Implantul dentar

Implantul dentar

Implantul dentar

  • Implanturile dentare sunt suruburi din titan care se infileteaza in osul maxilar si care, spre deosebire de asa-numitii "pivoti", nu necesita existenta unor radacini dentare.

Ce este implantul dentar?

Foarte multi am auzit, dar prea putini stim ce este implantul dentar. In jurul lui persista mituri pozitive, dar si foarte multe legende negative.

Pozitiva ar fi imaginea pacientului ca implantarea ar consta intr-o interventie chirurgicala unica, facuta in general unui pacient profund adormit, care atunci cand se trezeste are gura plina de dinti.

Negativ ar fi ca interventia pentru implanturi este dureroasa, insotita neaparat de umflaturi monstruoase si vanatai desfigurante, iar dupa toate aceste – putin spus neplaceri – probabilitatea ca implantul sa fie rejectat este foarte mare. Si atunci, scopul acestui articol este tocmai demitizarea implanturilor dentare si explicarea realista si simpla a ceea ce sunt ele.

De ce implanturi dentare?

Inainte de toate: de ce implanturi? Pentru ca lipsesc dinti, fireste! Trebuie precizat ca implanturile dentare sunt suruburi din titan care se infileteaza in osul maxilar si care, spre deosebire de asa-numitii "pivoti", nu necesita existenta unor radacini dentare. Inlocuim dintii care lipsesc pentru ca nu ne putem alimenta satisfacator, pentru ca ne nemultumeste modul cum aratam si vorbim si, nu in ultimul rand, pentru ca ne deranjeaza psihologic: ne ingrozeste ideea de a nu avea dinti, de a arata imbatraniti.
Stomatologii mai opteaza pentru implanturi si pentru o mai buna mentinere a unor proteze, pentru un mod corect de incarcare a dintilor unor lucrari si pentru multe alte motive care asigura sanatate si functionalitate cavitatii bucale.

Punti dentare

Spatiile goale ramase dupa pierderea dintilor (prin extractii, accidente) se pot rezolva prin punti dentare (lucrari fixe, care se cimenteaza pe dintii vecini), prin proteze mobile partial sau total si prin implanturi dentare. Acestea din urma rezolva inconveniente legate de punti, dar si de proteze.

Pentru realizarea puntilor dentare sunt adesea necesare "scoaterea nervului" si obturarea canalelor dintilor vecini spatiului din care lipsesc dintii, apoi slefuirea acestora. Implanturile dentare, ca alternative ale puntilor, permit mentinerea intacta a acestor dinti "nevinovati" si chiar fac posibila o mai buna igienizare a cavitatii bucale.

In cazul protezelor dentare, inconvenientul lor major il reprezinta faptul ca sunt mobile, pacientii asociindu-le cu imbatranirea. Din acest motiv, ele sunt foarte putin dorite. Implanturile dentare permit in aceste situatii construirea unor lucrari fixe atasate lor. In plus, ele salveaza pacientul de la socul si neplacerea de a se vedea zilnic in oglinda fara dinti.

Esec redus

In ceea ce priveste posibilitatea de rejectare, e bine de stiut ca procentul de esecuri este foarte mic. Nereusitele sunt date in special de terenul deficitar al unui pacient cu diabet, osteoporoza sau alte tulburari ale metabolismului, calciului si fosforului sau de varsta prea inaintata.
O veste buna ar fi ca este posibila "incarcarea" imediata a implantului, cu reducerea numarului de sedinte de tratament si a intinderii acestuia.

Complexitatea tratamentului implanto-protetic presupune, pe langa o supraspecializare a medicilor care il realizeaza, si o dotare clinica de inalt nivel, deoarece orice abatere de la tehnica poate compromite rezultatul final.
99% dintre situatiile de lipsa dentara au ca solutie sigura de tratament implanturile dentare. 
 
Etapele unui implant dentar

Tratamentul de protezare dentara pe implanturi se realizeaza in etape.

  • Prima consta in consultul amanuntit al pacientului de catre doi medici: chirurgul implantolog si stomatologul protetician. Ei stabilesc indicatia si planul de tratament. Aceste decizii se iau in comun de catre cei doi pe baza unor explorari speciale.
  • In a doua etapa se realizeaza implantarea propriu-zisa, ce consta in infiletarea in os a unor suruburi din titan pe care, ulterior, se va fixa constructia protetica.
  • Dupa o perioada de cateva luni urmeaza protezarea propriu-zisa, realizata de catre medicul stomatolog. Este important de stiut ca, intre aceste doua ultime faze, pacientul poate purta, cu caracter tranzitoriu, o proteza dentara.  

STIATI CA…

  • Pentru introducerea implantului dentar, uneori este indicata anestezia generala, durerea este minima, comparabila celei unei extractii dentare banale, iar tumefactia se rezolva cu medicamente antiinflamatorii.
  •  Riscul unei infectii este practic redus catre zero prin profilaxie antibiotica.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Recomandare

Cititi si Sanatatea Femeii de la Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. monika
    monikatrimis la 18/4/2012

    cat mar costa la partea de sus sa-mi pun implanturi?va mutumesc si astept raspunsul dv..

    Raspunde la acest comentariu
  2. crisu
    crisutrimis la 16/2/2012

    Foarte cuprinzator articolul. Tot ce s-a spus pana aici este corect (din experienta proprie): nu e dureros, nu amana, nu iti gartanteaza nimeni durata, nu stai fara dinti, etc...Dar, cea mai importanta informatie este aceea ca toate sunt in functie de organismul fiecaruia. Sintetizeaza intru totul experienta pe care am avut-o si eu la Imperial Dent cu 2 implanturi. Operatia nu a durat mai mult de 30 de minute si nu am avut nici o probelma dupa aceea.

    Raspunde la acest comentariu
  3. LAZAR CASTELANA
    LAZAR CASTELANAtrimis la 31/1/2012

    am 37 ani si am ramas fara dinti {partea de sus] AS DORI SA-MI FAC IMPLANTURI dar nu stiu cat costa si daca pot sa suport aceasta operatie .Va rog daca ma puteti ajuta cu o informatie

    Raspunde la acest comentariu
  4. LEBAN IOAN
    LEBAN IOANtrimis la 13/2/2011

    cit ar costa un implant dentar?si cit ar dura daca ar fi nevoie de implanturi la masele sus jos

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII