Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita

Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita

Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita

 • Batranii credeau ca viata unui om, cu toate momentele sale de seama, este trasata în coordonate ceresti : la nasterea omului rasare pe cer o stea, iar la moartea acestuia steaua cade, lasând pe cer o dâra luminoasa. Nasterea unui copil era asteptata cu nerabdare de familie si întotdeauna aceasta asteptare este alcatuita din emotii, dublate de temeri. Intrarea noului nascut în viata, grija mamei pentru pruncul sau, se desfasura în strânsa relatie cu practici traditionale considerate de bun augur pentru viitorul copilului. Desi aceste traditii se mai respecta doar in zonele rurale, am vrut sa le consemnam pentru a face o paralela cu ritualurile concrete ale prezentului :)

Batranii credeau ca viata unui om, cu toate momentele sale de seama, este trasata în coordonate ceresti : la nasterea omului rasare pe cer o stea, iar la moartea acestuia steaua cade, lasând pe cer o dâra luminoasa. Nasterea unui copil era asteptata cu nerabdare de familie si întotdeauna aceasta asteptare este alcatuita din emotii, dublate de temeri. Intrarea noului nascut în viata, grija mamei pentru pruncul sau, se desfasura în strânsa relatie cu practici traditionale considerate de bun augur pentru viitorul copilului. Aceste practici aveau darul de a preveni si a combate maleficul din destinul copilului ori al mamei si inca sunt de actualitate.

Prima scalda a copilului

Prima scalda a copilului estepregatita de moasa. O conditie importanta a îmbaierii o constituie curatenia copaitei si a apei. In acest scop, apa se aduce într-un vas de lut nou, cumparat de moasa special.

Vasul trebuie sa sune frumos când este ciocanit, pentru ca si copilul sa aibe glas frumos.   Cititi: Prima saptamina acasa cu noul-nascut

Apa este de preferat sa fie neînceputa. Credinta populara vorbeste si despre lemne bune si lemne rele. De aceea se considera ca lemnul de brad sau lemnul de tei sunt cele mai bune pentru copaite.

Lemnul de arin era evitat pentru ca oamenii credeau ca un prunc scaldat în copaita de arin îsi va petrece viata printre straini. In apa primei scalde se puneau bani de argint pentru ca viata pruncului sa fie curata si plina de noroc. De altfel argintul este des utilizat si în descântece, tocmai în dorinta ca cel descântat "sa ramâna curat ca argintul strecurat".

Banii, de asemenea, semnificau bogatia. In Oltenia se credea ca apa primei scalde trebuia luata doar cât soarele era pe cer si nu dupa apusul lui, pentru ca pruncul sa nu-si piarda somnul.

In apa se puneau bani de argint, un bob de orez pentru a avea noroc la bucate, o pana de pasare pentru a fi usor ca ea, un strop de lapte si miere pentru a dobândi un trai bun, busuioc pentru a fi placut oamenilor, flori de trandafir pentru a fi frumos.

 

Igiena si ingrijirea nou-nascutului

Alaptarea - dosar complet

 Forum specializat


Clubul scutecelor (0-3 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 3 ani.

Apa de la prima scalda nu se arunca oriunde si oricând, ci de preferinta la radacina unui pom roditor. In credinta romanilor a existat întotdeauna ideea ca viata micului prunc este sortita de catre ursitoare, fiinte cu puteri supranaturale, care torc firul imaginar al vietii pruncului, sortindu-l  mai lung ori mai scurt, mai tare ori mai slab, mai moale ori mai aspru. In cele mai multe zone din tara, se credea ca ursitoarele sunt în numar de trei, ca ele zboara prin aer si intra tainic noaptea în casele în care s-au nascut copii, pentru a le ursi soarta.

Pentru ca soarta sa fie cât mai buna, li se pregatea o masa, care în functie de zona consta din diverse produse alimentare si chiar obiecte cu o anumita semnfificatie. In unele parti din Moldova, Muntenia si Oltenia  masa ursitoarelor se pregatea doar în a treia zi dupa nastere si ea era încarcata cu mâncare iar alteori doar cu pâine, sare, vin si bani. 

Acum e timpul sa cititi si varianta fara traditii a baitei bebelusului:  Ingrijirea copilului - Baita si, pentru ca urmeaza sa se intample la cateva zile dupa nastere, cititi despre Ingrijirea buricului bebelusului

 Cititi si despre probleme la nou nascuti

Suportul Comunitatii Desprecopii.com, intotdeauna un sfat bun, la timpul potrivit:
Micile probleme si dileme din viata de proaspata mamica sau tatic naucit de noul rol :)  sunt mai usor de rezolvat daca sunt impartasite cu parinti care au trecut deja, cu brio - prin aceste momente. Cereti sprijinul celei mai mari comunitati de parinti tineri din Romania. Veti gasi suport si intelegere si o multime de prieteni care trec prin aceleasi probleme ca dvs. Deveniti membru al celebrului club: Clubul Scutecelor.

 Va recomandam sa cititi si: 

Recuperarea mamei dupa nastere:

autor: echipa Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2010

 Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

Mai cititi pe site-ul nostru:

Alaptarea - dosar complet

Dezvoltarea nou-nascutului

Diversificarea si hranirea bebelusului

Recuperarea mamei dupa nastere

Subiecte tratate:

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 180.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita .

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori

Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori

Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Alaptarea

Alaptarea

Cel mai bun cadou pentru bebelus: alaptarea. Probleme, bucurii si povesti de succes din timpul acestui timp special.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Clubul scutecelor (1-4 ani)

Clubul scutecelor (1-4 ani)

Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 1 la 4 ani.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 2 comentarii

 1. hartan adina
  hartan adinatrimis la 13/2/2012

  mumusel bebelusul

  Raspunde la acest comentariu
 2. Dana
  Danatrimis la 25/3/2008

  Recomand!

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII