Rostopasca si afectiunile hepatice

Rostopasca si afectiunile hepatice

Rostopasca si afectiunile hepatice

  • Preparatele din rostopasca sunt frecvent folosite in bolile hepato -biliare. In traditia populara, sucul proaspat de rostopasca se foloseste in tratarea negilor.

 Denumire stiintifica: Rostopasca Chelidonium majus L.(Fam.Papaveraceae)

Rostopasca este cunoscuta si sub denumirile de: calce mare, crucea voinicului, iarba de negi, negelarita, pleoscanita, iarba randunelii.

Rostopasca (Chelidonium majus) este o planta ierboasa, care creste prin locuri umbroase, prin paduri, tufarisuri, gradini, pe langa ruine, garduri, ziduri, de la campie pana in zonele montane, la altitudinea maxima de 800-1.000 m.

 Descriere si parti folosite

Poate atinge inaltimi de cca 1 m. Mai este cunoscuta si sub numele de negelarita si este usor de recunoscut datorita sucului galben-portocaliu pe care il secreta in locul in care este rupta. Acest suc este prezent in toate partile plantei. In contact cu aerul, culoarea lui se schimba din galben-portocaliu in brun. Are tulpina ramificata, inalta de pana la 100 cm si paroasa. Florile au culoarea galbena. De la rostopasca se recolteaza tulpinile si ramurile infrunzite si inflorite (Herba Chelidonii), in lunile aprilie si mai.

 Substante active
Planta confine substante alcaloide cum ar fi chelidonina, berberina, cheletrina, sanguinarina, precum si rasini, flavonoizi, taninuri, ulei volatil.

 Actiune, proprietati

Datorita chelidoninei, preparatele au actiune analgezica -similara cu morfina si spasmolitica la nivelul cailor biliare si al cailor respiratorii. Preparatele din rostopasca maresc secretia de bila si secretia pancreatica. De asemenea, sunt enumerate urmatoarele proprietati: citostatica , hemostatica , bacteriostatica, antivirala, hipotensiva, hipolipemianta.

 Indicatii terapeutice

Preparatele din rostopasca sunt frecvent folosite in bolile hepato -biliare. In traditia populara, sucul proaspat de rostopasca se foloseste in tratarea negilor.

 Preparare si administrare

Infuzia de rostopasca se prepara din 1/2 de lingurita de planta maruntita, la 1 cana cu apa. Se administreaza cate 1-2 linguri la 3 ore.
Intra in compozitia ceaiului hepatic , a comprimatelor Hepatobil si Sedocalm, a capsulelor Hepatofalk, a granulelor Instamixt, a comprimatelor naturale antidiareice (Plantavorel),
Precautii, contraindicatii
Administrarea se face cu cea mai mare atentie pentru a nu se depasi doza. In caz de supradozare pot sa apara fenomene toxice: somnolenta, convulsii, greturi, varsaturi. Nu se administreaza la
femeile insarcinate sau care alapteaza.

 Sirop de rostopască pentru afecţiuni hepatice

Se pune să fiarbă un litru de apă, seara, la ora 19.00 şi, după ce dă în cîteva clocote, se adaugă 5 g de rostopască mărunţită (uscată). Se acoperă vasul cu un capac şi se aşează la cald, între perne, pînă a doua zi dimineaţa, la ora 7. Atunci se strecoară şi se amestecă în 200 g miere de albine, pînă cînd se dizolvă complet şi se pune într‑o sticlă.

Din ora în oră, se ia cîte o lingură (de lemn) de sirop, de 10 ori/zi. Acest leac reface celulele hepatice. Tratamentul se poate repeta doar după şase luni de pauză.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. Olea
    Oleatrimis la 2/3/2015

    Cu seva de la rostopasca am tratat o eczema , negi.Trebuie sa te dai de 3 ori pe zi pana dispare totul.Iar daca reapare alaturi iar continui tratamentul.Inainte am folOsit tratamente de la farmacie care recidivau ulterior.Cu aceasta seva de planta am scapat definitiv.

    Raspunde la acest comentariu
  2. airam
    airamtrimis la 26/12/2013

    eu am reusit pina la urma sa ma tratez de negi cu suc proaspat de rostopasca,dar trebuie multa rabdare.puneam suc de 4-5ori pe zi direct pe neg,adica rupeam planta aproape de radacina(ca sa fie mai mult suc)si-l ungeam negul.in citeva zile s-a format ca o pojghita.treptat luam pojghita,si daca curgea singe il opream cu servetel si apoi iar puneam suc.am avut negi pe fata dar dupa ce am vazut ca tot se micesc am continuat sa pun suc pina au disparut.

    Raspunde la acest comentariu
  3. ela
    elatrimis la 25/2/2013

    A folosit cineva siropul la tratarea sau ameliorarea steatozei hepatice? Stiti daca este utila sau nu ?Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  4. lala.dulce
    lala.dulcetrimis la 6/4/2012

    Florica ai reusit sa te tratezi de negi?dak nu ai reusit id meu e lala.dulce@yahoo.com.o sa iti dau mai multe detalii referitor la acest lucru.sa stii ca sunt persoane la care le-au trecut negii cu rostopasca deci nu sunt minciuni,acum depinde de fiecare organism cum reactioneaza

    Raspunde la acest comentariu
  5. Popescu
    Popescutrimis la 9/1/2012

    Cat timp se face tratament, ca durata pauzei am inteles-o!Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. HANUS FLORICA
    HANUS FLORICAtrimis la 15/12/2011

    Am tratat negi cu rostopasca si nu dat nici un rezultat.Va rog sa-mi dati si mie un tratament complet sau cum il pot folosi sa dea rezultate .Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Iulia
    Iuliatrimis la 19/3/2010

    Se mai folosesc şi seminţele acestei plante. O linguriţă de 3 ori în zi cu o jumătate de oră înainte de masă.

    Raspunde la acest comentariu
  8. anita
    anitatrimis la 3/3/2009

    informatie la obiect si edificatoare.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII