Si taticii sufera de baby blue?

Si taticii sufera de baby blue?

Si taticii sufera de baby blue?

Baby blue sau depresia postpartum afecteaza, conform statisticilor, peste 80% dintre mamici, fenomenul fiind perceput actualmente ca unul firesc, ce apare dupa nastere, ale carui cauze sunt explicate de catre specialisti printr-o serie de factori hormonali si psihologici care afecteaza mama in timpul sarcinii si dupa nastere.

Depresia taticilor, similara cu depresia postpartum a mamicilor
Cum poate fi evitata / tratata depresia postnatala la tatici
Mai multe informatii despre depresia postnatala

Despre meseria de tata

Baby blue sau depresia postpartum afecteaza, conform statisticilor, peste 80% dintre mamici, fenomenul fiind perceput actualmente ca unul firesc, ce apare dupa nastere, ale carui cauze sunt explicate de catre specialisti printr-o serie de factori hormonali si psihologici care afecteaza mama in timpul sarcinii si dupa nastere.

Un studiu american publicat recent a scos la iveala faptul ca si taticii sunt afectati de baby blue, insa intr-o proportie mult mai mica, de 5 – 10%. Studiul a fost realizat de catre cercetatorii de la Northwestern University, sub conducerea dr. Craig Garfield, specialist in domeniu. Studiul este unul foarte amplu, cercetarea desfasurandu-se timp de aproape 20 ani si bazandu-se pe chestionare adresate unui numar de peste 10000 de barbati.

Cercetarea a avut drept scop unic acela de a evalua simptomele depresive ale barbatilor care devin tatici. Rezultatele arata ca barbatii care au devenit pentru prima data

tatici in jurul varstei de 25 de ani sunt cei mai afectati de depresie, in proportie de 68%. O alta distinctie care a iesit in evidenta din datele studiului este aceea intre barbatii care locuiesc cu copiii lor si aceia care locuiesc separat de ei. Prima categorie este mai predispusa la baby blue, in timp ce barbatii din cea de a doua categorie sunt mai predispusi sa faca un episoade depresive inainte ca bebelusul sa se nasca, odata cu nasterea moralul lor fiind mai ridicat.

Depresia taticilor, similara cu depresia postpartum a mamicilor

Depresia taticilor, similara cu depresia postpartum pe care o fac mamicile, se manifesta in primii cinci ani de viata ai bebelusului, fapt ce ar putea constitui un factor negativ in relatia dintre tata si copil, conform cercetatorilor. Dr. Garfield sustine ca depresia parentala, indiferent ca se manifesta la mama sau la tata are efecte nefaste asupra copilului, mai ales in primii ani de viata, care au un rol decisiv in formarea relatiei parinte – copil.

Cercetatorii pun depresia taticilor pe seama lipsei de somn de dupa nastere, pe de o parte, dar considera, de asemenea, ca starea psihica a taticilor este influentata de cea a mamicilor. Un alt factor important care determina depresia taticilor poate fi si presiunea pe care o exercita responsabilitatea financiara indusa de schimbarile care intervin in interiorul familiei odata cu aparitia unui copil. Studiul se vrea, asa cum a declarat dr. Garfield, un semnal de alarma pentru persoanele din jurul tinerilor tatici care ar trebui sprijiniti mai mult in tranzitia lor catre statutul de parinte. Adesea, taticii au nevoie de ajutor specializat pentru a depasi aceste stari care risca sa se transforme in depresii grave daca nu sunt solutionate la timp.

Despre depresia postnatala a mamicilor:

Depresia postnatala

Depresia postnatala este marcata de sentimente intense de tristete, ingrijorare, sau disperare care se prelungesc pe durata mai multor zile si care tulbura capacitatea tinerei mame de a functiona.… ... citeste mai departe

Cum poate fi evitata / tratata depresia postnatala la tatici

Inainte de a apela la un specialist terapeut, taticii pot minimaliza ei insisi eventualele efecte ale unui astfel de fenomen, care poate aparea fara nicio cauza clara, in aparenta. Daca te afli in aceasta situatie, iata ce poti face pentru a depasi momentul:

- Recunoaste ca te simti coplesit uneori de noul statut, acela de parinte. Nu e nevoie sa o faci pe-a eroul, fiecare tatic trece prin ce ai trecut tu si, prin urmare, nu e nicio rusine sa recunosti ca te simti uneori deposit de situatie.
- Acorda-ti timp pentru tine, departe de serviciu si de familie. Nu renunta la pasiunile pe care le ai si gandeste-te ca o stare psihica pozitiva te va motiva sa faci mai bine fata provocarii de a fi tatic.
- Comunica mult cu partenera ta despre dificultatile pe care le intampini, discuta cu prietenii si cu familia despre cum te simti in noua ipostaza.
- Focalizeaza-te pe aspectele frumoase si positive pe care le presupune ipostaza de tatic si nu te mai gandi doar la dificultatile pe care le intampini.
- Nu sta departe de evenimentele sociale din anturajul tau, chiar daca, poate, pentru moment, partenera ta nu te poate insoti la toate. Discuta cu ea despre acest lucru si gasiti impreuna solutii astfel incat sa nu va izolati de comunitatea din care faceti parte.

Despre meseria de tata mai cititi:

Drama vesela cu hormoni

Sotia are probleme cu hormonii. E insarcinata si e altfel decat cum o stiam eu. E in saptamana a 32-a de sarcina si imi trimite in fiecare zi pe mail un articol de la Desprecopii.com care ma… ... citeste mai departe


FORUMUL TATICILOR moderni

  Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lorautor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2014

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.