Hipocalcemia

Hipocalcemia

Hipocalcemia

  • Hipocalcemia, adica nivelul scazut al calciului in organism, apare atunci cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub 4,0 mg/

Ce este Hipocalcemia

Hipocalcemia reprezinta nivelul scazut al calciului in organism. Hipocalcemia apare atunci cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub 4,0 mg/dL (dL=decilitru, adica o zecime de litru). Concentratia normala a ionilor liberi de calciu seric este intre 4,0-6,0 mg/dL.

Despre calciu

Calciul este un mineral important pentru mentinerea sanatatii umane. Nu este numai o componenta a oaselor si dintilor, ci este si un element esential pentru coagularea normala a sangelui si este necesar pentru functionarea normala a muschilor si a nervilor. Ionul de calciu (Ca2+) are doua sarcini pozitive.

In oase, ionii de calciu sunt prezenti sub forma unei combinatii cu gruparea fosfat pentru a forma cristale de fosfat de calciu. In fluxul sangvin, ionii de calciu apar tot sub forma de substante compuse, iar aici calciul este combinat cu proteinele si variate nutriente. Totusi, in fluxul sangvin, calciul exista si in forma libera.

In mod normal, cam 47% din calciul din plasma sangvina este liber, in timp ce 53% apare sub forma de compusi. Desi tot calciul din sange are utilitatea lui, numai concentratia de ioni liberi de calciu are influenta directa asupra functionarii nervilor si a muschilor.

Din acest motiv, masurarea concentratiei de calciu liber este mai importanta in diagnosticarea bolii decat masurarea nivelului total de calciu sau a celui din compusi. Nivelul total de calciu seric este in mod normal intre 8,5-10,5 mg/dL, in timp ce nivelul calciului liber este in mod normal de 4-5 mg/dL.

Cauze si simptome ale hipocalcemiei

Hipocalcemia poate fi cauzata de hipoparatiroidism, din cauza neproducerii 1,25-dihidroxivitaminei D, prin nivelurile scazute de magneziu plasmatic, sau din cauza lipsei cantitatilor adecvate de calciu sau de vitamina D din alimentatie. Hipoparatiroidismul implica faptul ca glanda paratiroida nu reuseste sa secrete hormonul paratiroidian.

Hormonul paratiroidian controleaza si mentine nivelurile de calciu plasmatic. Hormonul isi exercita efectul asupra rinichilor, unde declanseaza sinteza 1,25-dihidroxivitaminei D. Astfel, hipocalcemia poate fi cauzata in mod independent de afectarea glandei paratiroide sau a rinichilor. 1,25-dihidroxivitamina D stimuleaza absorbtia calciului din alimente si mobilizarea calciului din oase. Mobilizarea oaselor este procesul natural prin care organismul dizolva o parte din oasele scheletului pentru a pasatra sau a ridica nivelul ionilor de calciu din plasma. Nivelul scazut de magneziu plasmatic (hipomagnezemia) poate duce la hipocalcemie.

Hipomagnezemia poate aparea in cazul alcoolismului sau asociata cu boli caracterizate prin incapacitatea organismului de a absorbi corect grasimile. Magneziul este necesar pentru ca hormonul paratiroidian sa-si joace rolul in mentinerea nivelului de calciu plasmatic. Din acest motiv, orice boala care duce la niveluri scazute ale magneziului poate cauza si hipocalcemie.

Hipocalcemia se poate instala si ca urmare a consumarii unor niveluri toxice de fosfati. Fosfatii fac parte din anumite formule de clisma. O clisma este o solutie folosita pentru a curata intestinele printr-un furtun introdus in rect. Au fost raportate cazuri de hipocalcemie in cazul persoanelor care au inghitit formule de clisma, sau in cazurile in care au fost administrate clisme copiilor mici.

Simptomele hipocalcemiei

Simptomele hipocalcemiei severe includ amorteala sau furnicaturile in jurul gurii sau in maini si picioare, precum si in spasmele muschilor fetei, ale mainilor si ale picioarelor. Hipocalcemia poate duce si la depresie, pierderi de memorie sau halucinatii. Hipocalcemia severa apare cand nivelul calciului seric liber este sub 3 mg/dL.

Hipocalcemia cronica si moderata pot duce la cataracta (boala a ochilor). In acest caz, termenul „cronic“ inseamna ca dureaza de cel putin un an.

Diagnosticul hipocalcemiei

Hipocalcemia este diagnosticata prin prelevarea unei mostre de sange si masurarea concentratiei de calciu liber folosind un electrod sensibil la calciu. Hipocalcemia are mai multe cauze, deci un diagnostic complet necesita evaluarea sanatatii glandei paratiroidiene, a rinichilor si a concentratiei magneziului plasmatic.

Tratamentul hipocalcemiei

Metoda de tratament aleasa depinde de cauza exacta si de severitatea hipocalcemiei. Hipocalcemia severa necesita injectii cu ioni de calciu, de obicei sub forma gluconatului de calciu. Suplimentele de calciu administrare oral sunt prescrise in cazul tratamentului pe termen lung (al cazurilor care nu sunt urgente medicae) de hipocalcemie.

Suplimentele orale pot lua forma carbonatului de calciu, a clorurii de calciu, a lactatului de calciu sau a gluconatului de calciu. In cazurile in care hipocalcemia este produsa de disfunctionalitati ale rinichilor, tratamentul include injectii cu 1,25-dihidroxivitamina D. Sulplimentele de vitamina D administrate oral pot mari absortia gastrointestinala a calciului. In cazurile in care hipocalcemia este produsa de hipoparatiroidism, tratamentul poate include calciu administrat oral oral, 1,25-dihidroxivitamina D sau alte medicamente.

In cazurile de nivel scazut al magneziului seric asociate cu hipocalcemie, trebuie corectat deficitul de magneziu pentru a trata eficient hipocalcemia.

Prognostic

Prognosticul pentru corectarea hipocalcemiei este excelent. Totusi, afectarea ochilor care se poate produce in cazul hipocalcemiei cronice nu este reversibila. Prevenire Prima si cea mai evidenta metoda de a preveni hipocalcemia este sa consumati zilnic nivelurile adecvate de calciu si vitamine, fie prin alimentatie fie prin suplimentele alimentare.

Hipocalcemia asociata cu afectarea glandei paratiroide sau a rinichilor nu poate fi prevenita. Hipocalcemia provocata de abuzul de clisme poate fi prevenita prin reducerea clismelor.

Hipocalcemia provocata de deficitul de magneziu tinde sa se manifeste la alcoolicii cronici, iar acest tip de hipocalcemie poate fi prevenit prin reducerea consumului de alcool si marirea dozei de alimente sanatoase. 

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Recomandare

Cititi si Sanatatea Femeii de la Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. diana dumitru
    diana dumitrutrimis la 22/12/2011

    excelent articolul, documentat si la obiect, multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. elena
    elenatrimis la 13/12/2011

    Sunt si eu una din persoanele care se confrunta cu hipocalcemia Desi m-am informat despre urmarile acestei scaderi de calciu nu am fost suficienr de informata, m-a surprins afectiunea ochilor si timpul scurt de afectare si ireversibil.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII