Apa de flori de portocal

Apa de flori de portocal

Apa de flori de portocal

  • Sună ca din poveşti. Sună îndepărtat şi parfumat. Apa de flori de portocal se obţine din distilarea florilor de portocal amărui. Nici nu ştiam că există aşa ceva până când am primit cadou o sticluţă de apă de flori de portocal, comandată din Franţa în Elveţia, purtată cu avionul de la Geneva până în Drumul Taberei şi din Drumul Taberei până sub copacii parcului Romniceanu unde mi-a fost înmânată cu ceremonie...

Mamele cele mai devotate vor uneori să îşi facă o mică bucurie, să ia o gură de aer, să mai vorbească şi despre altceva decât scutece, temperaturi, bube, reţete pentru bebeluşi şi alte picanterii ale vieţii obişnuite, să poată bea o cafea fără să se teamă că o pereche de mânuţe mici vor trage cana şi-şi vor turna lichidul fierbinte pe tot trupşorul.

Am două prietene. Una e în Liban, cealaltă în Elveţia. Fetele noastre sunt de-o vârstă. Anul viitor de 1 iunie, noi mamele lor, le vom lăsa cu bunicii, ne vom urca în câte un avion low-cost şi ne vom opri pe terasa elveţiencei. Să bem cafea albă şi să stăm la soare, să ne uităm la oameni şi să povestim, să citim o jumătate de zi fără întrerupere şi să ne răsfăţăm cum de mult nu s-a mai întâmplat… Până în iunie mai e, aşa că deocamdată visez şi mă tratez cu Apă de flori de portocal.

 Rostiţi cu glas tare: Apă De Flori De Portocal…
 
Sună ca din poveşti. Sună îndepărtat şi parfumat. Apa de flori de portocal se obţine din distilarea florilor de portocal amărui. Nici nu ştiam că există aşa ceva până când am primit cadou o sticluţă de apă de flori de portocal, comandată din Franţa în Elveţia, purtată cu avionul de la Geneva până în Drumul Taberei şi din Drumul Taberei până sub copacii parcului Romniceanu unde mi-a fost înmânată cu ceremonie.

 

“Nu mai am răbdare, mi-a spus prietena mea, trebuie să-ţi dau ce ţi-am adus…” Îmi pomenise de apa de flori de portocal pe când îmi vorbea de cafeaua albă şi de alte mirodenii ciudate cu care urma să ne îmbătăm simţurile şi papilele în plănuita noastră escapadă. Sticluţa albastră cu apă de flori de portocal o ţin ascunsă printre şaluri şi eşarfe, în sertarul meu din şifonier.

Teoretic, apa de flori de portocal este un ingredient pentru cocktail-uri si prăjituri. Practic, câţiva stropi de apă de flori de portocal puşi pe dischete demachiante ţinute preţ de câteva minute pe pleoapele închise, fac minuni pentru ochii obosiţi. Veţi simţi mai întâi o răcoare plăcută.

Mirosul vă va inunda nările şi vă va da o stare de bine. Lăsaţi apoi dischetele pe noptieră: aerul se va împrospăta...

Puneţi câteva picături de apă de flori de portocal într-un pahar cu gin şi vermut şi veţi obţine un martini Victorian. Combinaţi-le cu ceai verde şi încă 3-4 picături de apă de trandafiri şi veţi obţine un parfum excepţional pentru un ceai altfel inodor.

Tăiaţi câteva cubuleţe de pepene galben şi acoperiţi-le cu un sirop făcut din miere şi apă de flori de portocale. Mai puneţi şi câteva felii de portocală pe care aţi presărat o combinaţie de zahăr şi scorţişoară. Dacă adăugaţi şi câteva căpşuni proaspete, obţineţi o delicioasă salată de fructe.

Siropurile cu care însiropaţi aluaturile de tort sau chiar baclavalele sunt şi mai parfumate dacă puneţi şi apă de flori de portocal. O puteţi folosi şi pentru glazuri.
Dacă aveţi o sticluţă cu atomizor, câteva “puf”-uri date la încheietura mâinii vă vor da un “aer tropical.”

Una dintre cele mai faimoase băuturi din New Orleans, Gin Fizz a fost inventată de Henry C. Ramos. Secretul aromei acestei băuturi şi a texturii delicate? 3 picături de apă de flori de portocal şi albuşul de ou. Iată reţeta:

• 60 ml grame de gin
• 3 picături de apă de flori de portocal
• 1 albuş de ou
• 1 linguriţă de zahăr
• 30 ml  sirop de lămâie
• 15 ml sirop de lămâie verde (lime)
• un strop de frişcă
• Apă minerală

Amestecaţi ingredientele cel puţin un minut. Scurgeţi conţinutul shaker-ului într-un pahar înalt. Adăugaţi apa minerală. Amestecaţi din nou.

Serviţi cu un surâs.

 Forum recomandat

 Zona Artelor: Carti, filme, televiziune ... si alte genuri de arta.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII