivel global.

Generația Alpha a preluat ștafeta de la Generația Z în ceea ce privește dominanța în mediul online.

Deși membrii Generației Z au contribuit la schimbarea și inovarea mediului online, Generația Alpha pare să ducă această evoluție la un nivel superior. Ei sunt creatorii și consumatorii conținutului digital într-o măsură fără precedent.

Unul dintre aspectele notabile ale acestei generații este capacitatea lor de a naviga cu ușurință în mediul online. Sunt la curent cu cele mai recente platforme de socializare, tendințele virale și tehnologia emergentă. Mai mult decât atât, ei sunt în mod activ implicați în crearea de conținut, de la videoclipuri și podcast-uri la bloguri și artă digitală. Aceasta îi face să fie nu doar consumatori pasivi, ci și contribuitori activi la peisajul digital.

Cu toate acestea, Generația Alpha nu este fără provocări. Cu accesul lor neîngrădit la tehnologie, există preocupări cu privire la dependența de ecrane și la impactul asupra sănătății mintale. Părinții și educatori trebuie să găsească un echilibru între beneficiile tehnologiei și nevoile de dezvoltare a copiilor lor.

Cu toate acestea, influența culturală a Generației Z nu va dura pentru totdeauna, iar acum pare să fie depășită de Generația Alpha. Chiar dacă sunteți în posesia unui iPad care acum se adună praf într-un sertar și care a fost fabricat înainte ca unii dintre cei mai bătrâni membri ai acestei generații să se nască în 2010, Generația Alpha, deși tânără, începe deja să își pună amprenta online.

Ce este Generatia Alpha?

Generația Alpha este termenul folosit pentru a desemna generația de copii născuți începând cu mijlocul anilor 2010 și ulterior. Această generație urmează Generației Z și este prima care s-a născut în secolul XXI. Cu toate că nu există limite precise de ani pentru această generație, se estimează că membrii Generației Alpha sunt născuți în perioada de la mijlocul anilor 2010 până la mijlocul anilor 2020.

Generația Alpha crește într-o eră în care tehnologia digitală și accesul la internet sunt omniprezente, iar majoritatea dintre ei au avut contact cu acestea încă de la o vârstă fragedă. Sunt cunoscuți pentru a fi "nativi digitali," deoarece au crescut înconjurați de tehnologie și sunt familiarizați cu dispozitivele digitale și platformele online încă de la vârste foarte mici.

Deși există definiții ușor diferite ale intervalului exact de ani care definesc Generația Alpha, majoritatea membrilor acesteia au sub 13 ani. Cei mai mari dintre ei abia intră în adolescență, în timp ce cei mai tineri nu s-au născut încă. Copiii născuți începând cu 2025 vor fi denumiți "Generația Beta."

Generația Alpha este compusă din copii ai milenialilor și ai Generației Z mai în vârstă, ceea ce a dus la supranumirea lor ca "mini-mileniali." Cu toate că au preluat unele elemente ale nihilismului ironic și a tendințelor anti-consumeriste ale Generației Z, se pare că Generația Alpha reflectă mai degrabă loialitatea față de mărci și nostalgia părinților lor mileniali.

Această generație are propriile trăsături distinctive, iar chiar și Generația Z are dificultăți în a înțelege umorul emergent al Generației Alpha. După petrecerea mulților ani de formare online, membrii Generației Alpha încep deja să dezvolte propria cultură a meme-urilor. Un exemplu notoriu este "Skibidi toilet," o serie de videoclipuri care prezintă creaturi de toaletă care cântă și care a devenit una dintre cele mai populare meme ale Generației Alpha.

Mulți membri din generația Z și millennials și-au exprimat confuzia cu privire la aceste videoclipuri , ceea ce a atras atenția asupra generației Alpha.

Iată ce știm despre această nouă generație agitată și despre modul in care gandeste...

Gen Alpha a început să folosească tehnologia la o vârstă mai tânără decât orice altă generație, ceea ce poate avea dezavantaje. De fapt, ei au crescut înconjurați de tehnologie și sunt considerați a fi cea mai „nativă digitală” generație - spune publicatia Insider Intelligence .

Mai puțin măgulitor, ei sunt uneori denumiți și „copii iPad” de către generațiile mai în vârstă din cauza timpului pe care îl petrec uitându-se la ecrane. Un studiu Morning Consult publicat în martie a constatat că mai mult de jumătate din Gen Alpha deține iPad-uri .

Deoarece tind să aibă acces la o mulțime de dispozitive, Gen Alpha sunt obișnuiți să se concentreze pe mai multe ecrane simultan. În timp ce acest lucru i-a făcut mai pricepuți la felul in care vizualizeaza informatiile  -  un studiu publicat de autoritatea britanică de reglementare a mass-media Ofcom,  a constatat că un număr tot mai mare de copii au raportat că au dificultăți să se concentreze pe o singură activitate pe ecran.

Au fost expusi de parintii lor....

Fiind născuți în era rețelelor de socializare, mulți au avut și poveștile lor personale, fotografiile și videoclipurile copilariei postate online de părinții lor încă de la naștere - o practică cunoscută sub numele de „partajare”. Dar difuzarea acestor informatii - poate avea dezavantajele sale.

Eileen Kennedy-Moore, o autoare americana - care este psiholog clinician specializat în educație parentală și dezvoltarea copilului, a declarat pentru publicatia Insider că postarea constantă de fotografii online a parinilor i-a invatat ca a fi „obișnuit” nu este suficient, ceea ce le-ar putea afecta negativ sănătatea mintală. Ideea este ca ai au invatat ca „trebuie să fiu extraordinar sau nu valorez” - si acest lucru este foarte periculos pentru sanatatea lor mentala.

Generatia Alpha au trecut deja printr-o criza sociala: pandemia de Covid-19

Majoritatea celor din generației Alpha au fost forțati să se adapteze rapid pentru a-și petrece anii din copilărie învățând în săli de clasă îndepărtate din cauza blocajelor din cauza pandemiei de COVID-19.

Deși vor dura ani pentru ca repercusiunile acestui blocaj dat de pandemie sa devină pe deplin evidente, mulți părinți au remarcat ca aceasta schimbare a afectat bunăstarea emoțională și comportamentală a copiilor lor.

Izolarea sociala i-a facut pe copii mai vulnerabili si mai puțin capabili să facă față conflictelor și interacțiunii cu alți oameni, deoarece au avut mai puțină practică cu asta.

„Au avut mult prea mult timp să se uite la ei înșiși pe Zoom și nu au avut ocazia să interacționeze”, a spus ea pentru Insider.

Internetul a schimbat modul în care Generatia Alpha socializează

Mulți copii Gen Alpha sunt conectați permanent online, ceea ce a schimbat modul în care socializează. Un studiu din 2022 al platformei de cercetare a consumatorilor GWI a sugerat că aproape jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani au vorbit cu prietenii lor online în timp ce se jucau.

În martie 2022, Jeff Danley, care a lucrat ca director de inovare la compania de publicitate VMLY&R, a declarat pentru The Drum  că jocurile au devenit „cel mai social ecosistem de pe planetă” și că Roblox, Minecraft și Fortnite au avut un mare succes în facilitarea experiențe sociale care aduc împreună tinerii.

Pe lângă utilizarea jocurilor și platformelor online pentru a vorbi cu prietenii pe care îi cunosc deja, Gen Alpha le folosește și ca o modalitate de a dezvolta noi prietenii. Aproape un sfert dintre părinții Gen Alpha din studiul Morning Consult au spus că copiii lor au prieteni pe care i-au întâlnit online pe care nu i-au întâlnit niciodată în persoană.

Gen Alpha se confruntă cu un viitor incert, dar primesc mai multe îndrumări de la părinți

Părinții sunt în general pozitivi în ceea ce privește viitorul copiilor lor Gen Alpha. Un studiu american a concluzionat ca accesul modern la internet și tehnologia au însemnat că copiii Gen Alpha sunt mai informati decat generatia anterioara. Sănătatea mintală a fost singurul aspect în care părinții au spus că sunt mai ingrijirati.

Un raport american privind calitatea și disparitățile în domeniul sănătății din SUA din 2022 a sugerat că aproape 20% dintre copiii cu vârste între 3 și 17 ani au avut o „tulburare mentală, emoțională, de dezvoltare sau comportamentală”, iar vizitele la departamentul de urgență pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani legate de sănătatea mintală au crescut cu 24% din 2019 până în martie-octombrie 2020.

Părinții încearcă să abordeze aceste probleme fiind deschiși cu copiii lor, iar aproape jumătate dintre părinți au vorbit cu copiii lor Gen Alpha despre propria lor experiență cu sănătatea mintală.

Experții sunt împărțiți cu privire la ceea ce este de vină pentru problemele de sănătate mintală ale Gen Alpha. Joanne Fidler (alias Lily-Jo ), un consilier din Marea Britanie și fondator al unui grup de advocacy pentru sănătatea mintală a copiilor și adolescenților este de parere ca sănătatea mintală a Gen Alpha ar putea fi afectată de „cultura covârșitoare online” de astăzi care normalizează copiii având acces nelimitat pe internet.

Dar Kennedy-Moore a spus că crede că aceste preocupări ar putea veni de la părinții care au mai multă conștientizare despre sănătatea mintală decât generațiile anterioare. Ea a sugerat, de asemenea, că părinții ar putea înrăutăți lucrurile în încercarea de a-și proteja copiii.

Părinții fac tot felul de lucruri pentru a preveni copiii să se simtă anxioși. Problema cu asta este că evitarea face să crească anxietatea”, a spus ea. "Toți copiii merită să se lupte pentru a putea învăța. Sunt suficient de puternici pentru a face asta."

Ea a subliniat importanța de a fi blând cu părinții care cresc copiii Gen Alpha. „Părinții văd că lumea noastră se împarte din ce în ce mai mult în „cei care au” și „cei care nu au”. Desigur, se simt îngrijorați de viitorul copiilor lor și vor să facă tot posibilul pentru a se asigura că copiii lor au un viitor bun”, a spus ea.

Gen Alpha este cea mai avansată generație digitală și diversificată de până acum

Din ceea ce am văzut până acum, Gen Alpha este cea mai avansată generație digitală și diversificată de până acum. Se considera deja ca Gen Alpha sunt deosebit de curajoși și sfidează autoritatea în comparație cu generațiile anterioare și că sfidează, de asemenea, normele de gen .

Cu toate acestea, membrii Gen Alpha sunt încă copii și se schimbă și se dezvoltă rapid. Până în momentul în care cei mai în vârstă membri ai Gen Alpha ajung la vârsta adultă în jurul anului 2030, situatia s-ar putea schimba semnificativ. Ei pot avea, de asemenea, trăsături semnificativ diferite de cei mai tineri membri ai generației, care încă nu s-au născut.

Specialistii sunt de parere ca niciunul dintre noi nu ar putea ști cu adevărat cum va evolua Gen Alpha - la vasta de adult.

Doar gândindu-ne la ultimii cinci ani, niciunul dintre noi nu și-ar fi putut imagina vreunul dintre evenimentele care au avut loc și care ne-au modelat profund societatea și pe noi înșine...

autor: Desprecopii.com © 2023

referinte

(1) Generation Alpha | Years, Characteristics, & Facts | Britannica. https://www.britannica.com/topic/Generation-Alpha.
(2) UNDERSTANDING GENERATION ALPHA. https://generationalpha.com/wp-content/uploads/2020/02/Understanding-Generation-Alpha-McCrindle.pdf.
(3) Who is Generation Alpha, and Why Are They Important to Marketers?. https://neilpatel.com/blog/generation-alpha/.
(4) What Is Generation Alpha? | Mental Floss. https://www.mentalfloss.com/article/652245/generation-alpha-facts.
(5) Generation Alpha: Statistics, Data and Trends (2023) - Exploding Topics. https://explodingtopics.com/blog/generation-alpha-stats.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII