Paducelul sau planta inimii

Paducelul sau planta inimii

Paducelul sau planta inimii

  • Paducelul mai este cunoscut si sub denumirea de gherghinar. Pentru calitatile deosebite in tratarea afectiunilor cardiace, paducelul mai este numit si Planta inimii.

Paducelul mai este cunoscut si sub denumirea de gherghinar. Pentru calitatile deosebite in tratarea afectiunilor cardiace, paducelul mai este numit si Planta inimii.

Creste sub forma de tufe, în special la marginea padurilor de foioase, a livezilor si pasunilor. Uneori atinge o înaltime de 5 m. Paducelul este cunoscut din vremuri stravechi pentru efectele terapeutice. Se folosesc cu precadere florile albe si fructele de culoare rosie. Este bine sa evitati tufele de paducel de la marginea drumurilor intens circulate. Primavara se poate recolta coaja, folosita atât în stare proaspata cât si uscata.

Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine în stare de muguri. Paducelul - planta medicinala si aliment Continuam a calatori impreuna "printre" fructele, legumele, semintele si plantele medicinale cu folosire directa in alimentatia de zi cu zi

Paducelul este un arbust spinos care creste prin cranguri si la marginea padurilor. I se mai spune gherghin, maracine-alb sau in engleza hawthorn.

In Romania avem varietatile care se numesc latineste (Crataegus monogyna sau Crataegus oxycantha. Ca planta medicinala se folosesc florile - Flores Crataegi - florile impreuna cu frunzele - Flores Crataegi cum Folium - si fructele - Fructus Crataegi. Toate partile plantei contin principii active (bioflavonide), uleiuri volatile si acizi organici (cafeic, malic, crataegolic, oleanolic, nicotinic - vitaminaB2) cu actiune sedativ-cardiaca (de linistire a inimii), asemanatoare valerianei.

Fructele contin si vitaminele C, B, acizi citric si tartric. Bioflavonidele au un puternic efect antioxidant. Ele intaresc rezistenta peretilor vaselor sanguine, dilata si relaxeaza arterele. Celelalte substante din paducel scad nivelul colesterolului si reduc depunerile de grasime de pe peretii arterelor si din alte testuri (un bun aliat in curele de slabire). Paducelul poate mari abilitatile erotice atat la barbati cat si la femei prin imbunatatirea circulatiei la niveleul organelor de reproducere. Fructele de paducel au o actiune astringenta a mucoaselor, reduc umflarea acestora si secretarea de mucus in exces. Asupra rinchilor au o actiune usor diuretica. Prin continutul de bioflavonide paducelul are insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, scade tensiunea arteriala, mareste circulatia la nivelul inimii, creierului si a altor organe. Se recomanda in anghina pectorala, tulburari de menopauza, ateroscleroza, emotivitate excesiva, nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie.

Paducelul este folositor si in cazul umflarii mainilor si a picioarelor, a urinarii nocturne excesive la bolnavii cardiaci, in cazul tulburarilor specifice premenopauzei (bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate); in nevroze, stari de anxietate, atacuri de panica, agresivitate marita si tulburari de comportament la copii. Florile acestei plante sunt printre cele mai bine tolerate si mai nenocive remedii vegetale din lume. Toate testele de laborator sau clinice pun in evidenta faptul ca si atunci cand este folosit in cure de foarte lunga durata, de peste 6 luni, paducelul nu produce tulburari organice sau de alta natura. Tratamentul de lunga durata cu flori de paducel are efecte aproape magice asupra persoanelor in etate.

Studii facute in Franta arata ca administrarea a 2-3 cani pe zi de infuzie combinata, in cure de foarte lunga durata (6 luni minimum), previne aparitia sau agravarea bolilor de inima si a bolilor vasculare, previne depresia si alterarea capacitatilor mentale ivite odata cu varsta. Mai mult, studii facute in spitale universitare au aratat cresterea cu pana la 40% a capacitatii de efort a batranilor tratati cu paducel. FRUCTELE DE PADUCEL Am dori sa completam informatiile de mai sus cu cele referitoare la importanta acestuia pentru dietoterapie.. Dietaoterapia chineza foloseste pe larg fructele de paducel in tratarea multor dezechilibre energetice. In Orient, paducelul se foloseste mai mult ca fruct decat ca flori sau/si frunze.

Fructul seamana cu un mar paduret, ca forma si marime, rosu la culoare. Cel ce se gaseste pe piata in Canada, este obtinut in principal de la varietatile orientale de paducel: Crataegus pinnatifida (paducelul chinezesc) sau Crataegus cuneata (paducelul japonez). Proprietati: au un gust dulce acrisor, cu o natura calda din punct de vedere energetic si actioneaza asemanator acupuncturii, in mod direct asupra meridianelor energetice ale splinei-pancreasului, stomacului si ficatului. . Functiuni: promoveaza digestia, inlatura indigestiile, activeaza fluxul de energie (qi) si al circulatiei sangelui, inlatura stagnarile si viermii intestinali. Fructele de paducel sunt folosite in tratamentul indigestiei cu retentie de carne in stomac, a maselor (tumorilor) abdominale, senzatiei de greutate si preaplin in piept sau in abdomenul superior, in tratamentul diareei, dizinteriei, durerilor de spate, a celor date de hernie, durerilor abdominale postpartum (dupa nastere), dismenoreei, indigestiilor date de lapte la copii mici. Fructele de paducel ajuta efectiv la digerarea grasimilor, previn intrarea excesiva a lor in circuitul sanguin si indepartarea acestora prin scaun. Prepararea si consumul fructelor de paducel: Fructele uscate de paducel (in limba chineza Shan Zha) se pot procura din magazinele alimentare chinezesti sau cele de plante medicinale.

1. Fructele de paducel se pot consuma in stare proaspata (unde sunt accesibile in aceasta forma) insa in general ca decoct al fructelor uscate, fierte singure ori impreuna cu alte plante medicinale sau ca adaos la unele feluri de mancare. In China se folosesc ca adaosuri la bauturi, jeleuri, gemuri, si pentru obtinerea unor gustari dintre care cele mai populare sunt "haw flakes" si Tang Hu Lu. Fructele de Crataegus pubescens sunt cunoscute in Mexic sub numele de tejocotes si se consuma proaspete, gatite sau in gemuri pe timpul iernii.

2. Se pot adauga la mancarurile cu carne de pasare sau cu peste pentru a fragezi carnea sau oasele.

3. Fierturile de fructe de paducel se pot folosi pentru aplicari exterioare, direct pe piele.

Paducelul intra in comozitia multor remedii pentru acnee si varice.

4. Fierbeti 15 g de fructe de paducel cu 2-3 cani de apa si beti zilnic ceaiul rezultat ca tratament pe termen lung pentru hipertensiune, colesterolemie, si pentru prevenirea bolilor de inima.

5. Ca varianta pentru colesterol ridicat sau conta excesului de greutate beti zilnic ceai obtinut din fierberea a 12 g de fructe de paducel si o jumatate de frunza de lotus.

6. Fierbeti 15 fructe de paducel si adaugati la ceaiul rezultat 1.5 g fenel pisat (Ferula communs). Beti zilnic dimineata in cazul herniilor intestinului subtire.

7. Prajiti in tigaie fructe de paducel pana la transformarea lor in "carbune de paducel"

8. Rasniti 6-9 g de carbune de paducel. Consumati pulberea rezultata cu apa calda ca remediu natural pentru durerile abdominale date de gastrita cronica, enterita si dizinterie.

9. Fierbeti 3 g de carbuni de paducel cu 6 g fructe de paducel uscat. Ceaiul rezultat se poate administra in cazul diareei la copii.

10. Fierbeti 10 g fructe de paducel cu 6 g de coaja uscata de portocala si beti ceaiul rezultat in cazul indigestiilor date de consumul de carne.

11. Pentru dureri postpartum sau dureri la ciclu (dismenoree) se poate bea ceai de fructe de paducel sau in combinatie cu radacina de angelica (Angelica Chinensis).

12. Vin tonic de paducel - amestecati uramatoarele ingrediente si lasati la macerat intre 10-30 de zile: 250 g fructe de paducel uscate, 250 g fructe proaspete de logan (Dimocarpus longan), 30 g curmale rosii chinezesti, 30 g zahar brun si 1 litru de vin de orez (se poate folosi si vodka).

13. Se beau 30 ml de vin tonic pentru inlaturarea durerilor musculare, a durerilor cauzate de artrita, a vederii incetosate, a durerilor de mijloc si de picioare la persoanele in varsta. (Atentie: consultati medicul de familie referitor la consumul de alcool!).

Precautii si contraindicatii - evitati consumul excesiv de remedii din fructe de paducel daca aveti regurgitari, hiperaciditate sau constipatie; - reactiile secundare sunt foarte rare si apar doar la extracte concentrate.

. .

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. elisa
    elisatrimis la 3/10/2013

    paducelul este atit de eficace,cum nu puteti sa va inchipuiti;dar trebuie baut zilnici o cana;eu am baut si doua;dar cules de mine;api bobitele uscate le dau pe masina de cafea si le las la macerat in apa rece;15 gr pe zi de fructe;flori si frunze cite o lingurita buna, la un pahar de 250mgr;fortifica inima, mi au disparut 'durerile precordiale,tensiunea a ajuns la 12;dar nu maninc prostii, gras, dulce , fainos;prefer fructele si legumele;il recomand cu toata caldura;e ste o minune lasata de Dumnezeu pt om.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Elena Banut
    Elena Banuttrimis la 11/1/2013

    Draga Elena, daca ai sa cauti prin internet informatii despre cat de daunatoare este aspirina si medicamentele pe care spui ca le iei

    Raspunde la acest comentariu
  3. Laurentiu
    Laurentiutrimis la 14/8/2012

    Elena, ar trebui sa citesti si tu ce scrie sus, si ai sa te lamuresti.

    Raspunde la acest comentariu
  4. andrada
    andradatrimis la 5/7/2012

    eu nu stiam de paducel ca e bun pentru inima. am citit undeva ca si scortisoara scade colesterolul. dar daca in acelasi timp mancam porc, si salam si nu mai stiu ce fast food n-am facut nimic. eu am fost la clinicco cu mama mea, la urgente, a facut un pre-infarct, de fapt o criza de angina pectorala care ne-a speriat cumplit. se pare ca alimentatia a fost principalul vinovat. de fapt colesterolul. noi suntem din brasov si avem norocul ca am ajuns la clinicco

    Raspunde la acest comentariu
  5. coman ion
    coman iontrimis la 9/4/2012

    Folosesc de foarte mult timp capsule de paducel alaturi de alte plante care regleaza tensiunea si am rezultate foarte bune ,cu metiunea ca si alimentatia contine putine grasimi Paducelul poate fi folosit si pentru tensiune mica si pentru tensiune mare

    Raspunde la acest comentariu
  6. ioana 54
    ioana 54trimis la 17/1/2012

    Ceaiul de paducel , mie personal ma simt mai bine de cind il folosesc .eu am probleme cu tensiunea mare , si nici medicamentele nusi mai fac efectul , acum vad ca ma simt mult mai bine numai de o zi de cind il folosesc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Florentina T.
    Florentina T.trimis la 13/2/2011

    Am folosit capsule de paducel timp de doua luni (3 cps. pe zi)luind in paralel un betablocant si aspirina zilnic caci am boala coronariana microvasculara.Dupa doua luni am inceput sa ma simt rau ,credeam ca mi s-a inrautatit boala.Am oprit capsulele de paducel si ma simt mai bine.Care ar fi explicatia?

    Raspunde la acest comentariu
  8. elena
    elenatrimis la 27/10/2010

    Ceaiul de Paducel,creste sau scade tensiunea?Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  9. ioana-50
    ioana-50trimis la 24/9/2010

    folosesc paducelul de foarte mult timp cu rezultate excelente.

    Raspunde la acest comentariu
  10. nonu
    nonutrimis la 18/6/2009

    multumesc! extrem de util .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII