Leziuni cutanate comune la nou-nascuti: despre pielea bebelusilor - sfatul medicului

Leziuni cutanate comune la nou-nascuti: despre pielea bebelusilor - sfatul medicului

Leziuni cutanate comune la nou-nascuti: despre pielea bebelusilor - sfatul medicului

Bebelusii au o piele sensibilă care se adaptează lent la viața din afara burticii mămicii. Eritemul alergic neonatal, milia, miliaria, dermatita seboreica, dermatita de scutec, petele mongoliene, veziculele de supt, petele vasculare, tegumentele marmorate, hidrocelul ... toate aceste sunt leziuni cutanate posibile la nou-nascuti. 

Iată ce probleme cutanate poate avea un nou nascut  - cu sfatul și recomandarea medicului pediatru.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Eritemul alergic neonatal
Milia
Miliaria
Dermatita seboreica
Dermatita de scutec
Tegumentele marmorate
Hidrocelul
Petele mongoliene
Veziculele de supt
Petele vasculare

Eritemul alergic neonatal

Debuteaza in ziua 2-3 de viata cu leziuni benigne, de etiologie necunoscuta, reprezentate de o papula alba sau galbuie cu halou rosu, pe trunchi, membre si fata. Leziunile se pot accentua la caldura sau se pot uni pe suprafete mai mari. Se atenueaza si dispar in urmatoarele 3-6 zile.

Milia

milia bebelus

Apare pe fata si pielea capului; leziunile sunt papule mici si albe, reprezentand chiste de keratina. Rar, se pot asocia cu alte afectiuni (epidermoliza buloasa, sd. Oro-facio-digital). Leziuni similare pot aparea in cavitatea bucala, pe palatal dur (asa-numitele “perle Ebstein”) sau pe marginea alveolara (noduli Bohn). Dispar in cateva luni fara tratament.

Miliaria

Se datoreaza retentiei de transpiratie prin obstructia si ruptura canalelor glandelor sudoripare si apar de obicei dupa un stress termic (supraincalzire) pe fata, pielea capului si trunchi. Exista doua forme: miliaria cristalina (vezicule superficiale de 1-2 mm diametru, fara inflamatia tegumentului din jur, si miliaria rubra (papule si pustule pe tegument rosu, inflamat). Se rezolva rapid dupa inlaturarea stres-ului termic.

Dermatita seboreica

Afecteaza pielea capului (frunte, sprancene) si zonele de la plici (naso-labial, dosul urechilor), unde apar cruste grase, galbui, aderente. Leziunile din zona fesiera si inghinala se pot suprainfecta cu Candida albicans. Se observa cel mai frecvent in primele 6 saptamani de viata, dar poate fi intalnita si pana la 1 an. Se rezolva relativ repede cu tratament local (crema sau sampon cu sulf).

dermatita

Dermatita de scutec

Este o problema comuna la sugari, din cauza umezelii locale si contactului iritant cu urina si scaunul, la care se poate supraadauga infectia cu Candida. In acest caz, zona perineala este rosie, dezepitelizata., cu leziuni confluente. Tratamentul local implica un agent antimicotic (Nystatin sau Miconazole), schimbarea frecventa a scutecului si creme – bariera impotriva umezelii.

Tegumentele marmorate

Se datoreaza instabilitatii vasomotorii la sugar, cu evidentierea clara a capilarelor si venulelor contractate la nivelul pielii, in conditii de frig. In general se rezolva cu varsta si nu are nici o semnificatie patologica. In alte situatii reprezinta un semn de hipoperfuzie patologica sau sunt indicatorul unei boli congenitale (cutis marmorata telangiectatica).

CIteste Iritația de scutec a bebelușului: cauze și tratament

Hidrocelul

Apare chiar de la nastere ca edem scrotal uni- sau bilateral, uneori confundat cu o hernie inghinala (cu care poate coexista, de altfel).  Daca nu apar semen de inflamatie locala, durere sau incapacitatea de a palpa testiculii, se intervine chirurgical mai devreme de varsta de 1-2 ani, pana la care se produce, de obicei, resorbtia spontana.  

Petele mongoliene

Sunt zone pigmentate, albastrui sau cafenii, tipice copiilor din populatii mediteraneene si asiatice. Localizarea cea mai frecventa este fesiera, dar pot fi observate si pe trunchi sau membre, fiind usor de confundat cu echimozele posttraumatice. Se atenueaza treptat in primii ani de viata. 

Veziculele de supt

Leziunile sunt prezente la nastere (vezicule sau echimoze), in special pe spatele mainii si pe marginea incheieturii, si se datoreaza miscarilor viguroase de supt ale fatului in uter. Starea generala buna si prezenta izolata a leziunilor permit diferentierea de alte afectiuni, severe (impetigo bulos, stafilococii cutanate, herpes). Daca este necesar, se aplica antibiotice local si se acopera leziunile cu pansament steril pana la vindecare.

Petele vasculare

Sunt leziuni vasculare comune populatiilor caucaziene; localizarile cele mai frecvente sunt pe frunte, pleoape, ceafa.  Microscopic, sunt vase capilare in exces in dermul superficial, care se remit, in general, in primii ani de viata.

Unele hemangioame cu localizare la nivelul pleoapelor pot debuta si ele ca pete vag rosietice, dar care se accentueaza in timp, devenind hemangiom tipic.

Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata 

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII