O dimineata cu vrajitorul Radu Serban

O dimineata cu vrajitorul Radu Serban

O dimineata cu vrajitorul Radu Serban

  • Când l-am cunoscut pe Radu Şerban, abia deschisese un mic salon la Piaţa Palatului. Era o vară toridă, aveam părul lung şi simţeam nevoia să mi-l îndepărteze cineva definitiv de pe ceafă. Un panou proptit de o coloană chiar în pasajul care oferea puţină umbră, mi-a atras atenţia. Tuns: 40.000 de lei. Acum Radu Serban este cel mai la moda stilist din Bucuresti. Iata, in exclusivitate pentru Supereva, o discutie cu el.

Radu Serban: Sunt un frizer talentat si nu mi-e rusine sa recunosc asta!

Când l-am cunoscut pe Radu Serban, abia deschisese un mic salon la Piata Palatului. Era o vara torida, aveam parul lung si simteam nevoia sa mi-l îndeparteze cineva definitiv de pe ceafa. Un panou proptit de o coloana chiar în pasajul care oferea putina umbra, mi-a atras atentia. Tuns: 40.000 de lei.

Era vara anului 2001. Am urcat scarile pâna la salon cu inima cât un purice. Ca orice femeie tin mult la parul meu, ma încapatânez sa îl las sa creasca si de fiecare data când ma tund, simt fiecare centimetru care aterizeaza pe podea… Salonul mi-a placut, era pustiu, eram singura clienta. M-au invitat sa iau loc, mi-au oferit o cafea (ceva nemaivazut în România acelor ani) si l-au chemat pe Radu.

Era prima oara în viata mea când îmi lasam podoaba capilara pe mâna unui barbat.
- Ce vrei sa faci? M-a întrebat Radu clantanind foarfeca pe lânga urechile mele.
- Nu stiu. Mi-e cald. Vreau sa fiu frumoasa dar sa nu îmi mai fie atât de cald.
- Bine, lasa ca te fac eu frumoasa. Eu te vad cu ochi de barbat si stiu exact ce ti se potriveste.
 
A fost începutul unei frumoase prietenii.

Spalatul pe cap era completat de masaj si masca speciala pentru par, cafeaua avea întotdeauna si lapte, onduleurile se finisau cu ceara pentru stilizat si tubul de fixativul nu era golit exclusiv pe podoaba mea capilara. Mi-a placut de Radu. La sfârsitul primei sedinte de coafat mi-a zis:
- Deschide ochii! Si zi-mi daca o cunosti pe domnisoara aia din oglinda.

< in imagine: Vrajitorul Radu Serban

Cu înca putin ruj si putin fard deasupra pleoapei, persoana din oglinda era cu totul altcineva decât cea care intrase, toropita de caldura, pe usa salonului.

M-am reîntors la Radu ori de câte ori am avut nevoie sau pur si simplu chef sa mai beau o cafea cât ma tundea si ma coafa stilistul meu preferat. Apoi vara trecuta Radu a disparut de la Salonul la care veneam întotdeauna pe neanuntate, convinsa fiind ca pentru mine se va face loc. Un sondaj de opinie ad-hoc, l-a numit pe Radu printre cei mai buni stilisti din Bucuresti si m-am bucurat ca si alte prietene din comunitatea desprecopii s-au lasat cu încredere pe mâna “frizerului” cum îsi spune în gluma chiar el. Era înca un lucru pe care îl avem în comun.

Saptamâna trecuta, dupa o experienta deloc placuta la un salon de cartier, am pus mâna pe telefon si i-am dat de urma.  Si pentru ca îmi place sa împartasesc o bucurie, l-am convins pe Radu sa-mi acorde un interviu pentru Supereva.

Mai tii minte ca prima oara m-ai tuns cu 40.000 de lei?

- Când am început sa manageriez salonul de la Sala palatului încercam sa atrag clienti si singura sursa atunci mi s-a parut ca ar fi pensionarii care umbla de colo-colo si cauta servicii si calitate. Sunt singurii care au timp sa faca treaba asta, nu era asa la moda cu internetul, sa gasesti servicii sa schimbi o idee pe un site. Mai faceam niste fluturasi pe care îi împarteam în tramvai, foarte optimist zâmbeam, poftiti, cautati-ne, încercam sa mai atragem si alti clienti. Asa a aparut pachetul asta, cu un tuns si un coafat 40.000 de lei pentru pensionari.

Acei primi clienti au ramas si acum, cu acelasi pret, pentru ca acei oameni au adus clientela, au spus peste tot ca ei se tund la salonul X cu 40.000… E adevarat ca pentru clientii care nu erau pensionari, tunsul costa 180.000 dar oricum e o suma modica. E adevarat ca între timp am învatat si eu sa tund, atunci învatam pe clienti nu era meseria mea, eu eram managerul salonului dar am vazut ca pot sa fac chestia asta si mi-a prins bine. Acum îmi place si fac bine de tot chestia asta.

Cât de pretentioase sunt clientele tale?

Target-ul meu este peste medie. Sunt foarte pretentioase pentru ca au grad de comparatie. Sunt informate, citesc, cauta… Asta ma ajuta. Daca toate clientele mele ar zice: fa-mi ce vrei tu si la sfârsit nu mi-ar spune: nu îmi place sau îmi place ce ai facut, pentru mine nu ar fi bine deloc. Asta ma face sa învat tot timpul, sa ma pregatesc tot timpul, sa vin în fata lor cu altceva, de fiecare data.

Sunt multe lucruri de pus la punct dar asta pleaca numai de la profesionisti. Apare plafonarea: te obisnuiesti cu o imagine a ta si traiesti cu ideea ca doar asa îti sta bine. Trebuie sa convingi clientul ca poate sa schimbe ceva. Uitati-va pe strada: toate femeile îsi vopsesc parul în doar doua culori: maro, blond, suvite. Este o piata uniforma. În machiaj e mai simplu, frumusetea naturala a româncelor ajuta foarte mult. Dar la par, e o mare problema uniformitatea asta: toata lumea aplica aceleasi tehnici: suvite, maro, blond, cam atât. Mai trebuie schimbat ceva aici, exista o multime de culori care pot fi aplicate dar asta vine de la stilist, de la cel care se ocupa de coafura unei doamne si sa o convinga încet-încet ca poate încerca si lucruri noi.

Am vazut stilisti care recomanda extremele: daca o clienta a avut parul negru si lung toata viata, îi propune o tunsoare scurta si o vopsea rosie. Nu sunt de acord cu chestia asta. Trebuie sa stai de vorba cu ea, sa vezi daca e genul care s-ar aventura la asa ceva, daca are o slujba care sa îi permita o astfel de înfatisare, sa arate ca Pink de exemplu… Totul pleaca de la profesionisti. De vreo doi ani de zile încep si ai nostri sa se perfectioneze. Pâna acum era o piata foarte mica, erau doar câtiva stilisti, îi numarai pe degete. Acum, de vreo doi ani, românii învata. Cei care au ajuns sus, au predat mai departe secretul profesional. 

Nemultumirea clientelor…

Ajut foarte multi copii sa devina profesionisti. Ei ajung în timp, intr-un an doi sa fie chiar mai buni pentru mine, pe o anumita tehnica. Tunsul necesita experienta dar tehnicile de tuns sunt aceleasi. N-am inventat noi foarfeca si nici briciul. E adevarat ca în timp devii expert în geometrie si poti sa tunzi mai bine decât un coleg mai tânar. Dar aplicarea unei singure nuante de vopsea poate sa o faca oricine. O fac femeile acasa între ele, cu vecina, cu nepoata…

Nu e nevoie de mare experienta în a aplica o vopsea decât daca faci o creatie: schimbi nu stiu câte culori pe par si atunci doar stilistul vede exact cum sa faca acest lucru: nu poate nimeni sa simta culoarea asa cum o simti tu. Dar daca e vorba de spalat pe cap sau de uscat cu foen-ul, e simplu… Asa se întâmpla si la mine la salon: eu tund, eu aplic vopselele când am ceva mai complicat în minte, dar nu mai stau sa coafez decât daca fac o super-coafura, o creatie. Sa întinda parul e în stare oricine.

Cât de des te vezi cu clientele?

În general vin la o luna, o luna si jumatate – sa-si întretina culoarea parului. Sunt destule cliente care vin saptamânal, mai ales daca au evenimente la care trebuie sa participe, tot timpul sunt vazute, tot timpul trebuie sa fie puse la punct.

Ce face salonul tau sa fie atât de special?

Exista clienti pentru toata lumea. Ei aleg, noi doar ne straduim sa ne facem serviciul foarte bine… Nu poti sa multumesti pe toata lumea, dar majoritatea sunt multumiti. Îmi place sa stau de vorba cu clientele mele, sa aflu cât mai multe despre ele, le ofer o cafea sau un ceai si nu ma grabesc niciodata. Pentru ca doar asa, stabilind o minima relatie, poti hotarî ce fel de tunsoare i se potriveste, ce culoare o prinde. Clientele se simt bine daca le tratezi cu consideratie si le oferi toata atentia ta. Si când în jurul tau roiesc trei patru oameni: unul îti întinde parul, unul îti aduce o cafea, unul îti usuca o suvita, si la sfârsit toti te complimenteaza, pleci de la salon zâmbind si când te întorci mai vii si cu o prietena.

Le tratezi ca pe vedete?

Pentru mine nu exista femei obisnuite si vedete. Pentru mine exista femei frumoase si atât… Daca te referi la cele platite sa arate bine, vorbim de vedete si pseudovedete.
- Îti place sa lucrezi cu vedetele?
- Îmi place desi e destul de dificil. Daca e sa vorbim de vedete profesioniste care stiu ce au de facut si de ce au venit acolo, totul se întâmpla foarte rapid: retus, machiaj. Unele dintre ele stiu exact ce vor si nu le poti pacali, trebuie sa le explici tot timpul de ce faci asa si nu altfel. Uneori accepta sfaturile tale, alteori protesteaza… Dar sunt si foarte multe fara experienta, pline de frustrari, tot timpul se compara cu cineva… Acestora le trebuie un psiholog înainte. Eu înainte sa le chem la o sedinta profesionista le-as intreba: de ce vii acolo? Stii ce ai de facut acolo? Stii sa te porti ca o adevarata profesionista?

Le înteleg, sunt la început… Dupa câtiva ani se schimba, sunt altele, mai ascultatoare, au mai multa încredere în ce le spui, pentru ca in definitiv despre asta este vorba, despre încrederea ca omul ala care tine o foarfeca deasupra capului tau stie ce face.

  Forum unde comentam cu placere

 Frumusete si moda >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. mihaela
    mihaelatrimis la 23/1/2012

    as dori si eu sa aflu unde il pot gasi pe radu stefan, un salon sau un numar de telefon! As dori sa imi trimiteti pe mail un raspuns, daca el nu poate fi publicat pe site!multumesc anticipat!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Elena Cristina
    Elena Cristinatrimis la 4/12/2011

    Am auzit despre Radu Serban si as vrea sa stiu daca preda sau daca are scoala? Ma intereseaza niste cursuri de la zero cu el. Ma poate ajuta cineva? Mi-a dat cineva site-ul sau dar nu este activ. Va rog mult informatii si pareri?! MultumescElena

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII