Top 5 alimente de evitat in aceasta vara

Top 5 alimente de evitat in aceasta vara

Top 5 alimente de evitat in aceasta vara

  • Avem voie sa manacma orice in sezonul cald? Ayurveda, un sistem antic de medicina Indian, spune ca fiecare aliment are calitati si actiuni care ne afecteaza in mod diferit, in functie de constitutia noastra naturala, dezechilibre, de sezon si de alti factori.

Top 5 alimente de evitat in aceasta vara

Avem voie sa consumam orice aliment in sezonul cald? Ayurveda, un sistem antic de medicina Indian, spune ca fiecare aliment are calitati si actiuni care ne afecteaza in mod diferit, in functie de constitutia noastra naturala, dezechilibre, de sezon si de alti factori. Modul ideal de a alege o dieta pentru fiecare sezon este de a ne cunoaste constitutia si dezechilibrele personale. Exista insa cateva orientari cheie care va pot ajuta sa evitati formarea de toxine cauzate de o digestie improprie.

Cum vara este dupa colt, e timpul sa incepem ajustarea dietei de sezon. Cresterea temperaturii si umiditatii ne influenteaza puterile digestive normale si pot reduce poftele puternice pe care le-am dezvoltat in timpul iernii. In Ayurveda, vara este sezonul de varf de Pitta, component al organismului responsabil pentru toate actiunile digestive, metabolice si trans-formative. Pitta este in mare parte alcatuita din elementul foc si atributele sale sunt: uleios, mobil, fierbinte, lichid si usor. Se acumuleaza in organism pe parcursul verii si, la sfarsitul sezonului, Ayurveda recomanda o detoxifiere sistematica numit Virechana, pentru a expulza toxinele acumulate.

Acumularea de aceste toxine poate fi evitata daca ne ferim de alimentele de vara care cresc Pitta. Unele dintre cele mai importante sunt:

Usturoiul

Considerat a fi "Alimentul nr 1 anti-cancer" usturoiul poate fi la fel de periculos. Ayurveda ofera o lista de restrictii pentru usturoi - cel mai important fiind sa-l evitam ori de cate ori exista un dezechilibru de caldura, deoarece va creste Pitta si va "polua" rapid sangele. Atunci cand este utilizat excesiv in timpul verii sau de catre persoane cu o Pitta existenta sau dezechilibru de sange, acesta poate provoca focare de piele, eruptii cutanate, acnee, ulceratii, o senzatie de arsura si afectarea ficatului. Usturoiul se poate inlocui cu ghimbirul, seminte de fenicul verde sau menta.

Lamaia

Limonada este o bautura preferata pentru multi in timpul verii, dar, de asemenea, creste Pitta datorita acriturii sale excesive. Desi se poate simti racoritoare, provoaca de fapt un dezechilibru in elementele apa prin cresterea sucurilor gastrice. Ca atare, aceasta poate duce la indigestie, arsuri la stomac, reflux de acid, ulcere ale tractului gastrointestinal superior si GERD. Lamaia se poate inlocui cu suc de hibiscus sau apa de uca de cocos.

Mierea

Mierea este un alt aliment puternic cu restrictii foarte specifice. Ar trebui sa fie intotdeauna evitat in mancarea calda, de oamenii fierbinti (acei oameni cu o constitutie Pitta), si in anotimpurile calde, cum ar fi vara. Cand mierea este expusa la caldura, procesele sale metabolice innascute genereaza o gama larga de toxine. Aceste toxine se pot raspandi in intreg organismul si cauza boli nenumarate, cum ar fi cancerul, afectiuni autoimune, probleme neurologice si degenerare. Mierea se poate inlocui cu zaharul brut din trestie, cu moderatie.

Iaurtul

Un alt aliment problematic pe timp de vara este iaurtul. Ca orice aliment fermentat, va contine in mod natural calitati acide si acre - ambele care cresc Pitta. Atunci cand sunt combinate cu fructe proaspete, devine chiar mai rau si impiedica complet digestia normala. Poate duce la afectiuni ale pielii, tulburari ano-rectale, boli gastrice, edem si indigestie.

Bauturile reci

Desi bauturile reci sunt racoritoare intr-o zi fierbinte, ele nu ofera o racire ca efect sanatos de durata. In schimb, opreste digestia si metabolismul, creand un teren propice pentru generarea de toxine interne. Ele ar trebui sa fie evitate intotdeauna la ora mesei si inlocuite cu apa plata la temperatura camerei.

Interesant de citit:
Cand avem nevoie de o cura de detoxifiere?

Mediciii sunt de parere ca orice persoana sanatoasa are un nivel specific de toleranta la actiunea toxinelor, pentru mentinerea echilibrului biochimic si metabolic al corpului. In cazul in care… ... citeste

Cura cu pepene rosu

Pepenele rosu este o bucurie a verii. La indemana oricui, cura de pepene rosu este o ocazie perfecta de detoxifiere a organismului si de reglare hormonala.   ... citeste

Expunerea la soare scade riscul de cancer

Un studiu care a corelat expunerea la soare cu riscul de cancer, a descoperit ca persoanele expuse mai mult timp la soare au avut un risc semnificativ mai scazut de multe tipuri de cancer. Acest… ... citeste

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. golea andra
    golea andratrimis la 15/6/2015

    Foarte folositor:-) :-) :-) :-) :

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII