Coco Chanel – mitul care a dăramat mituri

Coco Chanel – mitul care a dăramat mituri

Coco Chanel – mitul care a dăramat mituri

  • Despre Coco Chanel s-au scris şi se vor mai scrie probabil rânduri întregi. Şi nu pentru că cineva ar mai putea afla sau scrie ceva nou, în sensul strict informativ (viaţa unui om privită ca o înşiruire de întâmplări, mai mult sau mai puţin senzaţionale e totuşi atât de scurtă...), ci pentru simplul fapt că Chanel a devenit, în timp, mai mult decât un nume mare în lumea modei. A devenit un sinonim al eleganţei rezultate din simplitate, al bunului gust, un sinonim al eternului feminin – mereu imprevizibil, mereu fascinant.

Biografia celei care a revoluţionat istoria modei pare a fi un adevărat roman al devenirii, o poveste făcută parcă să inspire scenariile de film de la Hollywood. Peste opt decenii de suişuri şi coborâşuri, în care culmile gloriei au fost adesea umbrite de gustul amar al singurătăţii – astfel s-ar putea „traduce” pasionanta existenţă a celei care avea să devină cea mai impresionantă figură feminină din istoria modei. La peste 35 de ani de la moartea sa, cineaştii se inspiră din viaţa fascinantei Coco pentru a crea poveşti, la rândul lor fascinante. Anul 2008 anunţă cel puţin două creaţii cinematografice dedicate celebrei creatoare de modă („Coco avant Chanel” regizat de Anne Fontaine şi „Coco & Igor”, în regia lui William Friedkin). 

”Exisă timp pentru muncă şi există timp pentru iubire. Nu mai există timp pentru nimic altceva...”(Coco Chanel)

Al doilea copil al unui negustor (Albert Chanel) şi al unei croitorese (Jeanne Devolle), viitoarea regină a modei s-a născut la 19 august 1883, în orăşelul francez Saumur. Numele pare a-i fi fost predestinat - Gabrielle Bonheur Chanel. Deşi... nimeni nu poate şti dacă a fost vreodată cu adevărat fericită. „Coco” a devenit în tinereţe – unii spun că aşa o alinta tatăl, alţii susţin că porecla e împrumutată dintr-un cântecel la modă; cert este că pentru prieteni a rămas „Coco”  până la sfârşitul vieţii, iar pentru cunoscuţi – „Mademoiselle”.


Rămasă fără mamă la o vârstă fragedă, inocenta Gabrielle va fi încredinţată unui orfelinat la 12 ani. La 18 ani, refuzând viaţa austeră a călugăriţelor, începe să îşi câştige singură existenţa, cochetând cu viaţa de noapte a cabaretelor şi încercând să facă o carieră în muzică. Îi lipseşte talentul, însă, în ciuda debutului modest, devine în scurt timp preferata celor care frecventează cafeneaua „La Rotonde”, localul favorit al ofiţerilor de cavalerie, dar şi al artiştilor din Montparnasse. Nu reuşeşte în muzică, în schimb, într-una dintre nopţi îl întâlneşte pe primul bărbat din viaţa ei – un gentelman bogat, datorită căruia tânăra Coco va descoperi înalta societate. Lumea mondenă o va plictisi îngrozitor, cu toate regulile ei care i se par lipsite de sens adolescentei rebele, dornice de independenţă. Cu toate acestea se face repede remarcată.

Viaţa amoroasă a domnişoarei Chanel a fost cât se poate de tumultoasă, deşi, după propriile mărturisiri, singura mare iubire a fost englezul Arthur Capel, „Boy”, cum îi plăcea să îi spună. El este de fapt şi cel care i-a susţinut financiar şi moral primii paşi în lumea modei, ajutând-o să îşi deschidă  primul magazin, în 1914, în care a început să îşi creeze şi să vândă primele pălării marca Chanel – „Chanel Modes”, pe strada devenită celebră în Paris – Cambon, nr. 21. Spiritul independent a caracterizat-o mereu însă, pentru că după 3 ani îi va înapoia lui Capel toţi banii pe care îi investise în atelierul din strada Cambon.


„Nu înţeleg de ce femeile ar trebui să îşi dorească vreun lucru care este al bărbaţilor, când bărbaţii înşişi sunt unul dintre lucrurile pe care ele le pot avea.” (Coco Chanel)

Trădată în dragoste după 9 ani de iubire pasională (Capel se căsătoreşte cu o văduvă bogată), Coco pare a-şi fi epuizat resursele sentimentale odată cu moartea lui Boy, într-un tragic accident, în 1919. De fapt, după 50 de ani a şi declarat că odată cu pierderea lui Capel a pierdut „tot”. Toţi ceilalţi bărbaţi din viaţa ei (şi nu au fost puţini) par a fi fost doar umbre ale iubirii pierdute în tinereţe, poveşti trecătoare, subiecte picante pentru lumea mondenă pariziană în care Coco şi-a făcut intrarea odată cu inovaţiile radicale pe care le-a adus în lumea modei, ajutată fiind de către frumoasa poloneză Misia Sert, care i-a descoperit geniul creator în materie de modă.

Ducele de Westminster, ducele Dimitri, vărul ţarului Rusiei sunt doar două dintre numele sonore de bărbaţi care s-au perindat prin viaţa fascinantei Coco, fără ca vreunul să reuşească să îi schimbe condamnarea la solitudine. De altfel, deşi nu s-a declarat explicit niciodată feministă în sensul propriu al cuvântului, Coco era convinsă că atâta timp cât o femeie conştientizează faptul că bărbaţii sunt nişte copii, poate să afirme că ştie totul despre ei. Asta nu a împiedicat-o însă să îşi găsească adevăraţii prieteni, tot în bărbaţi – dar nu în cei de „sânge nobil”, ci în artişti. Picasso, Cocteau, Dali, Stravinski sunt doar câţiva dintre ei. De fapt, ea însăşi artistă desăvârşită, ceea ce a făcut Coco pentru modă e sinonim cu ceea ce a făcut un Picasso pentru pictură, spre exemplu. Ea nu a făcut decât să transfere regulile dintr-o lume în cealaltă.


„Dacă vrei să fii unică, trebuie să fii diferită!”(Coco Chanel)

Acesta este unul dintre motourile care au stat la baza întregului imperiu Chanel, a cărui perioadă de glorie a fost între cele două războaie mondiale. Între 1920 – 1939 Chanel a fost cu siguranţă stăpâna neîncoronată a Parisului. Ideile sale revoluţionare au cucerit pe toată lumea. De la tunsoarea scurtă, până la eliberarea de corset, de la pantalon, până la bijuteriile neobişnuite, totul, absolut totul debordează de nonconformism şi de o eleganţă uluitoare, născută din simplitate.
Momentele de glorie ale domnişoarei Chanel sunt legate, indiscutabil, de câteva „invenţii” care au consacrat-o: rochiile simple din jerseu şi lână, tunsoarea scurtă în stil "garçon", introducerea pantalonului ca piesă vestimentară feminină, faimoasa „little black dress”, costumul de zi de tip deux-pieces, cu taior drept şi fustă scurtă, deasupra genunchiului, fustele plisate, bluzele de mătase brodate, şalurile lungi, puloverele cu guler înalt sunt doar câteva din şocurile pe care le-a produs în lumea modei. Pe lângă acestea, accesoriile inedite introduse de Coco Chanel şochează prin nonconformism: şiraguri lungi de perle, lanţuri groase din imitaţii de aur, turbanul drapat, poşetele cu lanţ pe umăr, pantofii în două culori.

Conştientă perfect de capriciile lumii modei, Coco a fost mereu lucidă în tot ce a întreprins în acest domeniu, aparent lipsit de reguli. Deşi se spune că moda este o artă, Coco Chanel a îndrăznit să afirme, cu spiritul ei pragmatic, că „o rochie nu este nici o tragedie şi nici un tablou; este o creaţie încântătoare şi efemeră, nu o opera de artă eternă.” Cu toate acestea, „la petite robe noire” sau „the little black dress”, în varianta engleză, a devenit încă de la apariţia ei, în 1926, la fel de celebră ca tablourile marilor artişti ai epocii.

„O femeie fără parfum e o femeie fără viitor.” (Coco Chanel)

Lucrul care i-a adus un plus de notorietate a fost ideea inedită de a lansa un parfum al cărui nume să fie legat de propria casă de modă. În 1921, a fost lansat Chanel No. 5, al cărui nume a făcut înconjurul lumii. Legat de superstiţia lui Coco (5 era numărul ei norocos), dar şi de faptul că esenţa aleasă era a cincea dintr-o serie, şi, în plus, lansat pe 5 mai, parfumul cel mai cunoscut din lume a avut cu siguranţă un nume predestinat. El a fost asociat în timp cu imaginea lui Marylin Monroe, a cărei preferinţă pentru ele două picături de Chanel No. 5 ca „vestimentaţie” nocturnă a devenit celebră. Niciunul dintre parfumurile ulterioare lansate de Chanel sau de alte case de prestigiu nu au reuşit să atingă celebritatea lui Chanel No. 5. Nici măcar Chanel No. 19, denumit după ziua de naştere a lui Coco şi lansat pe 19 august 1970. De fapt, acesta din urmă avea să fie şi ultima lansare importantă din viaţa lui Chanel.

Deşi în 1939 îşi va închide pur şi simplu afacerea din strada Cambon şi se va autoizola la Ritz, iar aventura nefastă pe care o va avea pe timpul războiului cu un ofiţer german nazist îşi va pune amprenta în mod negativ asupra imaginii sale, când, în 1953, încearcă să revină în lumea modei, Coco nu renunţă la lumea pentru a cărei revoluţionare s-a născut. Deşi este aspru criticată, nu se dă bătută. Devine, în schimb, din ce în ce mai apreciată peste ocean. Celebrul sacou roz, marca Chanel, purtat de Jackie Kennedy, în timpul atentatului de la Dallas, din anul 1963 devine un adevărat simbol al femeii moderne, ca, de altfel, toate inovaţiile aduse de Coco în lumea atât de sofisticată a modei.


„Moda trece, doar stilul rămâne.” (Coco Chanel)

Coco Chanel moare pe 10 ianuarie 1971, la Paris, cu câteva zile înainte de prezentarea ultimei colecţii. Spiritul ei rămâne însă etern viu, într-o lume în care feminitatea îşi caută mereu noi forme de exprimare. Ceea ce a lăsat în urmă a devenit, chiar din timpul vieţii ei un stil – „stilul Chanel”, pe care astăzi îl numim pur şi simplu clasic, fără să ne mai gândim uneori cât de mult datorăm, în materie de „clasicism”, eternei Coco. Ce anume a făcut-o atât de cunoscută, dincolo de lumea modei? De unde a luat naştere acest charm irezistibil sinonim cu feminitatea însăşi? E greu de spus cu precizie. Ceea ce ne-a învăţat Coco Chanel este că „luxul nu e opusul sărăciei, ci al vulgarităţii”, că „o femeie are întotdeauna vârsta pe care o merită” şi mai ales că eleganţa vine din simplitate.

Preocupată de propria independenţă şi de relaţiile cu cei din jur (într-un secol care, cu certitudine, nu mai este unul al bărbaţilor), tandră, îndrăzneaţă, seducătoare, melancolică, spontană, femeia modernă, interesată mereu de ceea ce arată ochiului celor din jur dar, mai ales de ceea ce ea însăşi vede în sine, îi datorează un strop din ceea cea este fascinantei Coco... fără ea o lume întreagă, cea a femeilor, ar fi fost cu siguranţă mai ştearsă. 

 Forum unde comentam cu placere

 Moda si Fitze...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Cati
    Catitrimis la 19/4/2010

    O REVOLUTIONARA , O DOAMNA CARE A INVENTAT FEMEIA MODERNA SI LUPTATOARE, CARE A INVATAT FEMEIA CA FARA PARFUM, ESTE INTR-ADEVAR , FARA VIITOR !

    Raspunde la acest comentariu
  2. Oana_B
    Oana_Btrimis la 18/9/2008

    Fascinanta femeie!Am urmarit acum cateva zile pe canalul Lifetime un film, Coco Chanel, in regia lui Christian Duguay. Barbara Bobulova este tanara Coco Chanel iar Shirley Mclaine este Chanel la batranete. Filmul a primit aspre critici pentru prezentarea superficiala. Nu pot sa-mi dau cu parerea deoarece pana acum nu cunosteam nimic din viata celebrei creatoare. Astept cu nerabdare cele doua filme pomenite in articolImagini din film:http://www.mylifetime.com/on-tv/movies/coco-chanel/video/1740131812

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII