Cum ingrijim un acvariu

Cum ingrijim un acvariu

Cum ingrijim un acvariu

  • Un acvariu cu pestisori este ca o prietenie tandra. Sa adapostesti in casa un acvariu, cu toata lumea lui de feerie, lumina, viata acvatica si mister este ca o metafora. Pestisorii sunt cele mai ne-pretentioase animalute de casa, cele mai discrete pet-uri cu care poti imparti serile singuratice si nostalgice. Dar - ca sa revenim la lucruri practice - cum se ingrijeste un acvariu?

Cat de des se curata un acvariu?

Se face saptamanal sau macar la 2 saptamani. Apa nu trebuie schimbata in intregime ci in jurul a 10 - 30%.Apa va fi scoasa de preferinta cu un furtun, aspirand deseurile de la fundul bazinului. Aceasta pentru ca un schimb masiv de apa produce schimbari bruste in chimia apei (aciditate, duritate, etc), ceea ce poate cauza pierderea unor pesti mai sensibili.

In timp unele frunze mor si este bine sa le eliminati din acvariu. Curatati saptamanal buretii din interiorul acvariulu. Nu folositi decat apa rece, nu sapun sau alte chimicale. In acesti bureti exista bacterii foarte utile ce fac sa mentina un echilibru in chimia apei.

Simplii detergenţi sau soluţiile folosite la curăţat alte obiecte din casă riscă însă să nu dea rezultat în îngrijirea acvariilor.

Acvarile pot fi sterse?

Acvariile vechi sau pătate, după ce au fost curăţate, pot fi şterse cu o cîrpă îmbibată în clor diluat cu apă. Înainte de a şterge acvariul cu clor, se poate presăra amoniac peste pete şi se lasă una-două ore. După ce acvariul a fost şters cu clor, se clăteşte bine cu apă călduţă.

Cu ce se curata un acvariu?

După ce acvariul a fost curăţat şi s-a uscat, el poate fi frecat cu sare de bucătărie şi lăsat apoi să stea două-trei ore. Sarea de bucătărie are rolul de a ucide paraziţii. După ce acvariul a fost frecat cu sare, se clăteşte bine cu apă călduţă şi apoi se lasă la uscat.

 Permanganatul de potasiu este recomandat în curăţarea acvariilor, fiind un excelent oxidant şi avînd puterea de a distruge componentele organice. După ce acvariul a fost curăţat cu o soluţie pe bază de permanganat de potasiu, nu se reumple decît după ce a fost clătit foarte bine, cu jeturi de apă rece.

Reguli de baza in intretinerea unui acvariu

Pentru a avea un acvariu cu pesti si plante sanatoase, cu apa curata si fara alge trebuie sa respectam cateva conditii. Apa din acvariu se schimba oadata pe saptamana in proportie de 25-30% pentru a se elimina din nitritii adunati si pentru a-i pastra propietatile chimice neschimbate. In cazul unor acvarii mai aglomerate apa se poate schimba si mai des iar in cazul acvariilor cu pui poate fi schimbata si zilnic dar niciodata mai mult de 30-40% sau TOATA.

Schimbatul apei des nu dauneaza nici pestilor nici plantelor, ba chiar e benefic daca e facut in proportia indicata. Un schimb masiv de apa poate duce la imbolnavirea pestilor pentru ca nu au timp sa se obisnuiasca cu schimbarea brusca in chimia apei. De obicei schimbatul apei se face cu o pompa speciala cu furtun si palnie la un capat cu care se curata si fundul acvariului de resturile ramase de la mancare pestilor sau cu excrementele acestora.

Aceasta curatare trebuie facuta temeinic, daca se aduna prea multe substante daunatoare apa se impute iar pestii se imbolnavesc. Deasemenea pentru a nu avea probleme cu algele acvariul trebuie ferit de lumina directa a soarelui. Algele intotdeauna vor aparea intr-un acvariu, acestea se depun pe tot ce inseamna decor si chiar si pe geam.

Exista diferite dispozitive care curata geamurile acvariului pentru a vedea clar pestii la orice magazin de acvaristica.


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. dan
    dantrimis la 18/5/2016

    salut,am o intrebare... am cumparat un acvariu de 60 de l,am pus apa,ceva nisip cu pietris,cativa pesti. in 2 zile apa a devenit foarte mizerabila. precizez ca am filtru si aerator. tot schimb cam 30 la suta din apa si in maxim 2 zile nu se mai vad pestii...ce sa fac ???

    Raspunde la acest comentariu
  2. staiculescu mioara
    staiculescu mioaratrimis la 8/7/2013

    Am invatat multe lucruri despre intretinerea acvariului .Miltumesc mult!

    Raspunde la acest comentariu
  3. bica adrian
    bica adriantrimis la 8/5/2013

    salut am si eu un acvariu de 40 de litri si am acut 13 pesti si am cumparat pietris si nam stiut k e calcaros si au murit toti pesti si axuna vreau sal refac am spalat bine bine acvariu si am pus apa in el am spalat si filtru si bureti si lam pus in acvariu dar fara pesti k am zis sa o las vro 4 zile si a aparut spuma nu multa si intrebarea e pot baga pesti in acvariu sau sa mai schimb apa va rog sa imi spuneti ce sa fac multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  4. inela
    inelatrimis la 18/6/2008

    este un articol ok . Daca era mai detaliat era mai de ajutor pentru cei care sunt la inceput si care intradevar au nevoie de informatii

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII