Cum amenăjam camera copilului predispus la alergii: ai grijă la aceste aspecte

Cum amenajam camera copilului predispus la alergii: ai grija la aceste aspecte

Cum amenăjam camera copilului predispus la alergii: ai grijă la aceste aspecte

Acarieni, mucegaiuri, umiditate, praf… sunt doar cativa dintre inamicii unui copil alergic care are nevoie de un mediu cat mai sanatos, in care sa poata respira in voie, fara teama ca ar putea fi afectat in orice clipa de simptomele alergiei. Si pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa ai grija sa ii amenajezi o camera sanatoasa, din mai multe puncte de vedere.

Iata cateva sugestii in ceea ce priveste decorarea si folosirea diverselor materiale decorative in amenajarea unei camere pentru un copil predispus la alergii.

Cum amenajam camera copilului alergic?

Peretii - var, picturi pe perete si hartii pictate
Lenjeria - fara pene si fara lana!
Podeaua - linoleu sau parchet
Jucariile de plus - da, dar...
Mobila - din lemn sau din plastic
Temperatura si umiditatea - parametri ideali
Ferestrele - fara perdele duble
 
Acarieni, mucegaiuri, umiditate, praf… sunt doar cativa dintre inamicii unui copil alergic care are nevoie de un mediu cat mai sanatos, in care sa poata respira in voie, fara teama ca ar putea fi afectat in orice clipa de simptomele alergiei. Si pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa ai grija sa ii amenajezi o camera sanatoasa, din mai multe puncte de vedere. Iata cateva sugestii in ceea ce priveste decorarea si folosirea diverselor materiale decorative in amenajarea unei camere pentru un copil alergic.
 

Peretii - var, picturi pe perete si hartii pictate

Chiar daca iti doresti sa decorezi cat mai frumos camera copilului, atunci cand vine vorba de pereti, limiteaza-te la o zugraveala simpla si la picturi facute direct pe perete sau, eventual la cateva picturi pe hartie, lipite direct pe perete. Evita tot ceea ce ar putea constitui un eventual camin pentru praf si pentru acarieni: tapetul, tavanul fals, tablourile cu rame masive etc. In privinta zugravelii, este de preferat sa folosesti doar vopsea hidrosolubila (pe baza de apa), deoarece contine mai putini compusi organici volatili ce favorizeaza astmul. Vopselele asa-zis anti-acarieni nu sunt eficiente pentru a preintampina simptomele alergiei. Ai grija mai degraba ca peretii sa fie in permanenta uscati, aerisind in fiecare zi camera cel putin 30 de minute.

Lenjeria - fara pene si fara lana!

In primul rand, opteaza pentru un pat cu structura de lemn. Salteaua ar trebui sa fie din spuma si acoperita cu o husa anti-acarieni (pe care, eventual, copilul o poate lua cu el pentru a o folosi atunci cand doarme la un prieten). Cearsafurile trebuie sa fie din bumbac, iar pilota si pernele trebuie sa fie din material sintetic. Sunt interzise cu desavarsire pernele cu puf sau cu pene si pilotele de lana. De asemenea, este important ca toate piesele de lenjerie sa fie spalate impreuna, o data la 15 zile, la o temperatura mai mare de 60 °C.

/Images/camera-pene-alergie-copii.jpg

Podeaua - linoleu sau parchet

Materialul ideal pentru a acoperi podeaua din camera unui copil alergic este linoleul. Daca totusi trebuie sa optezi pentru parchet, atunci alege un parchet cu placi cat mai mari, care sa se imbine perfect, pentru a evita depunerea prafului intre ele. Mochetele si covoarele ar trebui sa lipseasca cu desavarsire din camera unui copil alergic, deoarece ele sunt un bun mediu de dezvoltare pentru acarieni. Daca totusi, daca nu ai incotro si, din diverse motive obiective, camera copilului are si covoare, atunci evita sa le curati cu ajutorul unui aspirator cu aburi, deoarece aburii faciliteaza dezvoltarea acarienilor si a mucegaiului.

Jucariile de plus - da, dar...

Cel mai indicat este ca numarul jucariilor de plus sa fie limitat, pentru ca, la randul lor, ele sunt un mediu propice pentru acarieni. Este bine sa le depozitezi intr-o cutie din plastic in fiecare seara. Pune-le in mod regulat in congelator (este ideal pentru a distruge acarienii) si spala-le la masina la 30 °C. Desigur, nu este nevoie sa mai adaugam ca animalele (cele vii, adica…) si plantele decorative sunt interzise din  zona.

Mobila - din lemn sau din plastic

Pentru canapele este bine sa alegi piese de mobilier cu salteaua din spuma, deoarece acarienilor nu prea le place spuma. In privinta biroului si a scaunelor, ideale sunt cele din plastic. Atentie la mobila confectionata din diverse  tipuri de pal sau din alte materiale, in compozitia carora se afla tot felul de substante chimice care favorizeaza alergiile. Daca optezi totusi pentru o astfel de mobila, incearca sa o montezi cu cateva saptamani inainte sa locuiasca efectiv copilul in camera respectiva. Si nu uita sa aerisesti foarte bine camera.

Temperatura si umiditatea - parametri ideali

Acarienii adora caldura, asa ca nu incalzi prea tare camera copilului. Temperatura ideala este de 19 °C. In ceea ce priveste umiditatea, nivelul acesteia trebuie sa fie tot timpul mai mic de 75%. Aparatele speciale de reglare a umiditatii permit crearea unei atmosfere ideale din acest punct de vedere. In orice caz, nu uita sa aerisesti in mod regulat camera.

Ferestrele - fara perdele duble

Imediat ce copilul s-a trezit, aeriseste camera! In timp ce dormim, degajam umiditate, care favorizeaza proliferarea mucegaiului. De asemenea, pentru a evita praful si acarienii, evita perdelele duble. Foloseste perdele subtiri, dintr-un material cat mai putin incarcat in ceea ce privestre structura tesaturii. Alege perdele din bumbac, din voal sau jaluzele verticale din material plastic.

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Idei pentru camera baietilor adolescenti

Idei pentru camera baietilor adolescenti

Cand vine de camera lor, baietii sunt diferiti de fete, ei nu au nevoie de mult decor in camera, au nevoie doar de un loc unde sa doarma :) Este propriul lor loc in care…

Idei pentru camera fetelor adolescente

Idei pentru camera fetelor adolescente

Ideile de decorare a camerelor pentru fete difera de cele ale baietilor. Amintiti-va ca o camera de adolescenta trebuie sa arate ca a unei printese moderne, aceasta trebuie sa fie castelul ei.…

Cum transformam camera copilului in camera pentru 2 copii

Cum transformam camera copilului in camera pentru 2 copii

Daca sunteti deja parinti si ati decis ca este momentul sa va mariti familia sau daca acest lucru s-a intamplat deja, cu siguranta v-ati gandit si la cateva aspecte mai pragmatice, cum ar fi…

 

 Comunitate, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)


autor: redactor Desprecopii.com Anamaria G. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII