Sarcina oprită in evoluție: cauze și probleme

Sarcina oprita in evolutie: cauze si probleme

Sarcina oprită in evoluție: cauze și probleme

Sarcina oprita in evolutie este una dintre cele mai frecvente complicatii ce pot aparea in decursul unei sarcini. Statisticile arata ca doar 30% dintre sarcini ajung la termen si ca peste 50% dintre sarcini sunt pierdute inainte de prima menstruatie intarziata, din cauza opririi lor in evolutie.

Insă care sunt cauzele pentru care sarcina se poate opri din evolutie? Le vom prezenta in cele ce urmează.

Sarcina oprita in evolutie - cauze
Cauze genetice
Insuficienta / defectul de faza luteala
Cauze uterine
Hipotiroidismul si hipertiroidismul
Diabetul zaharat
Anticorpi antispermatici
Infectii
Trombofilia
Cauze chimice

Sarcina oprita in evolutie - cauze

Oprirea din evolutie a unei sarcini poate avea mai multe cauze de natura medicala, insa exista si cazuri in care explicatia clara este dificil de gasit. Totusi, cele mai comune cauze ale opririi din evolutie a unei sarcini sunt:

Cauze genetice

Factorul genetic constituie cea mai comuna cauza a sarcinii oprite in evolutie. Studiile facute atat in urma unor fertilizari in vitro, cat si in urma analizei unor sarcini naturale arata ca aproximativ 50% dintre embrionii cu aspect normal au de fapt anomalii cromozomiale care genereaza lipsa lor de viabilitate pe termen lung. Dupa implantarea unui embrion cu anomalii cromozomiale, sarcina se poate opri in evolutie in orice moment, in functie de gradul de afectare a materialului genetic.

S-a constatat ca in cazul sarcinilor oprite din evolutie in trimestrul I, 50% din tesutul eliminat contine anomalii cromozomiale, iar in cazul sarcinilor oprite din evolutie in trimestrul al II-lea, tesutul eliminat contine anomalii cromozomiale in proportie de aproximativ 20%. Anomaliile cromozomiale sunt corelate in primul rand cu varsta mamei, statisticile aratand ca dupa varsta de 35 de ani incidenta sarcinilor oprite in evolutie este mult mai mare decat la femeile sub 35 de ani.

Insuficienta / defectul de faza luteala

Aceasta afectiune poate sta la baza opririi din evolutie a unei sarcini din cauza mediului nefavorabil creat la nivelul endometrului. In trimestrul I, corpul galben este singurul care genereaza secretia de progesteron, iar de la inceputul celui de-al II-lea trimestru, nivelul de progesteron este mentinut in limitele necesare de catre trofoblast (denumire data placentei in aceasta etapa a sarcinii). Prescrierea de progesteron in cazul in care exista sangerari in primul trimestru de sarcina se face tocmai in ideea de a preveni o eventuala oprire in evolutie a sarcinii din aceasta cauza, mai ales daca au existat pierderi de sarcina anterioare.

Cauze uterine

Exista mai multi factori de risc ce pot provoca oprirea in evolutie a unei sarcini si care tin de afectiuni uterine.

Defectele de duct Mullerian pot determina oprirea in evolutie a sarcinii in semestrul al II-lea.

Fibroamele uterine au in general o evolutie imprevizibila in timpul sarcinii, putant provoca oprirea acesteia in evolutie, mai ales daca se afla in apropierea locului unde este implantat embrionul sau daca vascularizatia placentei este afectata.

Sinechiile uterine pot impiedica implantarea embrionului si pot afecta dezvoltarea unei sarcini in primele saptamani.

Incompetenta / insuficienta cervicala tradusa prin dilatarea prematura a orificiului cervical poate cauza pierderea sarcinii in trimestrul al II-lea si al III-lea. Acest lucru poate fi prevenit prin cerclaj, o procedura chirurgicala prin care se mentine artificial inchiderea orificiului cervical pana la termen.

Unele studii de specialitate releva faptul ca intreruperile de sarcini anterioare au un efect negativ asupra competentei cervicale, datorat dilatarilor repetate pentru chiuretaj, care pot influenta negativ comportamentul cervixului intr-o viitoare sarcina.

sarcina oprita in evolutie

Hipotiroidismul si hipertiroidismul

Afectiunile tiroidiene sunt adesea asociate cu sansele scazute de conceptie si cu sarcinile oprite din evolutie. Disfunctiile tiroidiene nu explica in mod clar pierderile de sarcina, insa ele pot fi una dintre cauzele sarcinilor oprite din evolutie. De aceea, dozarile hormonale tiroidiene ar trebui sa fie incluse pe lista de analize inainte a lua decizia de a avea un copil. Tratamentul de substitutie in cazul hipotiroidismului si cel de inhibare a secretiei tiroidiene in cazul hipertiroidismului sunt asociate cu scaderea riscului unei sarcini oprite in evolutie la femeile cu probleme tiroidiene.

Diabetul zaharat

Daca nu este tinut sub control, diabetul zaharat creste riscul de pierdere a unei sarcini. De asemenea, diabetul subclinic si diabetul gestational reprezinta potentiali factori de risc in pierderea unei sarcini, insa efectul negativ al acestora este mai scazut fata de cazul in care diabetul exista anterior. Citeste 7 Sfaturi pentru femeile cu diabet

Anticorpi antispermatici

Acesti anticorpi apar la 50% dintre barbati dupa vasectomie si duc la scaderea fertilitatii masculine chiar si dupa inversarea procesului. Studiile arata ca anticoprii antispermatici apar cu o frecventa crescuta la femeile cu pierderi repetate de sarcina.

Infectii

Infectiile pot sta la baza sarcinilor oprite in evolutie tarziu, putand afecta o sarcina inca din primul trimestru de sarcina. Cele mai frecvente infectii care pot genera acest lucru sunt cele produse de toxoplasmoza, variola, rubeola, citomegalovirus, salmonela, brucela, micoplasma, clamidia, ureaplasma. Citeste Toxoplasmoza si sarcina

Trombofilia

Indiferent ca este vorba despre trombofilia dobandita sau mostenita, aceasta afectiune poate cauza sarcina oprita in evolutie. Anticorpii antifosfolipidici si anticorpii anticardiolipinici sunt cei care cauzeaza oprirea din evolutie a unei sarcini in trimestrul al II-lea. Citeste Ce este trombofilia si de ce pare sa fie atat de populara in Romania?

Cauze chimice

Exista anumite substante despre care se spune ca au un efect negativ asupra sarcinii, insa nu toti aspecialistii sunt de acord asupra acestor efecte negative.

Medicamentele administrate mai ales in primul trimestru de sarcina pot fi cauza unei parti dintre sarcinile oprite in evolutie. Spre exemplu, cafeaua este asociata cu un risc suplimentar in oprirea in evolutie a sarcinii, dar numai daca este consumata in cantitati foarte mari. La fel, fumatul este un factor de risc dovedit in ceea ce priveste oprirea din evolutie a unei sarcini.

► Citeste si

In cat timp se elimină o sarcină oprită din evolutie: Intrebari și răspunsuri de la medic

Tinandu-mi primul copil in brate, stiam ca il pierdeam pe al doilea - Meghan povesteste deschis despre durerea pierderii sarcinii

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Septembrie 2021)

autor: Desprecopii - articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 12 comentarii

  1. Mihaela
    Mihaela trimis la 30/11/2021

    Buna ziua, din pacate şi eu ma numar printre mamicile a caror sarcina s-a oprit din evoluţie la 8 saptamani. Empatizez cu fiecare pt ca ştiu ca de la început se creeaza o relaţie speciala dintre mama şi puiul din burtica. Am tot citit şi cauze ar fi anomaliile cromozomiale corelata cu vârsta mamei. De acord dar totodata statisticile arata ca şi o femeie trecuta de 40 de ani poate aduce pe lume un copil sanatos. Cred ca legea naturii îşi spune cuvântul. Nu renunţaţi la visul de a aduce pe lume un copil sanatos asa cum nici eu nu voi renunţa la visul meu.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Mihaela
    Mihaelatrimis la 4/12/2020

    Buna ziua am pierdut 4 sarcini toate oprindu-se pana in doua luni jumate. Mentionez ca am facut cariotipul si a iesit bine dar am uterul bicorn.Astept raspuns multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  3. mirela
    mirelatrimis la 18/12/2018

    buna seara. am si eu o sarcina oprita in evolutie la 6 saptamani. dat fiind faptul ca am facut FIV, am aflat imediat ca am pierdut sarcina. am fost la ECO luni 7 august(5 saptamani si 5 zile) totul era binisor sarcina se dezvolta dar beta hCG cam suspect de mic pentru perioada de sarcina. iar vineri 11 aug (6 sapt si 2 zile) sarcina oprita in evolutie fara batai de inimioara..... a fost cea mai trista veste pentru mine! il doream sa fii murit si eu o data cu copilasi mei! mi-a fost prescris tratament pentru avort medicamentos. Stiu ca multe femei vor spune: o sarcina pierduta nu inseamna sfarsitul lumii dar va spun sincer ca in acele momente eu asa consideram. mi-am dorit tare mult sa pot duce acea sarcina la bun sfarsit si sa devin mama. dar DOamne Doamne nu a considerat ca acela sa fie momentul meu. ma chinui de 14 ani sa raman insarcinata. ce-i drept merg pe la spitale , iau tratament si doar de 7 ani si am facut inseminare nereusita apoi acest FIV reusit cu sarcina gemelara. in ceilalti 7 imi urmaream menstruatia (care nu prea vrea sa apara) ovulatiile care si acelea lipseau. in fine nu stiu daca cineva v-a citi "romanul ", dar am simtit nevoia sa imi impartasesc povestea poate asta m-a va ajuta sa trec mai departe. Acum m-a pregatesc financiar si moral pentru un alt VITRO. nu stiu cum v-a decurge totul, daca voi prinde daca voi tine sarcina, daca voi reusii vreo data sa devin mama. Dar stiu sigur ca acesta sarcina m-a marcat pe viata si voi ramane cu o neimplinire in suflet toata viata mea. chiar dac voi devenii mama tot voi regreta dupa primi mei copilasi nenescuti! imi cer scuze daca v-am plictisit dar eu m-a simt putin mai bine ca mi-am inpartasit povestea cu femei care au trfecut prin acesta experienta si stiu ce inseamna visul spulberat de a devenii mama!

    Raspunde la acest comentariu
    • Cristina
      Cristinatrimis la 31/5/2019

      Draga mea fi tare si eu am pierdut o sarcina si nu am mai ramas insarcinata si imi doresc din tot sufletul un copil

  4. Oana
    Oanatrimis la 23/5/2018

    Buna .... in anul 2016 am pierdut o sarcina la 8 saptamani , apoi in anul 2017 am ramas din nou insarcinata cu 2 gemene iar la 6 luni am nascut prematur dar din pacate nu a trait niciuna .... si anul acesta 2018 am ramas din nou insarcinata am dus sarcina pana la 9 saptamani si sa oprit din evolutie . Nu pricep am facut mii si mii de analize de fumat nu fumez am 25 de ani o sarcina din 2010 reuaita( un copil de 8 ani ) dar de atunci nu am kai putut tine sarcina .... va rog ajutatima si pe mine datimi si mie un sfat ce sa fac sau ce se intampla ce analize sa mai fac

    Raspunde la acest comentariu
  5. ana
    anatrimis la 7/4/2017

    Buna ziua. Am 2 sarcini oprite in evolutie, la distanta de circa 7 luni intre ele. Am facut toate analizele posibile, cred eu, din care MTHR C 677 T genotip heterozigot si PAI4g/5g heterozigot. Problema este ca de un an jum tot incercam sa raman insarcinata insa nu mai reusesc. Se pot infunda trompele dupa aceste doua chiuretaje? Va multumesc si astept raspunsul dvs.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Georgiana
    Georgianatrimis la 29/3/2017

    Buna ziua.am 25 de ani..am facut 2 Fiv nereusite. Prima data mia transfera embrionii LA 3 zile,a doua oara 2 blastociti., si sa oprit din evolutie,pt ca am avut beta LA 12 zile 6.92 apoi 5,40 ,2,50. Si sa terminated care poate fi cauza tinand ca am in nodul fibromatos micut, dar prostia Mea CEA mai mare a fost ca am luat 2 pastile Trachisan de gat si ma macina gandu ca am fost EU de vina.nici nu miam DAT seama apoi am citit prospectus.astept rasp va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  7. Ancuta
    Ancutatrimis la 27/11/2016

    Buna seara.. Am avut doua sarcini oprite in evolutie.. Una la 8 saptamani si a doua la 6 saptamani.. Am facut o multime de analize si au iesit bine.. Si inca nu am in raspuns.. Poate sa-mi zica si mie cineva.. De ce??

    Raspunde la acest comentariu
  8. Mihaela
    Mihaelatrimis la 4/6/2016

    Buna ziua am pierdut 4 sarcini toate oprindu-se pana in doua luni jumate. Mentionez ca am facut cariotipul si a iesit bine dar am uterul bicorn.Astept raspuns multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  9. Angela
    Angela trimis la 4/1/2016

    Buna . Am fost însărcinată in 12 săptămîni dintre care copilul a fost oprit din evoluție la 7sap.si o zi ... N-am știut nimic PINA la 12 săptămîni , medicii spun ca probabil sa fi fost o infecție !!! M-a lupt cu gândul si vreau un răspuns concret , ce pot sa fac sa aflu ce sa întâmplat ? Nu beau nu fumez

    Raspunde la acest comentariu
  10. mihaela
    mihaelatrimis la 18/10/2015

    La 20 saptamani am aflat ca sarcina era moarta de la 13 sapt.jumate ,adica in jur de sase sapt. am doi baieti sanatosi ,fara probleme in sarcina. nu beau,nu fumez. Am rh negativ si sotul pozitiv. am avut anti_D la amandoi. Am 34 ani. multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  11. Claudia
    Claudiatrimis la 24/2/2015

    Buna seara. Eu am pierdut sarcina la 10 saptamani, dar am descoperit asta la 13 saptamani, atunci cand am mers la doctor ptr dublu test( sarcina incetase sa evolueze la 10 sapt).Dar, inca, nu sunt lamurita care este cauza. Nu am avut alte intreruperi d sarcina, nu fumez si nu consum alcool.

    Raspunde la acest comentariu
  12. pana gabriela
    pana gabrielatrimis la 4/8/2014

    buna ziua si eu am avut 2sarcini oprite din evolutie la 7 saptamani am uter bicorn asta sa fie cauza astept un raspuns 'multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII