Parchet sau laminat?

Parchet sau laminat?

Parchet sau laminat?

  • Ce alegem pentru pardoseala? Parchet sau Laminat? De la prima vedere, s-ar parea ca este acelasi lucru. Si parchetul clasic si laminatul. In esenta insa, diferentele dintre cele doua feluri de acoperire a pardoselii sunt foarte mari.

Parchet sau laminat?

Parchetul clasic este alcatuit din pise (lamele) din lemn masiv, de esenta tare (fag, stejar etc).

Parchetul laminat este alcatuit la suprafata dintr-un strat de acoperire (un strat de hartie cu rezistenta speciala la abraziune), urmat de o pelicula decorativa (o hartie speciala imbibata in timpul procesului tehnologic in rasini, imitand cel mai ades diferite feluri de decoruri, de lemn), un strat de materialul suport (o placa fibrolemnoasa de inalta densitate sau o placa de PAL) si un strat de hartie suport (o hartie speciala, imbibata in timpul procesului tehnologic in rasini care protejeaza impotriva umezelii).

Ca mod de prezentare, acesta este diferit de parchetul clasic, comercializandu-se sub forma de panouri, de regula dreptunghiulare, asemanatoare unor scanduri.

Ce alegem deci?

Evident, orice solutie se alege in functie de nevoile si bugetul fiecaruia.
Este adevarat insa ca laminatul este o solutie mai ieftina decat parchetul.

Laminatul ofera mai multe avantaje

Daca va plac schimbarile dese sau daca trebuie sa va mutati curand in alta locuinta - si nu merita sa investiti in pardoselala actuala  - ideal este laminatul
Asta pentru ca, costa mai putin decat parchetul clasic, poate fi demontat si remontat in alt spatiu (in alt apartament sau in alta camera), iar timpul necesar montarii este foarte scurt (1-2 zile).

Unul din avantajele pe care il prezinta laminatul este ca se gaseste intr-o varietate foarte mare de modele si culori, multumindu-i si pe cei mai pretentiosi si asortandu-se practic la orice interior (daca va place culoarea albastru puteti gasi parchet albastru, daca va place verde puteti gasi parchet verde).

Alt avantaj al acestui tip de pardoseala este ca poate fi folosit deasupra unei podele cu sistem de incalzire.
Se curata usor si sunt rezistente la substante chimice, abraziune, zgarieturi, coloranti, raze ultraviolete si presiune.

Laminatul il puteti monta pe hol, in bucatarie, dormitor, camera de zi sau de lucru, nu insa in baie, deoarece umiditatea ridicata il deterioreaza.

De asemeni, noile metode de montare (prin clipsare) fac accesibil montajul si de catre client, in cazul in care acesta nu doreste sa mai aloce buget pentru montajul acestuia de o persoana specializata (la parchetul clasic, montarea de catre o persoana specializata este obligatorie).

Cat costa laminatul?

Pretul acestuia variaza intre 21 RON/mp si 100 RON/mp, in functie de calitate, grosime, decor si destinatia sa de utilizare (exista mai multe clase de utilizare a acestuia: trafic domestic mediu si intens, trafic comercial mediu si intens si trafic industrial).

Cum se monteaza?

Majoritatea firmelor mari care comercializeaza parchet laminat ofera montajul gratuit, deci nu trebuie sa va faceti probleme pentru acest aspect.
Daca insa ati achizitionat produsul de la o firma care nu se ocupa si de montare este bine sa apelati la un specialist, sa execute aceasta operatiune.

La prima vedere pare destul de simplu de montat si exista tendinta sa incercati sa il montati dumneavoastra.
Nu este insa recomandat, deoarece, in cazul in care stricati vreun panou, nu veti beneficia de garantia oferita de firma de la care ati cumparat produsul. Mai ales ca pretul pe care il platiti pentru montarea unui mp de parchet unui specialist este de aproximativ 100 RON, un pret redus.

Cum se demonteaza laminatul?

In cazul in care va mutati, zugraviti sau faceti modificari ale spatiului locativ, parchetul laminat poate fi demontat, iar dupa ce ati terminat treaba, sa il remontati (rezista cam la doua demontari).
Pentru a-l demonta inlaturati cu grija intregul rand de-a lungul laturii lungi intai, apoi separati panourile individuale unul de celalalt. Separarea se face mai usor daca ridicati panourile de partea de dedesubt a imbinarilor marginilor laterale (de la capete).

Sfaturi practice

  • Inainte si in timpul instalarii, fiecare panou pentru pardoseala trebuie verificat din punct de vedere al defectelor mecanice si al diferentelor de culoare
  • Daca se instaleaza panouri cu defecte este posibil ca dreptul la garantie sa se anuleze
  • Pentru a obtine cel mai bun efect vizual, panourile de pardoseala trebuie fixate in directia sursei principale de lumina.
  • Panourile de pardoseala formeaza asa-numita pardoseala flotanta si, prin urmare, panourile nu trebuie incleiate (lipite), batute in cuie sau fixate in alt mod pe stratul de baza (de sub pardoseala) . 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Achizitii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. uicatu
    uicatutrimis la 12/6/2008

    Asi dori sa imi pun parchet laminat dar nu stiu dacha se poate pune peste podea va rog sa ma ajutati ,astept un raspuns .Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. sapphire
    sapphiretrimis la 12/6/2008

    parchetul laminat e doar o incercare oieftina de-a imita parchetul... la . De estetica ai pomenit (si cel din lemn adevarat poate fi vopsit in albastru, apropo), dar de bun gust ai zis ceva? In plus, laminatul se deterioreaza in citiva ani... Eu zic clar: esenta adevarata, nu imitatii ieftine

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII