Afinul si miracolul culorii intense

Afinul si miracolul culorii intense

Afinul si miracolul culorii intense

  • Afinele au efecte antidiabetice, antitoxice intestinale, antiseptice, urinare, vasoprotectoare capilare, protectoare contra radiatiilor ionizante. Datorita mirtilinei, care este considerata insulina vegetala, atit frunzele, cit si fructele de afin au efecte hipoglicemiante. Afinele se folosesc in diabetul zaharat, complicat cu afectiuni dermatologice (candidoze, prurigo diabetic, ulceratii trofice), in tulburari circulatorii, uretrite, stomatite, eczeme, cuperoze.

Afinul sau Vaccinium myrtillus este un semiarbust care creste in zonele de munte. Frunzele sint mici, cu margini crestate, iar florile, singuratice, au culoare roz, cu petale unite, ca un clopotel. Fructele, niste bobite negre-albastrui, brumate, ajung la maturitate in luna august, continind un suc negru-violaceu, dulce-acrisor, care pateaza.

Cind si cum se recolteaza:

De la afin, in scopuri terapeutice se folosesc doar frunzele si fructele, recoltate separat, in luna august. Frunzele se usuca impreuna cu ramurile, in snopi mici, in loc aerisit, lipsit de umezeala, apoi se separa de ramuri pastrindu-se in pungi de hirtie sau in saculete de pinza. Fructele se separa de frunze, dupa cules, prin scufundarea lor intr-un vas cu apa, apoi se zvinta la soare si se pun la uscat pe policioare bine aerisite, uscate, fara praf.

Mladitele de afin trateaza bolile de ochi si diverse afectiuni digestive. Iar frunzele si fructele contin o substanta asemanatoare cu insulina.

Din mladitele recoltate la inceputul primaverii si puse proaspete la macerare in solutie hidro-glicero-alcoolica se obtine un extract numit gemoderivat. .

Afinele scad glicemia 

Datorita mirtilinei, care este considerata insulina vegetala, atat frunzele, cat si fructele de afin au efecte hipoglicemiante. Din frunze se poate face o infuzie indulcita cu miere sau zaharina, din care se beau zilnic 1-1,5 l. Este buna in caz de cistita, diabet zaharat si ca protector vascular capilar. De asemenea, decoctul din frunze ajuta, prin gargara, in afectiuni buco-faringiene. In vindecarea arsurilor se aplica pe locul bolnav comprese cu frunze.

Afinele - pline de vitamine

Fructele sunt bogate in vitaminele A si C. Sunt utilizate in diaree, enterocolite, oxiuraza, diabet zaharat, infectii urinare. Se consuma proaspete sau se prepara. O lingurita si jumatate de fructe zdrobite se pun in 500 ml de apa si se fierb aproximativ 30 de minute. Se bea in trei reprize, in decursul unei zile.

Pastrare

Fructele de afine se pot macera si la rece: o lingurita si jumatate de fructe zdrobite se lasa in 400 ml de apa rece, la temperatura camerei, timp de opt ore. Toata cantitatea de macerat se bea in timpul unei zile, in trei reprize.

Pe larg despre afin si miracolul sau

Afinele au efecte protectoare în ulcerul gastric indus de stres, medicamente, alcool si chiar fata de ulcerul cronic indus de acidul acetic, stimulînd apararea locala a mucoasei stomacului.

Mod de utilizare: Infuzie din frunze (1 lingura planta la o cana cu apa), din care se beau cîte 2-3 cani/zi sau decoct concentrat din fructe uscate (3 linguri de afine la 0,5 l de apa), care se consuma nefiltrat, împreuna cu fructele, de 2-3 ori/zi.

De asemenea, decoctul din frunze ajuta prin gargarisme în afectiuni buco-faringiene. Afinele, consumate ca atare sau sub forma de suc, vindeca stomatitele. Fructele proaspete, pot fi consumate în orice cantitate, atît cît permite organismu
Ceaiurile din frunze (2 lingurite de frunze se oparesc in 500 ml de uncrop, din care cantitate se bea de trei ori pe zi) in cazurile de diaree, infectii urinare, uremie. Diabeticii vor bea cite 1-2 ceaiuri pe zi (scade zaharul din singe) adaugind la frunzele de afin parti egale de pastai de fasole si frunze de dud.

Din fructe uscate se prepara ceaiul antidiareic si antidezinterie cronica: 1-2 lingurite de fruncte se fierb timp de 25-30 de minute in 100 ml de apa, se filtreaza si se completeaza cu apa fiarta pina la implinirea cantitatii initiale. Se beau zilnic pina la 300 ml de astfel de ceai. Pentru obtinerea unui efect mai bun si mai puternic la cantitatea de fructe se mai poate adauga inainte de fierbere 1 g flori de musetel (romanita), 0,5 g frunze de menta si chiar 0,5 g de coaja de stejar.

Pe langa infectiile urinare si uremie, ceaiurile din frunze si fructe de afin ajuta la guta si reumatism.

Afinul este un bacteriostatic, pentru care proprietati se recomanda in ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie intestinala. In medicina populara infuzia din fructe de afin se mai foloseste in tratarea gastritei, aciditatii scazute a stomacului, calculilor (pietre la rinichi) si in combaterea metabolismului (schimbul de substante) dereglat. Fiertura si sucul de afin se mai folosesc in forma de gargara la iflamatiile mucoasei cavitatii bucale, gingiilor, faringelui si laringelui. Terciul din fructe proaspete in forma de comprese e bun in cazurile de arsuri, diferite exeme si boli de piele.
Sub forma de infuzie, care se obtine un ceai extraordinar din frunze. Se beau 2-3 cani pe zi. Frunzele si fructele de afin au proprietati astringente datorita taninului. Au activitate antibiotica, modificand favorabil flora patogena intestinala. Actiunea hipoglicemianta a frunzelor de afin este controversata. Frunzele intra in compozitia ceaiului dietetic.
Afinul mai este indicat in infectia urinara, ca antiseptic minor si diuretic, in reumatism, in guta, in colita de fermentatie sau de putrefactie.

Fructele prelucrate termic, precum cele din dulceturi, pierd cea mai mare parte din substantele benefice. Afinele ajuta in cazul tulburarilor de circulatie encefalica, la diaree, enterocolita de fermentatie. Au aport benefic in cazul oxiurozei, al diabetului si maladiilor asociate acestei boli, al infectiilor urinare, artritelor, candidozei bucale si digestive, faringitelor, stomatitelor, aftelor, micozelor, eczemelor sau in tratarea ranilor sangerande. Ceaiul din frunze si fructe are efect de rehidratare.Frunzele si fructele afinului au o lunga istorie de uz medicinal. Initial se credea ca inlesnesc nasterea, apoi s-a descoperit ca ajuta digestia si stopeaza diareea si inflamatiile.

Pana in prezent, rezultatele cele mai bune in tratamentul pancreatitelor si al diabetului, prin mijloace fitoterapeutice, au fost obtinute asociind extractele selective din cele mai multe plante sau plantele ca atare, neprelucrate prin procedee chimice. Aceste plante contin glicozite sterolice si flavonozide. La unele specii, efectul hipoglicemiant dispare prin prin uscarea plantei la temperaturi de peste 400C sau prin infuzare. In alte cazuri, efectele hipoglicemiante depind de starea de maturizare a fructului.
La numerosi pacienti tratati cu extracte de frunze de afin, s-a constatat reducerea semnificatica a dozelor de insulina necesare zilnic.

Administrarea fructelor de afin are un efect hipoglicemic. In formele usoare de diabet zaharat, preparatele din afin pot chiar inlocui insulina, mai ales daca se asociaza si cu alte plante cu actiune hipoglicemianta. Totusi, trebuie retinut ca substantele active din afin nu dau rezultate satisfacatoare in formele medii sau severe de diabet, sau in diabetul infantil. Fructele se pot consuma proaspete, uscate sau congelate, cate 50-100g pe zi, in cure de 2 saptamani pe luna.

Tratamentul se va face intermitent, cu pauze intre serii. Din infuzia preparata dintr-o lingura de frunze de afin la o cana cu apa se beau 2 cani pe zi timp de 10 zile. Extractul apos, preparat la rece prin macerarea a doua linguri de frunze in 250 ml apa, timp de 6 ore, se bea in cantitate de 2 cani pe zi. Pulberea din fructe uscate se ia cate jumatate de lingurita, in putina apa, de 3 ori pe zi.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Ica
    Icatrimis la 21/11/2013

    Oare cat la suta este corect din articol, din mom ce poza este cu totul altceva?

    Raspunde la acest comentariu
  2. geta
    getatrimis la 27/8/2013

    Afinele din foto sunt de fapt bozii sau poama cainelui. Atentie deci!

    Raspunde la acest comentariu
  3. cristina
    cristinatrimis la 5/8/2010

    se zice ca afinele sunt bune ,este bine sa consulti medicul anainte de al le consuma .,am o prietena care are diabet zaharos si mai face si insulina si poate sa bea ceai de afine .ce trebuie facut an cazurile acestea

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII