Cum sa evadezi din provincie?

Cum sa evadezi din provincie?

Cum sa evadezi din provincie?

  • M-am născut in Bucureşti si nu am ştiut multă vreme ce înseamnă să ai complexul provinciei. Nu am ştiut, de exemplu, că oamenii de la munte se bucură când da îngheţ la Bucureşti ("hă hă, le-a îngheţat fundul la Bucureşteni") şi nu am ştiut că în provincie mi se spune "Mitică" (Miticii de Bucureşti)...

M-am născut in Bucureşti si nu am ştiut multă vreme ce înseamnă să ai complexul provinciei. Nu am ştiut, de exemplu, că oamenii de la munte se bucură când da îngheţ la Bucureşti ("hă hă, le-a îngheţat fundul la Bucureşteni") şi nu am ştiut că în provincie mi se spune "Mitică" (Miticii de Bucureşti). Chiar si acum ma intreb de unde vine Mitică? De la Caragiale? Nu am avut bunici la tara, din pacate, asa ca mi-am petrecut verile copilariei tot pe asfaltul bucurestean.

Prima oară când am început să bănuiesc câte ceva despre acest complex a fost în perioadă naivă a adolescenţei, când am început să devin un pseudo VIP, pentru simplu motiv că aveam dreptul să cumpăr pâine fără cartela în Bucureşti şi să o duc la rude în provincie. Sau în momentul când îmi cesteau acţiunile la Costineşti când încercam să agăţ şi eu ceva si aveam accent "Dă Bucureşti".

M-am luminat mult mai târziu când am început să bat in lung si-n lat nordul României mai întâi mandatoriu (din cauza soţiei) dar mai târziu din plăcerea de a descoperii o altă România. Nu vreau să credeţi că nu văzusem multe locuri din România, înainte să mă căsătoresc, dar a trebuit să trăiesc mai multi ani în Germania ca să-mi dau seama de diferenţa dintre: "a înţelege locul"  şi "a vizita locul". Este greu ca turist să înţelegi "esenţa" şi "spiritul" unui loc în câteva zile de vacanţă. 
  
Nu vreau să întru în detalii dar mă gândesc cu groază la cât de "îngust" poate fi un sat românesc. Mă gândesc la valenţa dramatică a faptului că toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. La dramă tinerelor din sat care trebuie să-si apere reputaţia, in timp ce, la polul opus, tinerii au dreptul să-şi facă "un pic" de cap la barul "barul de noapte", care în ciudă denumirii îşi deschide porţile la 10 dimineaţa, la cererea publicului! Iar o ora mai tarziu, pe la 11, aceasta institutie sateasca "expulzează" deja pe carosabilul şoselei ce străbate satul, prima echipă de ameţiţi dornici de senzaţii tari, responsabili cu ratingul ştirilor de la ora 5. 

Şi uite aşa stai şi te gândeşti care este şansa acestor tinere? Pe vremuri singura scăpare era evadarea din perioada studenţiei. Plecai la universitate şi nu te mai întorceai în satul natal decât în vizită, la nunţi, botezuri si impormantari. Şi dacă nu aveai aspiraţii universitare, fie ca nu puteai fie ca tatal iţi pregatise deja o cariera de casnica, probabil că te limitai să visezi la "şmecherul satului". El, barbat frumos dar puturos, te facea atat din vorbe cat si din priviri, laudandu-se cu planul lui de a plecă la Bucureşti, sau in variantă modernă în Spania sau Italia. S-a mai emancipat poporu cu televizoru dar este suficient să urmăreşti drama unei fetiţe care a fost violată la 11 ani de propiul unchi ca să-ţi dai seamă că în unele locuri nu s-a schimbat prea mult.  
  
Ei bine, rătăceam deunăzi pe Internet şi am dat de rata de penetrare a Internetului în România. Am fost plăcut surprins să văd că rata a crescut într-un an de la 33% la 53% (conform Internaţional Telecommunication Union). Avem 12,000,000 de utilizatori Internet în România! Aici cititorul întreabă: Păi şi ce are domne rată de penetrare şi cu tânără din poveste? Pe ea cum o penetrează?  
  
Da, ştiu că o să spuneţi că majoritatea utilizatorilor Internet din România sunt în zonele urbane, că dacă nea Gheorghe şi-a pus Internet stă călăre pe el de dimineaţă până seară: joacă jocuri, face colecţie de poze XXX, sau îl înjură pe Iliescu pe blog ca nu mai vrea să candideze. Deci cum ajunge tânără noastră la tastatură? Păi badea Gheorge mai ia şi el pauză! Mai merge şi el la bar! Mai dorame!  
  
Lăsând glumă la o parte, din ce in ce mai mulţi români din zonă rurală au acces la Internet. Şi suntem doar la început. 

Şi uite aşa, de când ai Internet, ieşi in fiecare seara la cafeneaua virtuală, fără să te mai judece baba Leana că ai fustă prea scurtă, fără să te ciupească clopotarul  de fund si fără să înghiţi calupuri de fum de ţigară. Simplu şi elegant, stând acasă. Iar dacă abstractizezi niţel, şi uiţi de ştergarul care îl pune mama pe monitor ca să nu se strice de la razele de soare, şi te pierzi prin camerele încă prea goale din Second Life, chiar că trăieşti o noua viaţă. Ce ai de făcut? Să fi suficient de inteligenta: să te ţii departe de masturbatorii de profesie (care din pacate colcăie pe peste tot in spaţiul virtual) si să te laşi "agăţată" de un tip elegant, care poate nu are cal alb sau Lamborghini roşu, dar poate parca într-o zi dacia lui Logan în faţă porţii. Şi uite aşa, te laşi răpită mai intai virtual, apoi în spaţiul real, să te ducă prinţul în "împărăţia lui" unde mentalitatea lui bunica nu-şi mai face loc în spectrul cotidian. Şi pe deasupra, îl iubeşti şi te iubeşte!
  
Iar dacă din întâmplare ajungi la Bucureşti şi te gândeşti să te angajezi în lumea reală, ai grijă să nu ajungi la primăria mare căci după noul primar ales (Oprescu)  acolo se dau prime în bază abtitudinilor sexuale şi nu după competenţă (https://www.realitatea.net/sorin-oprescu--in-primarie--s-au-dat-prime-pentru-favoruri-sexuale_313841.html).  Mai bine Cluj, Iaşi, Roma, Amsterdam, New York sau alte aşezăminte mai cu stil.  
  
Şi în loc de încheiere: azi gândeam dacă aş putea trăi numai acasă. Munceşti de la distanţă, îţi comanzi totul pe Internet (chiar şi produsele alimentare), asculţi muzică online, vezi spectacole online, etc. Ieşi în real numai dacă ai chef! Teoretic şi chiar practic cred că se poate. Dar cred că este oribil! Internetul poate fi o cale de evadare dar nu o soluţie permanent;ă!  Iar de acum... "alo provincia" se pronunta "provincia este online".

Sunteti de acord cu punctul meu de vedere, sau nu? Va provoc la o discutie pe forumul Supereva! Putem discuta asadar despre:
- viata la sate
- accesul la Internet in zone rurale
- inainte de luptam pentru telecomanda acum pentru tastatura sau despre ce doriti voi... Va astept pe forum!

 Zona artelor
Carti, filme, televiziune ... si alte genuri de arta.

 Bloguri Online

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. dragos
    dragostrimis la 18/2/2011

    eh,poti fi fericit si iti poti face o viata a ta indiferent de locul in care stai. E drept ca daca te nasti intr-un sat izolat sansele nu sunt la fel de mari,dar daca vrei se poate. Totusi, unii cam exagereaza bagandu-i in aceeasi oala pe oamenii din provincie. Nici Bucurestiul nu e vreun rai pe pamant sau vreun mic paris,dimpotriva,este si el plin de incultura si lipsit de bun simt la fel ca multe parti din Romania. Nu inseamna ca provincia e vreun loc sinistru si ca doar in Bucuresti se poate trai. Sa nu uitam ca majoritatea populatiei e din provincie.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII