Zile de vacanta in Heraklion (insula Creta)

Zile de vacanta  in Heraklion (insula Creta)

Zile de vacanta in Heraklion (insula Creta)

  • Dintre numeroasele localitati turistice din insula Creta, Heraklionul (sau Iraklionul) este cea mai mare si, probabil una dintre cele mai agitate. Fondat in 824 de catre o populatie de origine araba, actualul Heraklion are radacini foarte vechi in istorie, avand o evolutie foarte interesanta, de-a lungul secolelor.

Dintre numeroasele localitati turistice din insula Creta, Heraklionul (sau Iraklionul) este cea mai mare si, probabil una dintre cele mai agitate. Fondat in 824 de catre o populatie de origine araba, actualul Heraklion are radacini foarte vechi in istorie, avand o evolutie foarte interesanta, de-a lungul secolelor. Aflat initial sub dominatie bizantina, orasul a cunoscut ulterior o epoca venetiana si una otomana, fiecare dintre acestea lasandu-şi amprenta asupra civilizatiei Heraklionului.

A fost numit, secole de-a randul, Candia (nume venetian care face referire la nisipul aproape alb al plajelor). Astazi este al patrulea oras ca marime din intreaga Grecie si centrul economic al Cretei, aici avandu-si sediul majoritatea companiilor importante din insula. Din cauza aglomeratiei, multi turisti prefera sa isi petreaca vacanta in alte orase ale insulei sau chiar in diverse sate  cu destinatie turistica. Totusi, Heraklionul ofera o gama larga de posibilitati de a petrece timpul liber, de la vizitarea unor obiective culturale de prima importanta pentru istoria si civilizatia Greciei, pana la shopping sau, de ce nu, relaxare pe una din terasele cu vedere spre mare.

 

Repere culturale

Daca va decideti sa popositi in Heraklion, nu ratati cateva obiective turistice de prima importanta pentru Creta:

  • Muzeul de Arheologie (tel: +30 2810 279086, 279087) – Plasata intr-unul din colturile Pietei Eleftherias, cladirea adaposteste numeroase vestigii gasite in siturile arheologice ale Cretei. Colectiile adapostite de muzeu contin obiecte din era Minoan, din Neolitic si perioada Romana .
  • Muzeul de Istorie (tel: +30 2810 283219) – Adaposteste numeroase obiecte din epoca bizantina si din cea medievala. De asemenea, exista o colectie de obiecte specifice folclorului cretan.
  • Loggia venetiana (Strada 25 august) – Este cel mai elegant monument venetian din Heraklion, foarte bine restaurant.
  • Fantana Morosini – amplasata in Piata Leilor (Platia Liondarion  sau Platia Venizelou )
  • Galeria municipala si basilica St. Markos – vizavi de Piata Leilor
  • Fortareata Koules (tel: +30 2810 246211) – Construita in jurul anului 1500, fortareata este un adevarat monument de arta in stil Venetian.
  • Muzeul de Istorie Naturala (tel: +30 2810 324711) – Se afla la circa 20 de minute de centrul orasului, pe drumul spre palatul Knossos. Puteti petrece aici in jur de 2 ore. Nu ratati sa admirati privelistea de la una dintre mesele cafenelei amplasate in una dintre gradini.
  • “CretAquarium” sau “Thalassocosmos” (tel: +30 2810 337788, +30 2810 337888) – Se intinde pe o suprafata de 5000 m2 si adaposteste deopotriva si Institutul de Biologie marina si genetica, precum si Institutul de oceanografie.
  • Palatul Knossos – Se afla la aproximativ 25 de minute de centrul orasului. Pentru majoritatea turistilor acest palat este unul dintre motivele pentru care viziteaza insula Creta. Palatul, restaurant cu minutiozitate de catre Arthur Evans, este reprezentativ pentru civilizatia Minoica, denumita dupa celebrul rege Minos.
  • Strada 25 August – Recent repavata, aceasta strada este un adevarat monument de civilizatie cretana. Unul dintre punctele de reper ale strazii este biserica Agios Titos, monument bizantin, reconstruit in secolul al XVI-lea de catre venetieni si cotropit de catre turci, care l-au transformat in moschee. In 1925 cladirea a fost renovata de biserica ortodoxa.
  • Biserica Agia Ekaterini Sinaites – Actualmente transformata intr-un muzeu de teologie, cladirea adaposteste cateva icoane de o rara frumusete.
  • Mormantul scriitorului Nikos Kazantzakis din Promahonas Martinego.

Hoteluri recomandate de Supereva.ro in Heraklion

Pentru un sejur in Heraklion puteti opta fie pentru un hotel din oras, fie pentru un hotel sau o vila situate in imediata apropiere a orasului. In general, turistii prefera a doua varianta pentru ca zonele din afara Heraklionului sunt mai linistite. Iata cateva sugestii pentru alegerea hotelului:

Hotel Lato ****
Str. Epimenidou, 15, 71202
Tel: +30 2810 228103, informatii aici:
https://www.lato.gr/

Amplasat intre Fortareata venetiana Koules si Piata Eleftherias, hotelul a fost recent renovat, punand la dispozitia turistilor 58 de camere cu vedere superba spre port. Arhitectura moderna a cladirii se remarca prin elemente de decor apartinand artei contemporane. Hotelul are doua restaurante, sauna, sala de fitness, jacuzzi si numeroase alte facilitati.

 

Hotel Atlantis *****
Str. Igias, 2, 71202
Tel: +30 2810 229103, mai multe informatii aici: https://www.ellada.net/atlahotel/

Hotelul Atlantis are 160 de camere si face parte din lantul hotelier Aquila. Situat intre port si Piata Eleftherias, hotelul este foarte aproape de Muzeul de Arheologie si ofera o priveliste superba a portului. Pe langa restaurant, bar, gradina, piscina, hotelul are si un teren de tenis unde va puteti petrece cateva ore pentru a va destinde.

Hotel Galaxy *****
Bd. Dimocratias, 75, 71306, mai multe informatii aici: https://www.galaxy-hotel.com.gr/

Este unul dintre cele mai sofisticate hoteluri din Heraklion, amplasat in cel mai elegant cartier al orasului. Ambianta selecta, tehnologia moderna de care dispune, decorul modern al camerelor, precum si numeroasele dotari (restaurant, bar, piscina, sala de fitness, sauna, centru terapeutic etc) fac din acest hotel o alegere excelenta pentru cei mai pretentiosi turisti.

Hotel Astoria ****
Piata Eleftherias, 11, 71201
Tel: +30 2810 343080, mai multe informatii aici: https://www.ellada.net/astoria/

Amplasat in centrul orasului, in Piata Eleftherias, hotelul Astoria este o alegere optima datorita conditiilor deosebite pe care le ofera, dar si datorita faptului ca de aici se poate ajunge foarte usor in numeroase puncte de interes turistic ale orasului. Una dintre atractiile hotelului este piscina, amplasata strategic intr-o zona cu vedere spre mare.

Hotel Kastro ***
Theotokopoulou, 22, 71202
- mai multe informatii aici https://www.kastro-hotel.gr/

Desi are doar trei stele, hotelul Kastro este foarte cautat de turisti, probabil si datorita amplasarii sale intr-o zona in care shoppingul este foarte dezvoltat. Situat la doar 4 km de aeroport, hotelul se afla in imediata apropiere a portului din Heraklion. Foarte usor se ajunge de aici si la Muzeul de Arheologie sau la Palatul Knossos.

Restaurante si cafenele speciale in Heraklion

In ceea ce priveste arta culinara, Creta ofera turistilor amatori de noutate o multime de surprize placute. Mancarurile din peste si din carne de miel sunt specialitatile zonei. La acestea se aduga numeroase preparate din carne de porc si salate traditionale. Foarte multe feluri de mancare traditionala si bauturi specifice zonei sunt servite intr-o atmosfera specifica localurilor grecesti, muzica fiind un element nelipsit. In Heraklion, servirea mesei este un adevarat moment de relaxare care trebuie savurat, mai ales daca optati pentru o terasa cu vedere spre mare.

Majoritatea cafenelelor sunt amplasate pe strada Korai, in centrul orasului, un adevarat centru de socializare. Le puteti repera foarte usor, intre magazinul de bijuterii din zona pasajului Dedalou si Aspis Bank. Cafenelele au un decor elaborat si se remarca prin atmosfera speciala, creata de muzica ce poate fi recunoascuta de la mare distanta.
Iar daca sunteti intr-o dispozitie dinamica si vreti sa gustati din plin atmosfera Heraklionului, va puteti petrece seara intr-unul din cluburile din oras, in care veti intalni turisti de toate varstele.

Loukoulos  (restaurant cu mancare traditionala mediteraneana)

Korai 5, Heraklion.

Tel: +30 2810 224435

Elies (restaurant cu mancare traditionala greceasca)

Sofokli Venizelou str 19, Heraklion

Tel: +30 2810 301448

Pralia (restaurant pescaresc)

Sofokli Venizelou str 5, Heraklion

Tel: +30 2810 282475

Petousis (una dintre cele mai faimoase taverne din oras; meniu traditional grecesc)

Bd. Papandreou, Amoudara Gaziou, Heraklion

Tel: +30 2810 821376, +30 2810 823071

Pagopoieion (bucatarie mediteraneana si cretana)

Piata Sf.Titos

Telephone: +30 2810 346028

                                             

Technopolis (restaurant si bar in incinta multiplexului)

Bd. Andreas Papandreou 116, Amoudara, Heraklion

Tel: +30 2810 821400

Cafe Veneto (cafenea celebra cu vedere spre port)

Epimenidou Str 9, Heraklion

Tel: +30 2810 223686   

Lifestyle Café (cafenea amenajata in stil modern)

Milatou 18 and Sarantaporou, Heraklion

Tel: +30 2810 390574

Korai Café (una dintre cele mai cunoscute cafenele din oras, dupa ora 23:00 se transforma in club de noapte)

Korai 3, Heraklion

Tel: +30 2810 346336, +30 2810 283124

Vanilla Club (unul dintre cele mai cunoscute cluburi din oras)

Bd. Ikarou 9, Heraklion

Tel: +30 2810 330069

Imprejurimile Heraklionului

Daca ati epuizat toate optiunile de petrecere a timpului liber in Heraklion, solutia cea mai buna este sa vizitati imprejurimile orasului. Puteti face acest lucru din Heraklion sau va puteti schimba si resedinta de vacanta, pentru ca in jurul Heraklionului se gasesc foarte multe hoteluri rafinate.

  • Rogdia – este o localitate situata la circa 30 de minute de mers cu masina de Heraklion. De aici puteti admira o priveliste panoramica superba a orasului.
  • Archanes – este una dintre cele mai vizitate localitati din jurul Heraklionului. Situata la aproximativ jumatate de ora de mers cu masina, localitatea este considerata drept una dintre cele mai bine restaurate din intreaga Europa.
  • Achlada – este un tinut plin de ruine, situat la 25 de minute de centrul Heraklionului. In drum spre Achlada, pe drumul national, nu ratati Fantana Veche, un loc din care puteti admira intreaga peninsula Agia Pelagia.
  • Karteros – situat la cativa kilometri de aeroport, la est de Heraklion. Aici puteti face curse cu ponei si puteti gusta cele mai bune mancaruri traditionale cretane.
  • Amoudara – situata in vestul Heraklionului, localitatea este foarte cautata pentru plajele sale cu nisip foarte fin. Tot aici se afla cateva hoteluri de lux si cateva restaurante si cafenele de unde puteti admira privelistea marina. In zona se afla si complexul multiplex Technopolis, unde puteti vedea un film intr-unul din cinematografe sau sa va relaxati la una dintre cafenele.
  • Made – este o parte a Lygariei, renumita pentru imaginea panoramica ce poate fi admirata de aici. Se afla la circa 20 de minute de centrul Heraklionului, mergand pe drumul national, spre Rethymno.

Trimiteti povestirile dvs de vacanta in Heraklion la supereva.ro si le vom publica pe site. Va uram vacanta frumoasa!

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Grecia

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII