Îngrijirea pielii în timpul sarcinii: de ce retinolul NU este recomandat

Îngrijirea pielii în timpul sarcinii: de ce retinolul NU este recomandat

Îngrijirea pielii în timpul sarcinii: de ce retinolul NU este recomandat

În timpul sarcinii, produsele care conțin retinol (o formă de vitamina A) NU sunt recomandate din mai multe motive importante. Retinolul și alte derivate ale vitaminei A, precum retinoizii, pot traversa bariera placentară și pot avea efecte teratogene asupra fătului, adică pot cauza malformații congenitale sau alte probleme de dezvoltare.

Vitamina A este esențială pentru dezvoltarea normală a fătului, dar în cantități mari poate fi dăunătoare. Studiile au arătat că expunerea excesivă la retinol și retinoizi în timpul sarcinii poate crește riscul de malformații congenitale, inclusiv anomalii ale sistemului nervos central, ale feței, ale inimii și ale altor organe.

De asemenea, un aport excesiv de vitamina A poate contribui la toxicitatea vitaminei A, care poate avea efecte negative asupra sănătății mamei și a copilului. Din aceste motive, femeile însărcinate sunt sfătuite să evite produsele de îngrijire a pielii care conțin retinol sau alte forme de vitamina A și să discute cu medicul lor despre alternative sigure pentru îngrijirea pielii în timpul sarcinii. Este important să se opteze pentru produse de îngrijire a pielii care sunt etichetate ca fiind sigure pentru utilizare în timpul sarcinii.

Probabil ați auzit despre efectele miraculoase ale retinolului asupra pielii.

Această substanță a transformat industria cosmetică, fiind laudată pentru capacitatea sa de a diminua petele întunecate și acneea, precum și de a atenua liniile fine și ridurile. Retinolul stimulează producția de colagen și favorizează eliminarea celulelor pielii moarte, rezultând astfel un ten luminos și rejuvenat.

Totuși, stiai ca în timpul sarcinii, utilizarea retinolului este interzisa? Atât retinoizii administrați oral, cât și cei aplicati topic sunt asociați cu diverse riscuri pentru sarcină, putând avea un impact negativ asupra dezvoltării fătului.

In continuare, vă oferim un ghid clar despre ce sunt exact retinoizii și motivul pentru care ar trebui evitați pe parcursul sarcinii - cu sfatul medicului dermatolog.

Ce este retinolul?

Retinolul este o formă de vitamina A, unul dintre cei mai eficienți agenți anti-îmbătrânire cunoscuți în îngrijirea pielii. Este recunoscut pentru capacitatea sa de a promova regenerarea celulară și de a stimula producția de colagen, ajutând astfel la reducerea aspectului ridurilor, la îmbunătățirea texturii pielii și la diminuarea petelor întunecate.

Retinolul ajută, de asemenea, în controlul producției de sebum și poate reduce semnificativ manifestările acneei. Deoarece este o moleculă mai blândă comparativ cu alte forme de vitamina A, cum ar fi retinoizii prescripți, retinolul este adesea folosit în produsele cosmetice disponibile fără rețetă. Cu toate acestea, chiar și în formele sale mai blânde, retinolul poate provoca iritații și sensibilitate la soare, motiv pentru care este importantă utilizarea unei creme cu factor de protecție solară pe parcursul zilei când se aplică retinol seara.

Retinoid este un termen general pentru îngrijirea pielii de calitate medicală care implică vitamina A și este utilizat în mod obișnuit în formulele personalizate ale Software-ului . Retinolul, cu toate acestea, cuprinde produsele fără prescripție medicală de vitamina A pe care le puteți cumpăra pentru pielea dumneavoastră. Retinolul face parte din familia mai largă a retinoizilor și este disponibil în mod obișnuit în produsele de îngrijire a pielii fără prescripție medicală, cum ar fi cremele, loțiunile sau serurile cu retinol.

Retinolul este adesea perceput ca un exfoliant datorită modului sofisticat în care promovează refacerea celulelor pielii, dar este de fapt un antioxidant.

Este cea mai puternică formă de vitamina A pe care o puteți cumpăra fără prescripție medicală; diferențele cheie dintre retinol și retinoizi sunt rezistența și accesibilitatea acestora.

Este sigur să utilizați retinol în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii, produsele care conțin retinol (o formă de vitamina A) nu sunt recomandate din mai multe motive importante. Retinolul și alte derivate ale vitaminei A, precum retinoizii, pot traversa bariera placentară și pot avea efecte teratogene asupra fătului, adică pot cauza malformații congenitale sau alte probleme de dezvoltare.
Deci răspunsul este nu: nu este considerat sigur ca femeile să utilizeze retinol sau retinoizi în timpul sarcinii .

Sindromul retinoid fetal

Retinoizii, în special retinoizii orali în doze mari, pot avea un efect teratogen asupra unei sarcini – ceea ce înseamnă că pot dăuna fătului în curs de dezvoltare .

Specialistii sfătuiesc femeile insarcinate sa evite si retinoizii topici - utilizarea retinolului în timpul sarcinii pe piele poate însemna că poate fi absorbit în fluxul sanguin, potențial traversând placenta și ajungând la făt.

Dozele mari de retinol sau retinoizi în timpul sarcinii sunt asociate cu sindromul retinoid fetal
, cunoscut și sub numele de embriopatie cu acid retinoic [5]. Studiile indică faptul că expunerea excesivă la vitamina A în timpul sarcinii poate perturba dezvoltarea normală a fătului, ceea ce poate duce la malformații ale sistemului nervos central, ale inimii și ale altor organe vitale.

Expunerea ridicată la vitamina A poate duce, de asemenea, la dizabilități de dezvoltare și intelectuale, despicătură de palat, hipoplazie mediană a feței și alte defecte congenitale. În plus, poate duce și la avorturi spontane.

Asta nu înseamnă că ar trebui să eviți complet vitamina A în timpul sarcinii: vitamina A este de fapt esențială pentru menținerea vederii de noapte a mamei, pentru sănătatea ochilor fetali și pentru dezvoltarea altor organe, a scheletului fetal și a sistemului imunitar fetal

Daunator este aportul excesiv de vitamina A care poate afecta copilului tău. Retinoizii au o concentrație mare de vitamina A, la fel ca produsele hepatice, cum ar fi pateul - un alt produs de evitat în timpul sarcinii.

Organizațiile medicale respectate -  inclusiv Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), sfătuiesc femeile însărcinate să evite retinoizii și orice alte substanțe potențial dăunătoare în timpul sarcinii. Este esențial să vă consultați cu profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi dermatologi sau obstetricieni, pentru sfaturi privind produsele și rutinele adecvate de îngrijire a pielii.

Ce se întâmplă dacă utilizați accidental retinol în timpul sarcinii?

Dacă ați folosit accidental retinoizi topici sau retinol în timpul sarcinii, nu intrați în panică. Asigurați-vă că încetați să le luați imediat și apoi vorbiți cu furnizorul de asistență medicală cât mai curând posibil.

Spuneți medicului dumneavoastră cât de mult ați avut, astfel încât să vă poată urmări îndeaproape restul sarcinii.

Se poate folosi retinol în timpul alaptarii?

Deși nu există dovezi puternice care să sugereze că utilizarea topică a retinolului este dăunătoare copilului care alăptează, specialistii recomanda ca produsele cu retinol sa fie evitate în această perioadă .

Acest lucru se datorează faptului că medicamentele și vitaminele absorbite în fluxul sanguin vor fi trecute prin laptele matern și către copil. Ca întotdeauna, discutați cu furnizorul de asistență medicală despre doza dvs. de retinol și obiectivele dvs. de îngrijire a pielii pentru a vă asigura că vă mențineți în siguranță pe dvs. și copilul dvs.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII