Fenilcetonuria si sarcina

Fenilcetonuria si sarcina

Fenilcetonuria si sarcina

 • Daca sunteti la varsta la care puteti avea copii si aveti fenilcetonurie, discutati cu medicul pentru a fi sigura ca aveti dieta potrivita, cu un nivel destul de scazut al fenilalaninei. Acest lucru este deosebit de important daca aveti de gand sa ramaneti insarcinata sau daca sunteti deja insarcinata.

Ce este Fenilcetonuria ?

Fenilcetonuria (sau PKU) este o boala genetica, in care organismul nu este capabil sa foloseasca un aminoacid important numit fenilalanina, un aminoacid din alimente, in alt aminoacid numit tirozina..

Tratamentul pentru fenilcetonurie consta in reducerea permanenta a cantitatii de proteine din dieta. Proteinele contin fenilalanina, un aminoacid esential pentru cresterea normala si pentru dezvoltare. Persoanele cu PKU au lipsa enzimei care metabolizeaza fenilalanina. Nivelurile foarte mari de fenilalanina in sange pot duce la afectare ireversibila a creierului si pot leza sistemul nervos.

Din nefericire, spre sfarsitul adolescentei, multe persoane care au fenilcetonurie isi pierd interesul de a urma dieta cu continut redus de fenilalanina, ajungand chiar sa renunte complet la ea. Printre aceste persoane se numara tinere femei aflate la varsta la care pot avea copii.

Atunci cand oamenii care au fenilcetonurie inceteaza sa mai consume alimentele specifice dietei lor, nivelul fenilalaninei din corp poate creste peste nivelul normal. Acest lucru este o problema in timpul sarcinii deoarece nivelul ridicat al fenilalaninei este daunator bebelusului aflat in dezvoltare.

Nivelul ridicat al fenilalaninei la mama insarcinata poate duce la retard mental, dimensiune mica a capului, defecte ale inimii si greutate scazuta la nasterea bebelusului.

Fenilcetonuria si sarcina

Daca sunteti la varsta la care puteti avea copii si aveti fenilcetonurie, discutati cu medicul pentru a fi sigura ca aveti dieta potrivita, cu un nivel destul de scazut al fenilalaninei. Acest lucru este deosebit de important daca aveti de gand sa ramaneti insarcinata sau daca sunteti deja insarcinata.

In mod ideal, dieta ar trebui urmata inca dinainte de conceptie. In timp ce sunteti insarcinata, obstetricianul trebuie sa lucreze impreuna cu specialistul care va trateaza de fenilcetonurie, pentru a se asigura ca primiti ingrijirea si tratamentul adecvat. Ecografia poate fi folosita pentru a ajuta la detectarea oricarei anormalii a bebelusului in timpul sarcinii.

 Alimentatia in perioada sarcinii

 Factori de risc in timpul sarcinii

sarcina Comunitate

sarcina Odiseea sarcinii in 40 de saptamaniForumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Cel mai bine ar fi sa inceapa o dieta pentru fenilcetonurie inainte de a ramane insarcinate. Femeile cu PKU care nu urmeaza dieta inainte sau in timpul sarcinii au 93% sanse sa dea nastere unui copil cu retard mental congenital. Nivelurile crescute de fenilalanina la mame in timpul sarcinii pot duce la nasterea unor copii cu extremitati cefalice anormal de mici (microcefalie), cu tulburari de crestere si boli congenitale cardiace.

Sustinere si suport - sfatul de la Desprecopii.com:

Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si te asteapta si pe tine in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu femei/tinere care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Un sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

sarcinaOdiseea sarcinii in 40 de saptamani Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

sarcina La Medicul va Raspundeveti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Despre nume de copii, cititi:

utor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2010

sarcina La Medicul va Raspundeveti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Mai cititi despre sarcina

Sarcina: frumusete, trup, sex

Teste in sarcina

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

Subiecte tratate:

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Fenilcetonuria si sarcina.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Nume de copii.

Nume de copii.

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...
Ghidul sarcinii

Ghidul sarcinii

Informatii utile si necesare despre sarcina. Tot ce trebuie sa stie o graviduta pentru a aduce pe lume un copil sanatos.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 2 comentarii

 1. maties casandra
  maties casandratrimis la 31/7/2008

  Eu cred ca Dysneyland trebuie respectat de ori cine.Eu cred in lumea povestilor,pentru ca trebuie respectate de ori cine.Omul care le inventeaza munceste pentru ele,asa ca la randul tau trebuie sa il respecti si tu pe acel om care sa chinuit atata sa o scrie si so compuna.Ori cine poate sa compuna,dar asta depinde de cum ogandeste,fiecare cu talentul lui.

  Raspunde la acest comentariu
 2. rosu valentin
  rosu valentintrimis la 1/3/2008

  da ar fi ceva frumos

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII