Hortensia sau bucuria verii

Hortensia sau bucuria verii

Hortensia sau bucuria verii

  • Hortensia si bucuria pe care o radiaza - reprezinta bucuria verii. Hortensia este des întîlnită în grădini, fiind o plantă care nu necesită foarte multă atenţie la îngrijire şi avînd totodată numeroase nuanţe coloristice.

Hortensia este o plantă de zonă temperată şi cuprinde aproximativ 190 de soiuri.

Mai cunoscută şi des întîlnită la noi este Hydrangea opuloides, originară din Asia. Se poate spune că hortensia este o plantă de talie mare, cu un port de pînă la 2 metri şi un diametru ce poate fi cuprins între 30 şi 60 cm.

Hortensia infloreste incepand cu lunile mai-iunie, si dureaza pana toamna tarziu. Florile isi schimba nunta atat in functie de proprietatile pamantului, cat si de vrasta lor, astfel ca la inceput ele vor fi albe, apoi colorate in roz sau albastru, trecand treptat in verde si maroniu. Nu este recomandat ca toamna sa indepartati florile uscate, ele au atat un rol de protectie cat si unul decorativ.

Din punct de vedere al inflorescenţei, hortensia este de două tipuri:

  • cu inflorescenţa rotundă, numită ştiinţific "macrophyla" (are flori sterile);
  • cu inflorescenţa plată, adică "serrata", cu flori mici, în interior, fertile, şi unele ceva mai mari spre exterior, încadrîndu-le pe cele mici.

Florile apar spre sfîrşitul lunii aprilie şi se deschid în luna iunie, perioada de înflorire durînd între 4 şi 6 săptămîni. Totodată, pentru ca planta să-şi păstreze florile şi coloritul o perioadă cît mai îndelungată trebuie să respectaţi o serie de condiţii. Amplasaţi planta într-un loc luminos, dar ferit de razele soarelui, deoarece planta nu le suportă. Ea trebuie ţinută la temperaturi cuprinse între 15 şi 21 de grade, pentru a putea înflori abundent.

Umiditatea solului în care se află planta este importantă. Într-un sol udat permanent hortensia îşi menţine efectul vizual plăcut, înfloreşte constant.

Ingrijirea hortensiei

Dacă veţi pulveriza extremităţile plantei periodic, prelungiţi cu mult perioada de înflorire şi stimulaţi apariţia de noi boboci.

Incepand din primavara, hortensia se uda cel putin saptamanal, in perioadele cu temperaturi sub 30 de grade Celsius. Cand ele depasesc acest prag, udarea se face zilnic, de preferabil dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, stropind inclusiv frunzele hortensiei pentru a le hidrata. Pamantul trebuie sa permita scurgerea excesului, pentru evita baltirea apei, ceea ce duce la aparitia unor boli. Cel mai adesea, un semn ca solul este suprasaturat cu apa este innegrirea frunzelor, pe margine.

Desi hortensia este rezistenta la gerurile prelungite, varfurile lastarilor se pot usca daca nu sunt inveliti cu un strat protector. Inveleste tufa, pe perioada iernii, cu o folie de plastic sub care poti aseza resturi vegetale, paie, frunze uscate.

In primavara, pentru a stimula inflorirea, ii poti taia varfurile tulpinilor, scurtandu-le pana la nivelul primilor muguri. In cazul unor taieri de intinerire, tulpinile se reduc pana la o treime, pentru a forta aparitia unor lastari tineri.

Solul joacă şi el un rol important în coloritul florilor. Hortensia este o plantă care indică PH-ul solului unei grădini şi anume: florile de culoare roz indica un PH al solului acid, florile care au o coloraţie albastră, ce apoi devine roz arată un conţinut mare de calcar în sol.

Coloristica florilor este variată, de la verde la albastru, nuanţe de alb-roziu pînă la roşu aprins, iar pe măsură ce planta se maturizează, ele capătă nuanţă cafenie. Important e ca florile să rămînă pe plantă pînă sînt complet ofilite. Abia apoi se îndepărtează. În caz contrar, există riscul ca planta să nu mai înflorească o perioadă de doi ani.

Toamna, hortensiei i se îndepărtează o treime din ramuri, iar cele rămase trebuie să aibă 3-6 muguri. Iarna se udă şi se fereşte de geruri, fiind indicat să se depoziteze în locuri adăpostite (în cazul hortensiilor din ghivece) sau protejate cu mulci.
Ii poti schimba culoarea florilor

Daca nu stii ce sa faci pentru a ajusta nivelul de aciditate al pamantului, iata cateva trucuri.

Daca doresti ca florile sa devina roz, ingroapa toamna, odata cu sapatul, o cantitate mica de var, in jurul plantei. Daca nu ai var, sunt potrivite si resturile de caramida ramase la renovarea casei.

Nu exagerati insa, cateva sute de grame sunt indeajuns pentru o suprafata de doi-trei metri patrati.

Pentru flori de culoare albastruie, procedeaza asemanator, doar ca vei inlocui varul si molozul cu scoarta de copac, coji de fructe, talas si rumegus.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Achizitii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. constanta
    constantatrimis la 28/8/2014

    poti folosi Piatra de alaun pentru cele albastre, se gaseste in farmacii

    Raspunde la acest comentariu
  2. crisa
    crisatrimis la 31/1/2012

    stie cineva daca exista anumite ingrasaminte care sa mentina culoarea hortensiilor?si daca exista de unde pot fi procurate si cum se numesc? multumesc,

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII