Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Cand vine vremea calatoriilor cu masina, este foarte important sa ne asiguram ca bebelusul este in siguranta. Este clar ca orice bebelus trebuie sa posede un scaun de bebelus. Dar - pe ce scaun plasam scaunul (scoica) bebelusului? Locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului este in centrul banchetei din spate, nu in lateral, conform rezultatelor unui studiu recent. Desi pasagerii adulti care folosesc centura de siguranta pot decide unde anume sa stea in masina, cercetatorii subliniaza ca asezarea scaunului bebelusului este determinata de locul in care este instalat sistemul de centuri de siguranta pentru copil. Iata sfatutul complet de la Desprecopii.com.

Studiile efectuate de specialisti arata ca plasarea scaunului de masina in centrul banchetei din spate reduce riscul de ranire in accidente

Locul din dreapta este preferat de parinti pentru amplasarea scaunului de masina

Locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului este in centrul banchetei din spate, nu in lateral, conform rezultatelor unui studiu recent.

Desi pasagerii adulti care folosesc centura de siguranta pot decide unde anume sa stea in masina, cercetatorii subliniaza ca asezarea scaunului bebelusului este determinata de locul in care este instalat sistemul de centuri de siguranta pentru copil. Insa pentru usurinta accesului si pentru a putea supraveghea mereu copilul, cel mai obisnuit loc in care este asezat scaunul copilului este in dreapta banchetei din spate.

Ce spun cercetatorii

Dar un studiu recent a demonstrat ca in cazul copiilor sub 3 ani asezati in mijlocul banchetei din spate, riscul de ranire in cazul unui accident scade la jumatate fata de oricare celelalte doua pozitii laterale.

Centrul banchetei din spate este folosit mai rar de copiii legati cu sistemul de centuri pe masura ce cresc mari, scrie cercetatorul Michael J. Kallan, ce detine titlul de master obtinut la Scoala de Medicina a Universitatii din Pennsylvania (SUA), impreuna cu colegii sai, specializati in pediatrie. Copiii asezati in centrul banchetei din spate au un risc cu 43% mai scazut de ranire decat copiii asezati la una dintre marginile banchetei din spate.

Sanatatea bebelusului (0-12 luni)

Stimularea nou-nascutului

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia

Cercetatorii sustin ca recomandarile producatorilor de sisteme de siguranta indica centrul banchetei din spate daca pot achizitiona un sistem de prindere a scaunului de masina. Dar aceste recomandari se bazeaza pe studiile efectuate cu un deceniu in urma.

Scaunul din mijloc este locul cel mai sigur pentru copii

Intr-un studiu recent, cercetatorii au cautat sa afle daca recomandarile mentionate mai erau valabile, analizand datele despre ocupantii copii ai vehiculelor cu motor care au fost implicate in accidente intre anii 1998 si 2006, pe baza cererilor de plata a daunelor asigurate si a unui sondaj telefonic.

Analiza a inclus copii intre zero si 3 ani care stateau in diferite vehicule cu motor intr-un sistem de siguranta pentru copii (model din anul 1990 sau mai noi) si care au fost implicati in accidente in 16 state din SUA.

Rezultatele au indicat ca pozitia cea mai populara a scaunului de masina era in locul din dreapta (41%), urmata de cea din stanga (in spatele soferului) (31%) si apoi de cea din mijloc (28%).

Cercetatorii au mai descoperit ca folosirea locului din mijloc scadea pe masura ce copilul crestea. De exemplu, 39% dintre scaunele de masina pentru copiii sub un an erau asezate in mijloc, fata de 18% in cazul copiilor de 3 ani, indiferent daca mai erau si alti pasageri pe bancheta din spate.

Recomandarile producatorilor, validate de cercetari

Conform studiului, copiii asezati in centru aveau un risc de ranire cu 43% mai mic decat cei din oricare pozitie laterala, rezultat prin care cercetatorii valideaza din nou recomandarile actuale ale sistemelor de siguranta de masina destinate copiilor.
Desi plasarea in orice loc pe bancheta din spate ofera o protectie excelenta, sustin certcetatorii, scaunele de masina asezate in mijlocul banchetei au riscul cel mai mic de ranire.

Astfel, recomandarile producatorilor trebuie sa continue sa incurajeze familiile sa instaleze scaunele de masina pentru bebelusi si copii in mijlocul banchetei din spate.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Daniela Slavu, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2008

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

Despre bebelus (0-12 luni), mai cititi pe site-ul nostru:

Alaptarea - dosar complet

Dezvoltarea nou-nascutului

Somnul bebelusului (0-12 luni)

Diversificarea si hranirea bebelusului

Recuperarea mamei dupa nastere


Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Ultimile 2 comentarii
Trimis de Ion

Eu pentru ca am aflat ca cel mai sigur loc in masina este in mijlok am primit noata ,,10,,_la geografie

Trimis de madalina

Articolul se refera la cazurile in care exista un singur copil in familie. Ce facem atunci cand sunt mai multi copii? alegem pe care din ei ii ferim mai mult?....Eu am doi copii...nu-i pot pune pe amandoi pe mijloc...

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.