Coacazul negru

Coacazul negru

Coacazul negru

  • Dintre fructele de padure, coacazele negre sunt printre cele mai apreciate. Arbustul de coacaz negru, apartinand familiei saxifragaceelor, are o inaltime de pana la doi metri. Tulpina este dreapta si puternic ramificata. Inflorescenta grupeaza intre 5 si 10 flori verzi-galbui la exterior si rosiatice in profunzime. Coacazul negru infloreste in aprilie-mai, iar fructele – niste boabe negre cu puncte galbene – se culeg in a doua parte a verii.

Coacazul negru

Denumirea stiintifica: Ribes nigrum
Denumire populara: pomusor

Prezentare

Dintre fructele de padure, coacazele negre sunt printre cele mai apreciate. Arbustul de coacaz negru, apartinand familiei saxifragaceelor, are o inaltime de pana la doi metri. Tulpina este dreapta si puternic ramificata. Inflorescenta grupeaza intre 5 si 10 flori verzi-galbui la exterior si rosiatice in profunzime. Coacazul negru infloreste in aprilie-mai, iar fructele – niste boabe negre cu puncte galbene – se culeg in a doua parte a verii. Acest arbust, nu prea pretentios din punct de vedere al climei, solului si precipitatiilor, creste atat la munte, cat si in zonele mai joase.

Pentru alimentatia curenta sau pentru bucatarie se recolteaza fructele, care sunt dispuse in ciorchini.

Pentru uz medicinal se culeg nu numai fructele, ci si frunzele, din care se prepara infuzie, dar si decoct, tinctura, extract fluid.

Substante active importante: vitamina C – in cantitate foarte mare, chiar si in frunze, apoi potasiu, magneziu, calciu, pectina, emulsina.

Intrebuintari

Coacazul negru este folosit in tratarea unor boli cronice, cum ar fi reumatismul, artrita, guta, afectiunile ficatului, dar si in tratamente menite sa revigoreze intregul organism in caz de oboseala mare, de epuizare nervoasa.

Coacazul auriu

Fructele acestui arbust sunt galbui si au, la randu-le, o mare valoare alimentara si terapeutica. Printre altele, sunt indicate in inflamatii digestive si urinare, in constipatie, in caz de lipsa de minerale sau lipsa de pofta de mancare.

Coacazul rosu

Fructul de coacaz rosu are aproape aceleasi proprietati ca si coacazele aurii sau negre, fiind mai apropiat ca valoare terapeutica de coacazele aurii.

 

Interesant de citit:
Planta gloriei - dafinul

Dafinul este planta gloriei, a gloriosilor, a invingatorilor. Cunoscut si sub numele de laur, dafinul a facut istorie in Antichitate, fiind considerat o planta nobila. ... citeste

Beneficiile Ciresului si Visinului

Atat ciresul, cat si visinul - pomi fructiferi binecunoscuti - fac parte din aceeasi familie de plante - rozaceele. Ciresul poate ajunge pana la 12 metri inaltime, in timp ce visinul… ... citeste

Macrisul

Este o planta perena ce creste in flora spontana. Exista si o specie cultivata (Rumex acetosa), avand, insa, dimensiuni mai reduse. Tulpina de macris este dreapta, avand culoarea verde. La maturitate,… ... citeste

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII