Pedicuta

Pedicuta

Pedicuta

  • Pedicuta este o planta de leac continand radiu. Ea poate fi deosebita usor de celelalte soiuri de de muschi datorita vrejurilor lungi, asemanatoare unor sfori si al polenului galben al pistilurilor ei. Creste numai in lizierele padurilor si in padurile inalte dinspre nord, de la o altitudine de 600 de metri in sus

Pedicuta este numita in limbajul popular bradisor, branca-ursului, barba ursului, braul-vantului,bungeag, chindicuta, coada-alor-de-vant, cornatel, cornisor,crucea-pamantului,netota,pceleca,talpa ursului, praful-strigoilor, piciorul-lupului. Aceasta planta, asemanatoare muschiului, si vesnic verde, se taraste pe solul padurii cu niste vrejuri lungi de 1-2 metri, avand radacini micute, fine si subtiri.

Din vrejuri cresc niste tulpinite lungi de 7-10 centimetri , moi la pipait si ramificate, care seamana cu iarba neagra, dar au frunzele mai moi si mai dese. Cand planta are patru ani, formeaza vara pistiluri galbui care contin polen, numit si faina vrajitoarei.Aceasta faina se intrebuinteaza homeopathic, in cazul portiunilor de piele roase si ranite.

Pedicuta este o planta de leac continand radiu. Ea poate fi deosebita usor de celelalte soiuri de de muschi datorita vrejurilor lungi, asemanatoare unor sfori si al polenului galben al pistilurilor ei. Creste numai in lizierele padurilor si in padurile inalte dinspre nord, de la o altitudine de 600 de metri in sus.Dupa taierea copacilor, defrisari, planta se usuca si dispare in cele din urma de tot, caci isi pierde puterea de viata sub actiunea puternica a soarelui.

Pentru reumatici si bolnavii de artrita, chiar si atunci cand prezinta modificari ale formei articulatiilor, precum si in caz de constipatie cronica si hemoroizi, recomandam ceaiul de pedicuta.Persoanele care sufera de diaree trebuie sa intrebuinteze ceaiul cu multa precautie , ca sa nu le provoace spasme intestinale.pedicuta n-are voie sa fie fiarta, ci doar oparita cu apa in clocot.Ceaiul se intrebuinteaza si in bolile cailor urinare si ale organelor genitale, la dureri si tumefieri ale testicolelor, la formarea nisipului la rinichi si la colicile renale.In hepatite, la tumori ale tesutului conjuctiv al ficatului, chiar daca sunt deja maligne,pedicuta este indispensabila.Ea-l ajuta pe convalescent sa se puna repede pe picioare.

clamatina, anatina, licopodina, clavatoxina, nicotina, etc. Substante de natura flavonica, triterpenica, minerale. Sporii acizi grasi, acizi esterificati, fitosterine.

Actiune farmaco-dinamica: se foloseste ca pulbere sicativa pentru pudrarea copiilor contra transpiratiilor, combaterea caderii parului, stimularea cresterii parului si pentru conspergarea pilulelor. Ajuta pe cei care doresc sa se lase de fumat sau de alcoolism, diuretica, purgativa, antitumorala, antireumatismala. In industria metalurgica se foloseste la prepararea formelor in care se toarna fonta.

Se foloseste la urmatoarele afectiuni: alcoolism, alopecie, artrita, boli ale organelor genitale sau renale, bolile aparatului urinar, boli hepatice, cancer, ciroze hepatice, constipatie, crampe musculare, hemoroizi, hipertensiune arteriala, hiperhidroza, litiaze renale si biliare, nicotizm, rani, reumatism, spasme abdominale.

Prepararea tincturii de pedicuta:

o lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma o cana pe zi cu inghitituri rare. Extern se va folosi cantitatea dubla de planta. In cazul litiazei se poate folosi cantitatea dubla de planta, sau se vor bea 2 ceaiuri. Cu planta ramasa se pot face cataplasme la dureri in special reumatice sau de alta natura. Acest ceai se foloseste si la cresterea parului facandu-se spalaturi de 2 ori pe saptamana.

-Sporii se pot folosi la pudraje in cazul transpiratiilor excesive, sau la copii mici.
-Tinctura din 50 g planta maruntita care se va pune la 500 ml alcool alimentar de 70?. Se lasa timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se vor putea folosi cate o lingurita de trei ori pe zi diluata cu putina apa, inainte de mese.

Tinctura de pedicuta

Utilizare / administrare
1/2 lingurita de tinctura diluata in 100ml apa, de 3-4 ori/zi.

Indicatii
Antialcoolic, antitabagic, detoxifiant, emetic, stimulent pancreatic, tonic hepatic.
Se recomanda intern in: tabagism si alcoolism - creaza intoleranta organismului la aceste excitante, tratamentul trebuie sa dureze minim 3 luni; insomnie, isterie, depresie (adjuvant); dermatoze, eczeme, psoriazis (adjuvant) - se asociaza cu tinctura din fructe de soc si cu cea de trei frati patati; adjuvant in ciroza hepatica, hepatita virala, congestii hepatice - se asociaza foarte bine cu tinctura de armurariu si cu cea de gentiana; litiaza renala, constipatie.
Se recomanda extern: contra durerilor, spasmelor musculare, hipertensiunii - se aplica comprese imbibate in tinctura pe zona spatelui, timp de 1-2 ore/zi, sau in timpul noptii; pentru intarirea firului de par, la finalul spalarii parului, se clateste cu o lingurita de tinctura diluata intr-o cana cu apa calda.

 

. .

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. feodora
    feodoratrimis la 2/11/2014

    sint suferinda cu ficatul.am suportat botchina de 3 ori cu intervale.primavara eram intr-o stare greaam fost internata la spital,dupa asta am urmat tratamentul acasa.nici un rezultat.analizelr nu erau imbucuratoare.in prezent mi s-au normalizat analizele folosind plantele armurariu-rostoropsa- si pedicuta.pedicuta am procurat-o din rominia-2 roni-100 grame.celor suferinzi indemn sa foloseasca plantele date .in scurt timp va veti bucura de rezultate bune.

    Raspunde la acest comentariu
  2. trasca  miliana
    trasca milianatrimis la 20/5/2010

    am folosit pedicuta si am scapat de o infectie urinara veche de 20ani.si nu mai fumez.Apoi am aflat ca este cancerigena.Pot sa o mai folosesc?cum? Are efect si in hepatita B?Va multumesc .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII