Gem de macese

Gem de macese

Gem de macese

  •  Pregateste macesele: taie-le in jumatate, elimina capetele verzi, semintele si perisorii. Dupa ce le-ai curatat se taie inbucati mai mici. Pregateste portocala: taie capetele portocalei, apoi pe lungime in felii. Indeparteaza ( si pastreaza ) semintele, si daca poti, elimina membranele amarui. Acum taie fiecare felie in triunghiuri mici.

Gem de macese

Ingrediente:

  • 2kg macese curatate
  • 1 portocala mare
  • 1 mar verde
  • coaja si sucul de la 2 lamai
  • 1.5 l apa
  • 1kg zahar
  • 1/2 lingurita de unt

Mod de preparare:

1. Pregateste macesele: taie-le in jumatate, elimina capetele verzi, semintele si perisorii. Dupa ce le-ai curatat se taie in bucati mai mici.

2. Pregateste portocala: taie capetele portocalei, apoi pe lungime in felii. Indeparteaza ( si pastreaza ) semintele, si daca poti, elimina membranele amarui. Acum taie fiecare felie in triunghiuri mici.

3. Pregatete marul: decojeste marul (pastreaza coaja) si da-l pe razatoarea mare. Pastreaza si cotorul taiat bucatele.

4. Aseaza macesele, marul ras si portocala intr-o oala mare. Adauga coaja, sucul de lamaie si apa. Acum ia resturile pastrate de la portocala si mar, pune-le intr-un tifon dublu legat bine si acesta la randul sau in oala cu macese. (Aceasta va fi sursa de pectina)

5. Pregateste borcanele: vei avea nevoie de 6-7 borcane de 400. Sterilizeaza borcanele fie in masina de spalat vase chiar inainte de a pune gemul, sau intr-o oala mare cu apa, unde le vei fierbe timp de cca 10 minute. Pentru a steriliza capacele, scufunda-le in apa fierbinte.

6. Aduc amestecul de macese la fierbere, acopera-le partial si lasa-le sa fiarba  timp de 30 minute sau pana cand cojile de portocala pot fi taiate foarte usor. Cand sunt gata, scoate tifonul si pune-l intr-un castron sa se raceasca. Dupa ce se raceste suficient, strange-l usor pentru a extrage cat mai multa pectina. Adauga extrasul din tifon inapoi peste macese.

7. Adauga zaharul in macese, da focul la mare si amesteca cu o lingura de lemn pana cand zaharul se dizolva. Adauga untul (va ajuta gemul sa nu faca prea mute spume). Redu focul la mediu-mare si pune o farfurie mica in congelator. Dupa aproximativ 25 minute incepe testarea gemului prin plasarea unei cantitati mici de gem pe farfuria rece. Dupa 30 de secunde treci cu degetul prin gemul din farfurie si vezi daca este de consistenta dorita. Se fierbe cateva minute mai mult daca se doreste un gem mai gros. Atentie sa nu il caramelizezi.

8. Toarna amestecul in borcanele sterilizate fierbinti, sterge gura borcanelor, pune capacele si infasoara-le cu un prosop curat. 

9. Pentru a asigura un sigiliu bun si pentru a proteja impotriva mucegaiului, daca doresti, fierbe borcanele intr-o baie de apa timp de 5 minute si apoi infasoara-le intr-un prosop pana se racesc compet.

 

Interesant de citit:
Prajitura cu ceai Earl Grey si lamaie

Pentru a pregati aluatul: ungeti cu ulei o tava de prajituri apoi presarati putina faina. Amestecati bine faina, 1/3 ceasca zahar pudra, 1 lingurita de frunze de ceai din saculetul de ceai… ... citeste

Amaretto Cheesecake

Se amesteca scortisoara, 1/4 cana de zahar, firimiturile de biscuiti graham si untul. Puneti amestecul intr-o tava rotunda si apasati cu degetele sa fie uniform. ... citeste

Rosii congelate

Rosiile congelare nu sunt doar foarte usor de "preparat", dar sunt si cel mai bun mod in care aroma lor poate fi pastrata peste iarna. ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII