Cat de anonim e virtualul?

Cat de anonim e virtualul?

Cat de anonim e virtualul?

  • Femeile vorbesc mult si spun tot din casa. Acesta este unul dintre principalele defecte ale urmaselor Evei, de care majoritatea barbatilor se plang...Dar, cat de anonim e virtualul?

Cand te apasa greutatile si simti nevoia sa povestesti cuiva, sa ceri un sfat sau doar sa te plangi, dar ai obosit de figurile pe care ti le fac prietenele din copilarie cand iar te vaiti pe aceleasi teme, exista o mare tentatie: sa scrii pe forum.

In fond, ce rau se poate intampla? Pe un forum nu stie nimeni cine esti, daca esti putin abila. Creezi o adresa noua de mail, o noua identitate, cu date fanteziste la profil si gata, te poti apuca de clapacit.

Scrisul vindeca, asternandu-ti gandurile pe hartie le poti ordona mai usor si cine stie, in lumea asta mare o mai fi cineva care a trecut prin aceleasi situatii, sigur se va gasi un sfat. Dar poate nu vrei un sfat, poate vrei doar sa le spui si altora prin ce ai trecut, macar sa nu mai faca aceeasi greseala sau sa invete ceva din istoria ta. Desigur, tu personal nu pleci urechea la toate ideile care ti se flutura pe post de sfaturi intelepte, dar poate de data asta e cazul sa accepti o indrumare.

La prima vedere, aceasta este solutia ideala. Vecinele si soacrele rareori stau pe internet si apoi Marele Anonimat in care ne invaluim atunci cand intram in lumea virtuala, ne garanteaza libertatea de miscare.

Dar cat de real este acest anonimat? Uneori lucrurile pe care le spunem despre noi si ai nostri sau chiar felul in care povestim, anumite expresii pe care le folosim uzual sau chiar intamplarile pe care le impartasim ne pot da de gol.

Asa s-a intamplat nu o data, cu o multime de femei care erau convinse ca nu vor fi identificate cu usurinta si-au pus sufletul pe tava virtualasi au incasat repercusiunile in viata reala. Pentru ca da, supriza, lumea e mica si sansele sunt destul de mari ca nu doar vecina si cumnata sa fie membre ale aceleiasi comunitati ci si sefa ta, colega de birou sau chiar mama-soacra, daca are un computer in casa.

„Cand va expunet problemele personale in mediul virtual, tineti minte ca si sotul dumneavoastra poate citi ce scrieti, chiar daca nu va vine sa credeti ca ar intra el pe un site de femei. Poate ca nu intra, dar o colega binevoitoare ii poate trimite un mail si asa, afla si legitimul ce stia tot forumul: ca v-ati indragostit de un partener de afaceri sau ca toate, dar absolut toate orgasmele dumneavoastra au fost mici piese de teatru puse in scena pentru a-i gadila orgoliul.

Poate credeti ca o fotografie clasica a bebelusului tau la ora de baie va fi admirata doar de mame, ca si tine, care nu privesc cu ochi rai nuditatea infantila. Realitatea este ca fotografiile din albumele postate pe site-uri de specialitate, pot fi vazute de oricine. Si pot ajunge oriunde.” avertizeaza psihologul Mirela Ispir.

Se poate insa ajunge la situatii mai grave, in care te poti trezi ca prin bunavointa unei persoane pe care nu o cunosti, un inspector de la Protectia Copilului iti suna la usa, sa vada exact daca se confirma suspiciunile potrivit carora sotul tau iti maltrateaza fiica. Si asta pentru ca intr-o dimineata, la nervi, ai intrat pe forum si ai povestit „din casa”.

Este cazul doamnei C.S, care saptamana trecuta a inceput sa primeasca mesaje de amenintare prin e-mail, dupa ce a cerut sfaturi pentru a media relatia dintre un tata rigid si o fetita cu fire de artist: „A fost o mare greseala a mea sa ma hazardez a scrie un mesaj in graba si la nervi.

Nu am reusit sa il controlez in timp. Imi cer scuze ca s-a nascut harababura asta. Deja avem de suferit caci si eu si sotul primim constant mesaje de amenintare de doua zile, care devin din ce in ce mai urate. Nu stiu ce oameni sunt aceia care cred ca fac dreptate luandu-ne gatul la toti trei - culmea inclusiv fetitei care va fi scapata de calvar!

 Am nevoie sa ma apar eu si familia mea. Am incercat sa dau mesaje personale celor care au preluat mesajul meu si au deschis un subiect separat, fara sa imi ceara consimtamantul, dar nu mi-au raspuns. Macar de as sti cu cine vorbesc, dar nu au vrut sa spuna in nici un fel!”,  li s-a plans ea moderatorilor forumului.

Din pacate, atunci cand alegi sa faci publice detalii intime din viata ta de familie, e bine sa stii ca iti asumi si acest risc: spusele tale pot fi interpretate si in loc de sfaturi si o imbratisare virtuala de imbarbatare, te poti vedea pusa la zid, judecata de o multime de persoane care nu iti cunosc situatia decat din perspectiva spusa la nervi.

Urmarile unei rabufniri pe forum pot fi dramatice: iti poti pierde slujba, casnicia ta se poate destrama, copilul tau poate avea de suferit.

Moderatorii forumului nu pot decat sa inchida subiectele care deviaza de la tema propusa.
Morala acestei mici istorii este: atentie la ce povestiti. Nu se stie cine va recunoaste! Nu e vina nimanui daca intrati in probleme - e doar a dvs.

 Zona artelor
Carti, filme, televiziune ... si alte genuri de arta.

 Bloguri Online

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII