Coo-sleeping: Impărțirea patului sau camerei cu copilul: pro și contra - sfatul medicului pediatru

Coo-sleeping: Impartirea patului sau camerei cu copilul: pro si contra - sfatul medicului pediatru

Coo-sleeping: Impărțirea patului sau camerei cu copilul: pro și contra - sfatul medicului pediatru

Indiferent de planurile pe care le fac parintii inainte de nasterea bebelusului - se intampla foarte des ca bebelusul sa doarma in acelasi pat cu ei, dupa cateva nopti agitate in patut.

Iata o abordare pro si contra a impartirii patului cu bebelusul - desigur, tu mamico - ai sa alegi cea mai buna optiune pentru tine si bebelusul tau. Nopti linistite!

► Unde e cel mai bine sa doarma bebelusului? Iata o descriere a problemei si mai multe raspunsuri de la specialisti.

Intrebare: unde trebuie sa doama bebelusul?

Iata ce intreaba o mamica pe forumul despre nou nascuti de la Desprecopii: Care sunt avantajele sau dezavantajele impartirii camerei sau a patului cu copilul meu?

Raspunsul medicului pediatru

Primele saptamani din meseria de mamica sunt de cele mai multe ori incetosate, cu greu facandu-se diferenta intre noapte si zi. Totul pare o lunga serie de hraniri, ragaieli si schimburi de scutece. In timpul acestei perioade, multi parinti aleg sa tina copilul cu ei in camera, intinsi in pat langa ei,sau intre bratele lor, intr-un leagan de paie. Dar dupa un timp, cand vremea hranirilor dese si repetate a trecut, (intre doua si trei saptamani), parintii se gandesc sa mute copilul in propriul pat sau camera.

Impartirea camerei cu bebelusul Inainte de lua aceasta hotarare, luati in considerare avantajele si dezavantajele acestui posibil nou coleg de camera. Veti fi in masura sa-i raspundeti mai usor in miez de noapte; daca ii este foame sau daca este agitat nuva trebui sa va ridicati pentru a merge la el.

Pe de alta parte, unul deintre majorele dezavantaje este acela ca veti putea sa dormi mult mai putin. De cate ori bebelusul va scnci vei fi tentati sa ii raspundeti.

Daca de asemenea va veti trezi numai pentru a bea apa, sau pentru a merge la baie, aceste mici gesturi pot sa il mentina treaz pe copil.

Alt potential impediment este acela ca multi copii care isi impart camera cu parintii au nevoie de prezenta mamei sau a tatalui pentru a adormi. Acest lucru este usor de realizat daca copilul este nou nascut, dar cu cat va creste va fi mai greu sa fiti langa el la ora de culcare. Unii parinti decid sa se culce la aceeasi ora cu copilul, ceea ce este prea devreme pentru ei, alti parinti tin copilul treaz pana cand merg ei sa se culce, ceea ce este prea tarziu pentru copil. Daca copilul s-a obisnuit sa va aiba in preajma cand paseste pe taramul viselor, va fi dificil in cazul in care veti dori sa il lasati cu unul din bunici, sau cu o doica.

Impartirea patului cu bebelusul

Unii parinti prefera aceasta solutie - copilul si parintii in acelasi pat, crezand ca este mai natural asa, decat stilul tipic al societatii actuale, cu copilul dormind singur in camera lui. La fel ca in cazul dormitului cu copilul in aceeasi camera, si cand impartiti patul cu copilul dumneavoastra apar avantaje si dezavantaje.

Unele studii arata ca bebelusii care dorm impreuna cu parintii lor prezinta un risc scazut in cazul deceselor cauzate de moartea subita a sugarului (MSS), comparativ cu copii care dorm singuri. MSS este cauza principala a deceselor copiilor cu varsta intre 1 luna si un an. Cheia raspunsului poate fii aceea ca copiii isi regleaza respiratia in ritmul respiratiei parintilor. Dar exista si probleme legate de siguranta copilului in timpul somnului.

Cu toate ca dumneavoastra nu ati dori sa va sufocati sau rani copilul, pernele, plapumele pot sa duca la sufocarea copilului, sau la alunecarea lui intre perete si pat.

Copilul poate astfel sa sufere de asemenea si vatamari mai usoare.

Printii lui Alex, in varsta de 10 luni, il luau in fiecare noapte in patul lor, la ora 2 a.m. cand el se trezea. Intr-o noapte sora lui, de 3 ani, a avut un cosmar. In timp ce tatal a mers sa o linisteasca pe fetita, Alex a alunecat de-a lungul patului si a cazut din pat. La aceasta s-a adaugat si teama, si in final, Alex s-a ales cu un ochi vanat.

Daca dormiti cu copilul intr-un pat, ganditi-va intotdeauna mai intai la siguranta lui, chiar daca va ridicati numai dupa un pahar cu apa.

Alt dezavantaj este efectul pe care il poate avea aceasta alegere asupra vietii voastre sexuale. Discutiile private, adulte, sunt dificil de realizat, sau imposibile, cu un copil alaturi dormind in pat. 

Si dormitul in acelasi pat cu copilul, pune un punct mort vietii sexuale.

Daca bebelusul vostru doarme in aceeasi camera sau in acelasi pat cu dumneavoastra, ganditi-va la momentul potrivit al mutarii lui in camera/patul lui. Cu cat veti astepta mai mult, cu atat mai greu va fi de realizat. Un copil de 2, 3 saptamani este foarte adaptabil, dar un copil de 6 luni nu este asa usor adaptabil. Luati decizia privind locul de somn al copilului, in camera sau in pat cu dumneavoastra cand acest are varsta de 3 luni.

In incheiere, doresc sa va spun ca nu conteaza ce ati citit sau auzit, decizia trebuie sa fie numai a dumneavoastra. Daca doriti sa va impartiti patul, faceti-o, daca nu, nu o faceti. E bine insa ca ati avut rabdare sa cititi pro si contra. Asta dovedeste ca sunteti un parinte grijuliu!

Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri

Pe forumul Desprecopii exista discutii interminabile despre co-sleeping. Avocatii sunt excelenti de ambele tabere. Exista mamici care jura ca nu exista nimic mai bun pentru bebelus decat dormitul in acelasi pat cu parintii... desi exista si multe mamici care refuza acest trend si prefera sa isi puna patutul in patut. Iata 7 mituri si multe adevaruri despre co-sleeping si parerea multor mamici care sunt adeptele acestui trend.

Citeste mai departe aici >

 Citeste parerea mamicilor de la Desprecopii aici: De ce e atat de nociv co-sleeping_ul? si attachement parenting - opinii 

 

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte 

Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza. 
Iata diagrama somnului unui bebelus de la nastere pana la 36 de luni.


Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

referinte: https://cosleeping.nd.edu/; 
psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. oltean cristina
    oltean cristinatrimis la 10/10/2010

    am o fetita de 8 luni si de la 2 luni doarme cu mine in pat. am avut probleme mari cu colicii si de atunci am pus-o langa mine. recunosc ca nu am facut bine dar nu mai stiam ce sa mai facem cu ea, dormea cate 30 de min. si se trezea plangand si stransa gramada.o luam in brate si se calma.am incercat tot felul de picuri si siropuri dar degeaba.daca nu aveti un motiv ca al meu atunci parerea mea COPILUL CU PATUTUL LUI. bafta viitorilor parinti

    Raspunde la acest comentariu
  2. lauraalma
    lauraalmatrimis la 24/6/2007

    Consider ca este benefic pentru copilasul tau sa va simta alaturi,caci el nu intelege de ce trebuie sa fie singur: plange de se rupe noaptea pentru ca doreste cu disperare sa se simta in siguranta.Ori daca parintii ignora anumite semne,care tin in fond chiar de dezvoltarea psihic-emotionala a copilului,inseamna ca sunt cam abuzivi cu propriul copil.Poti sa-i oferi copilului palate,jucarii din cele mai frumoase,camera cea mai colorata din lume,dar daca il lasi singur acolo,niciodata nu va aprecia nici palatul,nici jucaria,nica camera atat de frumoasa,caci el n-are nevoie de nimic in lume decat de doi parinti fericiti si mai ales,fericiti langa el.Noi avem doi copilasi carora le-am amenajat o camera ca-n povesti,dar ne-am decis sa dormim alaturi de ei pana vor simti ei ca nu va fi nici un pericol pt ei daca noi dormim in camera alaturata.Asadar,cand unul dintre ei se mai trezeste noaptea,noi zicem doar:

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ioana Savescu
    Ioana Savescutrimis la 3/6/2005

    Copilul trebuie sa aiba camera lui!

    Raspunde la acest comentariu
  4. Ionela Catineanu
    Ionela Catineanutrimis la 22/2/2004

    Eu am un baietel de 1 an si 7 luni si de la varsta de 3 luni doarme singur in camera.De fapt, tot de la 3 luni nu mai mananca noaptea. L-am lasat singur in camera cind mi-am dat seama ca il deranjam noaptea. Consider ca este cel mai bine pentru dezvoltarea viitoare a copilului sa aiba camera lui in care sa doarma singur.Si asta este un lucru benefic si pentru parinti.

    Raspunde la acest comentariu
  5. cristina iftimie
    cristina iftimietrimis la 21/1/2004

    Va cer un sfat. Fetita mea are 1 an si 2 luni. Si pana acum a dormit cu mine in pat deoarece se trezea sa o alaptez cam la 2 ore. Pentru ea alaptatul a devenit un confort (nu de foame plange si vrea la san). Acum am pus-o in patut in camera separat si nu o mai alaptez noaptea. Plange pana adoarme si cand se trezeste (de cateva ori pe noapte) plange 10-20 min pana adoarme la loc (uneori se trezeste pe la 5 dimineata si plange la fiecare sfet de ora. Ni se rupe inima cand o auzim ca plange atata si suntem disperati ce sa mai facem. Apreciem sfatul dumneavoastra.

    Raspunde la acest comentariu
  6. stefan pitrop
    stefan pitroptrimis la 25/11/2003

    as fi interesat sa aflu daca este bine ca parintii sa doarma in alta camera, alta decat cea a bebelusului si cat de eficienta este solutia utilizarii unui dispozitiv electronic de avertizare a zgomotelor copilului in timpul noptii (spion). Sunt viitor tatic si vreau sa pot alege cea mai buna varianta, in avantajul dezvoltarii viitoare a copilului meu.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII