Cum ajutam copilul sa treaca peste moartea animalului de companie

Cum ajutam copilul sa treaca peste moartea animalului de companie

Cum ajutam copilul sa treaca peste moartea animalului de companie

  • Un animal de companie este, de cele mai multe ori, un adevarat prieten pentru copii, un membru al familiei cu statut special si de aceea, bucuria de a avea un astfel de prieten este asociata, inevitabil, cu tristetea de a-l pierde la un moment dat (din cauza varstei, a  unei boli sau a unui accident). Mai mult decat adultii, copiii resimt astfel de pierderi ca pe adevarate tragedii foarte persoanle si adesea le este greu sa depaseasca momentul si sa accepte situatia ca atare.

Cum ii dai vestea copilului?
Ajuta-l sa accepte adevarul!
Ajuta-l sa suporte pierderea!
Depasiti impreuna momentul!
 
Un animal de companie este, de cele mai multe ori, un adevarat prieten pentru copii, un membru al familiei cu statut special si de aceea, bucuria de a avea un astfel de prieten este asociata, inevitabil, cu tristetea de a-l pierde la un moment dat (din cauza varstei, a  unei boli sau a unui accident). Mai mult decat adultii, copiii resimt astfel de pierderi ca pe adevarate tragedii foarte persoanle si adesea le este greu sa depaseasca momentul si sa accepte situatia ca atare.

De aceea, ca parinti, trebuie sa fim alaturi de ei, sa ii ajutam sa treaca peste o astfel de intamplare trista si sa ii pregatim astfel sa invete cum sa faca fata, mai tarziu, altor intamplari dureroase inevitabile din viata.

Cum ii dai vestea copilului?

Este partea cea mai dificila si reactiile copilului depind, in mare parte, si de modul in care primeste vestea. Ai grija ca atunci cand ii spui sa nu fie agitat deja din alte cauze. Alege un moment prielnic, in care copilul sa se simta confortabil. Da-i toate explicatiile pe care vrea sa le auda, oricat de multe ar fi acestea.

Daca animalul in cauza este foarte batran, ideal ar fi sa ii vorbesti copilului despre moartea sa inevitabila inainte ca aceasta sa se produca, facandu-l sa inteleaga ca este ceva absolut natural si firesc. Daca intentionezi sa apelezi la eutanasie, nu uita sa ii precizezi copilului ca:

 - medicul veterinar a cautat tot ce i-a stat in putinta pentru ca animalului sa ii fie bine.
 - animalul nu s-ar mai fi facut niciodata bine indiferent de tratamentele aplicate.
 - eutanasia este cel mai bland mod de a lua durerea animalului care sufera de o boala incurabila.
 - animalul va muri in liniste, fara sa simta durere si fara sa fie speriat.

/Images/pierderea-animalului-tristete.jpg

Varsta copilului, maturitatea lui si intrebarile la care vrea raspunsuri te vor face sa ii dai acele raspunsuri care sa ii ofere o explicatie simpla si clara asupra a ceea ce se intampla. Este in regula sa folosesti si cuvinte precum "moarte" sau "a muri", astfel incat copilul sa inteleaga despre ce este vorba, dar, de asemenea, daca crezi ca este foarte sensibil, poti folosi alterative metaforice precum "somn" sau "a adormi", dar foloseste-le cu prudenta pentru ca altfel s-ar putea sa ii dai copilului o impresie gresita despre diferenta dintre moarte si somn. Atunci cand copilul isi manifesta dorinta de a mangaia animalul inainte de eutanasiere sau in timpul procesului, nu il impiedica. Este modul lui de a-si lua ramas bun de la un prieten drag.

Ajuta-l sa accepte adevarul!

Incearca sa eviti orice minciuna legata de moartea animalului de casa. A-i spune copilului ca pisica a fugit de acasa sau ca papagalul a zburat pe fereastra este o idee proasta. O astfel de minciuna nu il va impiedica sa fie trist si, in plus, atunci cand, la un moment dat, va afla adevarul, se va infuria pe tine ca l-ai mintit. Daca te intreaba ce se intampla cu animalutul dupa moarte incearca sa ii explici fenomenul in functie de propria conceptie pe care o ai despre moarte. Si, pentru ca, in fond, nimeni nu stie cu exactitate ce se intampla dupa moarte, este in regula daca ii spui copilului ca nu stii ce se va intampla exact cu prietenul sau care tocmai s-a stins.

Ajuta-l sa suporte pierderea!

La fel ca un adult, un copil poate simti o gama intreaga de emotii atunci cand pierde un animal drag, de la tristete, la singuratate, furie, frustrare, vina etc. Este extrem de important sa iti ajuti copilul sa inteleaga ca este firesc sa traiasca astfel de emotii si ca este in regula daca nu vrea sa vorbeasca pe moment despre ele. De asemenea, arata-ti disponibilitatea de a-l asculta cand simte nevoia sa vorbeasca despre ceea ce simte in legatura cu ce s-a intamplat.

Va recomandam sa mai cititi si:

5 lucruri pe care parintii trebuie sa le stie despre animalele de companie

5 lucruri pe care parintii trebuie sa le stie despre animalele de companie

Animalele de companie fac parte din viata multor copii. Invatati cum sa favorizati dezvoltarea unor relatii puternice si sanatoase. Iata 5 lucruri pe care parintii trebuie sa le stie despre animalele…

Nu te chinui sa iti ascunzi propria tristete pricinuita de pierderea animalutului. Faptul ca poti vorbi dechis despre ceea ce simti va fi un bun exemplu pentru copil. In plus, faptul ca va vedea ca simti la fel ca el ii va da o stare de confort necesara intr-o astfel de situatie. Pentru a spori aceasta stare de confort poti, eventual, sa ii povestesti despre animalele de companie pe care le-ai avut in propria copilarie si despre felul in care ai reactionat in situatii similare.

Depasiti impreuna momentul!

Odata acceptata vestea, este important sa iti ajuti copilul sa mearga mai departe, sa isi accepte propriile stari si sentimente. Poti crea anumite momente speciale care sa ii aminteasca de prietenul sau necuvantator, cum ar fi o ceremonie de inhumare sau pur si simplu puteti crea cateva momente in care sa va amintiti clipe haiose petrecute impreuna… Puteti face chiar un album cu fotografii si cu ganduri in memoria lui. Oricat de exagerate ar putea parea pentru oamenii mari, aceste lucruri sunt extrem de importante pentru un copil care pierde un animal drag. Nu uita ca pentru un copil, pierderea unui animal de casa echivaleaza, ca traire, cu pierderea unei fiinte dragi. Daca ai prieteni de familie care poate nu inteleg acest lucru si carora li se pare ca exagerezi, incearca sa le explici ca nu trebuie sub nicio forma sa ii reproseze copilului ca face o tragedie prea mare din toata intamplarea.

Cel mai important, atunci cand trebuie sa iti ajuti copilul sa treaca peste pierderea unui animal drag este sa il faci sa inteleaga ca durerea va disparea in timp si ca vor ramane doar amintirile frumoase. Atunci cand crezi ca este momentul potrivit, va puteti gandi la adoptarea unui alt animal de companie, nu ca o incercare de a-l inlocui pec el care s-a stins, ci ca o modalitate de a spune bun venit unui nou prieten in familie.

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Alegerea unui animal de casă: factori esențiali de luat în considerare

Alegerea unui animal de casă: factori esențiali de luat în considerare

Alegerea unui animal de companie este o decizie importantă care necesită o gândire atentă.  Dacă v-ați hotărât să aduceți un animal în…

Animalele de companie ii protejează pe copii de bolile respiratorii  🐾

Animalele de companie ii protejează pe copii de bolile respiratorii 🐾

Decizia de a-i dărui copilului un animal de companie nu este întotdeauna ușor de luat. 🐾Chiar dacă vă simțiți copleșiți de dorința…

45 de ghicitori cu animale pentru copii

45 de ghicitori cu animale pentru copii

Pentru cei mici si cei mai mari, ghicitorile pot fi mereu misterioase dar si un mijloc distractiv de a descoperi lucruri interesante!Iata in continuare 45 de ghicitori cu animalute propuse de …

 Forumuri specializate


In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

 autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII