Testul Papanicolau

Testul Papanicolau

Testul Papanicolau

  • O alegere inteleapta pe care o putem face pentru a ne asigura o stare de sanatate este efectuarea anuala a unui test Papanicolau. Testul este simplu si nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluata starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai rapid posibil.

Sanatatea este cel mai de pret bun pe care il avem, totusi, prea des o neglijam sau dezvoltam obiceiuri care ne pot face rau.
 
Controlul anual
 
O alegere inteleapta pe care o putem face pentru a ne asigura o stare de sanatate este efectuarea anuala a unui test Papanicolau. Testul este simplu si nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluata starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai rapid posibil. Un alt motiv consta in aceea ca doctorul, pe langa testul Papanicolau, va efectua si alte teste si examinari: examenul sanilor, masurarea tensiunii arteriale, un examen al regiunii pelvine si auscultatia cordului si plamanilor. Pot fi efectuate si alte teste in functie de antecedentele personale.
 
Este un sentiment placut sa stii ca esti sanatoasa si ca faci ceea ce trebuie pentru a ramane asa.
 
Cine ar trebui sa isi faca un test Papanicolau?
 
Este recomandabil ca testul sa fie efectuat anual din momentul in care ai devenit activa din punct de vedere sexual; altfel, in fiecare an incepand cu varsta de 18-21ani.

Daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de cate ori recomanda medicul.
Este o idee incetatenita ca femeile nu ar trebui sa isi faca testul Papanicolau decat dupa primul contact sexual. Testul nu afecteaza sub nici o forma organele genitale feminine.
 
Cum se efectueaza testul?

 
Anumite femei considera rusinos acest test alaturi de examenul pelvin, dar el trebuie privit doar ca o procedura necesara din punct de vedere medical si nu ca o procedura creata sa te faca sa te simti rusinata. Este singura modalitate prin care poti fi examnita la nivelul organelor genitale interne si prin care se poate realiza testul.

Pentru examinare, vei fi rugata sa te intinzi pe spate pe masa de examinare ginecologica si sa iti indoi genunchii. Medicul va dori sa iti relaxezi picioarele. Cel mai important lucru in acest moment este sa te relaxezi. Concentreaza-te asupra relaxarii musculaturii si inspira usor pe nas si expira pe gura. Cu cat esti mai relaxata cu atat examinarea va fi mai comoda. Un dilatator va fi inserat cu grija in vaginul tau, acesta fiind utilizat pentru vizualizarea colului uterin. Atunci cand examinatorul are o imagine buna a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului utilizand o periuta sau o spatula de lemn. Vei putea resimti o senzatie de presiune sau chiar o crampa. Celulele sunt ulterior asezate pe o lama de sticla si trimise la laborator pentru examinare.
 
Ce informatii ne ofera un test Papanicolau?
 
Acest test ne ofera informatii legate de celulele de la nivelul vaginului sau colului uterin. Un test Papanicolau anormal presupune ca au aparut modificari la nivelul celulelor de la nivelul colului uterin. Aceste modificari il alarmeaza pe examinator (aceste celule pot deveni mai tarziu celule canceroase). De aceea este importanta efectuarea de teste Papanicolau in mod regulat, astfel incat orice anomalie sa poata fi tratata in stadii incipiente.

Anumite modificari se datoreaza unor infectii de la nivelul colului sau vaginului. Multe teste se vor normaliza odata ce infectia a fost tratata.

Nu este posibil ca toate celule de la nivelul colului sa fie analizate. Se poate intampla ca celulele analizate sa fie normale dar cele care nu au fost prelevate de la nivelul colului sa aiba modificari. Acest lucru nu se intampla des, dar este posibil. Acesta este un alt motiv pentru efectuarea testului in mod regulat
 
Ce se va intampla daca testul Papanicolau nu este normal?
 
Vei fi anuntata de medic de acest fapt si vei discuta impreuna cu el posibilitatile de tratament si urmarire.
Ar putea fi necesara efectuarea de teste suplimentare. Colposcopia ar putea fi recomandata pentru a-l ajuta pe medic sa vizualizeze cu ajutorul unui microscop eventualele celule anormale de la nivelul colului uterin sau existenta unei posibile infectii. Daca medicul va observa anumite zone anormale, cel mai probabil va efectua o biopsie pentru efecutarea unor teste suplimentare.
 
Ce persoane sunt la risc pentru un test Papanicolau anormal?
 
Femei:
 
-  care au avut contact sexual inaintea varstei de 18 ani
-  cu un istoric de parteneri multipli
-  cu infectii recurente ce se transmit prin contact sexual
-  fumatoare
-  ce devin insarcinate inaintea varstei de 18 ani
 
Care sunt semnele de alarma ale cancerului?
 
-  Sangerari intre perioadele menstruale
-  Orice secretie neobisnuita vaginala sau durere
-  Sangerare dupa contactul sexual
-  Sangerare dupa menopauza
 
Acestea sunt doar semne de alarma ce pot sau nu sa indice existenta unui cancer. Daca resimti oricare din simptomele enumerate mai sus, este foarte important sa te prezinti la medic pentru a afla cauza acestora si pentru a primi un tratament adecvat.

Este de asemenea important de retinut ca adesea nu exista semne de alarma. Datorita acestui fapt este important sa efectuezi testul Papanicolau in mod regulat.

Majoritatea femeilor ce au un test anormal se pot astepta ca in urma tratamentului acesta sa se normalizeze.
 
Cum sa iti planifici testul?
 
Iti poti ajuta medicul sa efectueze o examinare cat mai concludenta oferindu-i urmatoarele informatii:
 
-  data ultimei menstruatii
-  medicatia curenta precum anticonceptionalele sau alta medicatie hormonala (denumirea produsului si doza)
-  orice sangerare ce s-a produs in afara ciclului menstrual si momentul cand aceasta s-a produs
-  orice secretie de la nivelul organelor genitale (alba, groasa sau lichida)
-  orice istoric de test anormal sau histerectomie (extragerea uterului)
 
Aceste informatii il vor ajuta pe medic sa decida daca testul este normal sau nu.
Daca in momentul examinarii esti la menstruatie, cel mai bine este sa amani efetuarea testului. De asemenea este recomandabil sa eviti dusurile intravaginale si utilizarea cremelor vaginale cu 24 h inainte de efectuarea testului.
 
In concluzie exista numeroase motive sa iti faci testul Papanicolau:
 
-  este un test simplu
-  nu este costisitor
-  ofera informatii viabile
-  poate ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate
-  faci ceva pentru tine
-  ti se va face si un examen general alaturi de efectuarea testului
-  odata cu prezentarea la medic pentru efectuarea testului poti sa afli informatii despre alte probleme legate de sanatate pe care le ai
-  iti poate crea sentimentul “ ca ai facut ceva bine’ si o ai realizat o investitie in sanatatea ta
 
Gandeste-te la acest examen anual ca la o modalitate excelenta prin care poti sa ai grija de tine. Este alegerea ta si meriti sa fii sanatoasa!

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. DAN PINTICAN
    DAN PINTICANtrimis la 27/3/2015

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE....SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU....SPUNE CA SE SIMTE REALXATA SI IN SIGURANTA ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE....DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI....FITI MAI DESTUPATI LA MINTE....ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI....CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE....

    Raspunde la acest comentariu
  2. marga
    margatrimis la 23/8/2010

    f bun articolul,,eu mi,am facut u papanicolau insa,,nu am simtit nimic acuma nu stiu exact dc medicul acela a stiu cum s aprocedeze,,mmin fine,,iar crina,,,e simplu,,,mergi si intrbi cat costa nu¿logic zic eu,,,pfff

    Raspunde la acest comentariu
  3. Crina
    Crinatrimis la 19/5/2010

    e usor saspui du-te la medic anual dar nu ma duc ptr ca nu stiu cat costa si imi pun si problema competentei profesionale

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII