Santa Fe, New Mexico, USA

Santa Fe, New Mexico, USA

Santa Fe, New Mexico, USA

  • Santa Fe-ul este un oras aparte, daca dai o cautare pe Google iti va descrie acest oras ca fiind unul "diferit", artistic, al artistilor Santa Fe-ul este un loc exotic. Predomina casele adobe cu acea fatada gen chirpici rosiatica, culoarea pamantului rosu. Locuitorii din districtul istoric sunt chiar obligati sa pastreze acest stil de arhitectura. Orasul este atat de intins, ca de fapt ai impresia ca vezi o mare padure, iar pe ici pe colo se mai zareste o casa dincolo de inaltimea pomilor ...

Am decis sa imi postez si eu la Supereva.ro impresiile (salvate pe calculator) din minivacanta de cateva zile din Santa Fe, New Mexico.

Santa Fe-ul este un oras aparte, daca dai o cautare pe Google iti va descrie acest oras ca fiind unul "diferit", artistic, al artistilor (1, 2). E ceva exotic.

Predomina casele adobe cu acea fatada gen chirpici rosiatica, culoarea pamantului rosu.

Locuitorii din districtul istoric sunt chiar obligati sa pastreze acest stil de arhitectura.

Orasul este atat de intins, ca de fapt ai impresia ca vezi o mare padure, iar pe ici pe colo se mai zareste o casa dincolo de inaltimea pomilor .

Dar in general ele sunt asa de ascunse in padure ca ti se pare ca sunt doar cateva. Insa ele sunt piticute si nu depasesc inaltimea pomilor. Cum nu exista acoperis tip caciula decat acoperis plat.

Aratand ca o platforma nu poti zari crestele caselor. Oraselul este micut, cu vreo 60.000 locuitori, un loc unde sunt adunati multi artisti, scriitori, muzicanti, o amestecatura de culturi native, spaniole, mexicane si un pic britanice.

Cortul l-am instalat in padurea nationala Santa Fe. Padure deasa, plina de conifere, iar ici colo zareai niste foioase, mesteceni.

Am inteles ca este nemaipomenit sa-l vizitezi cam pe la mijlocul lui septembrie ca sa vezi schimbarea foliajului. Mestecenii dau niste tonuri calde la frunze, inainte de caderea lor.

Altitudinea era de 2700 m si nu va pot descrie cata vegetatie poate sa fie la acea altitudine. Mai zareai din loc in loc copaci la pamant, doborati de furtuni, care nu au fost ridicati ci lasati sa putrezeasca acolo, sa ingrase solul, sa fie cat mai neajutata natura. Nu se clinteste nimic. Aici am avut voie sa adunam lemne din padure. Dar pe unde am mai fost noi cu cortul asa ceva era interzis. Veneai cu lemne de acasa si carbuni.

Noroc ca am gasit rangerul sa il intrebam unde ne era locatia ca in acea padure imensa te cam pierdeai. Erau locurile de cort atat de izolate, ca pe o creasta de munte nu vedeai mai mult de 3 locuri de cort. Deci foarte izolat. Atat de izolat ca imediat ce am vazut unde trebuie sa stam am tras aer puternic in piept, am admirat natura si am zis cu Dzeu inainte. De pe platforma unde trebuia sa ne asezam cortul se arata o priveliste odihnitoare.

Numai verde, creste de brazi si cerul senin. Ce poate fi mai odihnitor decat sa privesti natura, sa asculti susurul apei si sa te bucuri de soare? O terapie nemaipomenita pentru stress, oboseala. Sa ai timp sa te bucuri de frumusetile naturii.

Intrebaram rangerul daca au avut cazuri de ursi al cort. Rata este cam de 1:10.000. Deci slabe sperante. Tocmai de aceea pastreaza locul atat de curat pentru a nu atrage ursii, sa coboare dupa mancare. In fiecare zi venea rangerul, seriful si oameni care curatau zona de hartii. Ma si miram ca in ditamai padurea, pe unde ne-am catarat si noi nu am vazut o hartiuta si nici caca de om, nici unul.

De data asta nu mai beneficiaram de conditii prea luxoase sanitare in acest loc. WC-ul era o hazna, o curatenie sclipitoare (regret ca nu i-am facut poze, mi-a trecut prin gand, dar am incercat sa indepartez cat mai repede acest gand, ce naiba ajung sa fac poze la WC-uri), nu tu miros, nimic. Nu dusuri, nu apa curenta. Aveam o pompa. Si apa aia atat de rece ca imi inghetau mainile.

Dimineata trebuia sa ne-o incalzim ca sa ne spalam. Am vazut niste radacini de brazi superbe. O incurcatura de radacinute, crengute, superbe.`

Imi amintesc ca vazusem in Las Vegas la hotelul Bellagio un exponat superb dintr-o increngatura din asta imbarligata bine de tot si atasate, infipte niste flori cu petale din bronz pictate. Ceva de vis. Si ma gandeam ca daca as avea o asa increngatura m-as apuca sa fac si eu. Dar cine ma lasa sa iau uscaturi din padure???

Si dupa cum va spuneam iar fusei incantata de Santa Fe ( e a doua oara cand ajung in caest oras fara sa ma simt plictisita). Lume shoki, imbracata cat mai artistic, ca doar iti sare in ochi un artist, prin stilul lui de a se imbraca si gesturi. Tarabe intregi de bijuterii (ceva in genul cum aveam acasa de Zilele Craiovei sau de Martisor) din Ag,Au, cu pietre cat mai colorate, modele cat mai interesante 1 , indiene 1.. Artizanat, tablouri, picturi pe metale, faianta, ceramica, statui din piele 1 .


Imaginati-va magazine langa magazine cu vase 2 , bijuterii si haine indiene. Ceva de vis.
Nu m-as satura sa casc ochii la asa frumuseti. Lumea relaxata ca doar e in vacanta, trebuie sa se simta bine, restaurante cu mancare buna acompaniata de muzica mariachilor. Fiecare casa din centrul Santa Fe-ului era o galerie, curti ce le puteai vizita, statuete din bronz (costa mii de dolari una) 1.

Eu si radeam de bietii artisti. Ca ei cand se plictisesc mai trantesc o opera de arta, o statuie, sa mai incarce gradinile lor cumva.
Tata nu se putea abtine sa nu pozeze operele de arta, impresionat de multimea de magazine de bijuterii, artizanat, Mall . Noroc ca a facut el cateva poze ca sa va arat si voua ca mie mi-a fost jena sa pozez.

Sotul zice ca pozatul este obiceiul saracului. Ca cel bogat spune ca daca ii place isi permite sa mai vina a doua oara. Opinie ce nu o impartasesc cu el. Eu am tot timpul aparatul foto in geanta si ador sa imi pozez copiii, sa imortalizez fragmente din viata. Ca sa nu mai spun ca atata de repede uit, traiasca pozele ce imi reimprospateaza memoria.

Apoi vizitaram un salon japonez de infrumusetare. Amplasat undeva la periferia capitalei, undeva sus in munte. Cand am trecut prin gradina salonului m-am teleporat in Japonia. Bambusi, felinare stil japonez 1, 2), pana si cosul de gunoi era construit intr-o forma de casuta in miniature, banci 2 sub copaci (1),  alei inconjurate de o vegetatie cat mai sanatoasa, netaiata, lasata natura sa isi arate frumusetile ei, de ce e in stare sa faca.

Intrarea in salon foarte frumoasa, simpla si eleganta.
Cu o minicascada 2 in stanga, iar in dreapta trecea un raulet plin de pesti portocalii, albi. Urcai niste scari si ajungeai in lobby. Acolo aveau expusa linia de cosmetice cu care lucrau si anume Dermalogica. Preturile cam usturatoare. Vedeai personaje umbracate in halate albe, cu scris asiatic pe spatele lor. Din acel hol ieseai in curte erau baile erau compartimentate prin
gard de bambus. Acolo aveai intimitatea dorita. Multe cupluri intrau sa stea impreuna in bai, goi.

O vegetatie tare faina. Decoruri linistitoare (1, 2, 3) fara muzica, te incantau numai ciripiturile de pasarele.
Am vizitat si biserici, iar in poza asta vedeti cum lumea se plimba pe labirintul vietii.

autor: Ciuf, membra a clubului Supereva
Pozele apartin autoarei.

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. catelina ilie
    catelina ilie trimis la 19/11/2010

    Doream sa aflu cate ceva despre locul in care copii meu( fiulmeu si sotia lui) se vor muta in curand. Am citit multe articole informative. Dar, am avut revelatia unuia care a reusit sama introduca in atmosfera acelor locuri in mod cu totul special. Sentimentul pe care il am este ca vor trai intr-un loc linistit, binecuvantat. Micutul Luca mi-a dat speranta ca ma voi putea bucura intr-o zi si ca bunica. Atunci cand se va intampla ma voi gandi la micutul Luca si la urmele pasilor lui prin acele locuri minunate. multumiri

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII