După 12 luni dăm copilului lapte praf formula sau lapte de vacă? - acesta este sfatul medicilor

Dupa 12 luni dam copilului lapte praf formula sau lapte de vaca - acesta este sfatul medicilor

După 12 luni dăm copilului lapte praf formula sau lapte de vacă? - acesta este sfatul medicilor

După ce împlineste 12 luni, ce dăm copilului? Lapte praf formula sau lapte de vacă? Academia Americană de Pediatrie îi sfătuiește pe părinți ca după 12 luni să diversifice alimentația copilului din ce în ce mai intens, acest lucru însemnând inclusiv introducerea laptelui de vacă.

După împlinirea vârstei de 12 luni, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera și laptele de vacă, bogat în calciu, fosfor, vitamina A, proteine și carbohidrați. În plus, laptele de vacă din comerț este adesea îmbogățit cu vitamina D, astfel încât calciul să poată fi mai ușor asimilat.

- veti citi:
Nu dati lapte de vaca unui copil mai mic de 12 luni
Dupa 12 luni - putem da copilului lapde de vaca?
Cat lapte de vaca ar trebui sa bea un copil de 12 luni?
Laptele de vaca versus laptele de capra
Laptele in alimentatia copilul de peste 1 an

Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca? - se intreba unele mamici in sectiunea de Intrebari de la Desprecopii.

Academia Americana de Pediatrie ii sfatuieste pe parinti ca dupa 12 luni sa diversifice alimentatia copilului din ce in ce mai intens, acest lucru insemnand inclusiv introducerea laptelui de vaca.

Nu dati lapte de vaca unui copil mai mic de 12 luni

Academia Americana de Pediatrie recomanda sa nu hranim copilul cu lapte de vaca - inainte de implinirea varstei de un an.

De ce? Motive:

Pana la varsta de 12 luni, bebelusul nu poate digera complet laptele de vaca. Laptele de vacă contine cantitati mari de proteine si minerale care pot pune presiune pe richicii bebelusului, incă necomplet maturizati.

Laptele de vaca nu contine cantitati suficiente de fier, vitamina C si alti nutrienti de care are nevoie bebelusul pentru a creste. Oferind bebelusului lapte de vacă inainte de a implini 12 luni, riscati sa ii produceti anemie  - datorita faptul ca unele proteine din lapte irita sistemul digestiv al bebelusului fapt care duce la pierderi de sange prin scaun.

Un alt aspect important este faptul ca laptele de vaca nu contine cele mai sanatoase tipuri de grasimi - de care are nevoie bebelusul pentru crestere (aflate in laptele matern sau laptele formula pentru bebelusi).

Dupa 12 luni - putem da copilului lapte de vaca?

Ce facem insa dupa aceea? Ramane laptele de vaca o optiune nesanatoasa sau varsta mai mare a copilului permite inlocuirea formulei de lapte cu lapte de vaca?

Controversa abia aici incepe. Multi parinti prefera sa isi hraneasca in continuare bebelusul cu formula de lapte praf adaptata varstei pe care o are si sa completeze necesarul de substante nutritive cu alte alimente, de teama ca laptele de vaca ar putea sa faca rau copilului.

Cand poate totusi un copil sa consume lapte de vaca, fara sa se mai puna problema unor riscuri pentru sanatate?

Societatea Americana de Pediatrie ii sfatuieste pe parinti ca dupa 12 luni sa diversifice alimentatia copilului din ce in ce mai intens, acest lucru insemnand inclusiv introducerea laptelui de vaca. Dupa un an, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera si laptele de vaca, bogat in calciu, fosfor, vitamina A, proteine si carbohidrati. In plus, laptele de vaca din comert este adesea imbogatit cu vitamina D, astfel incat calciul sa poata fi mai usor asimilat.

Da - putem oferi lapte de vaca unui copilas de peste 12 luni

De retinut este si faptul ca laptele de vaca ajuta la fortificarea dintilor si a sistemului osos, dar si la reglarea controlului muschilor si la coagularea sangelui. Prin urmare, nu exista niciun pericol in a introduce in alimentatia copilului si laptele de vaca, dupa implinirea varstei de un an.

Trecerea de la formula de lapte praf sau de la laptele matern la cel de vaca poate fi insa uneori dificila, pentru ca acesta din urma are un alt gust si o alta textura. In timp ce unii copii se obisnuiesc foarte repede cu el, altii au nevoie de timp. Pentru ca trecerea sa fie mai usoara, puteti amesteca pentru inceput o parte de lapte de vaca cu trei parti de lapte obtinut din lapte praf, crescand treptat cantitatea de lapte de vaca. Puteti incerca, de asemenea, sa adaugati laptele in cereale, supa sau alte alimente pe care copilul deja le accepta. Daca bebelusul refuza totusi laptele de vaca, atunci poate ca e cazul sa mai asteptati o perioada pana sa i-l introduceti in alimentatie.

Cat lapte de vaca ar trebui sa bea un copil de 12 luni?

Academia Americana de Pediatrie spune ca la un anisor, copilul isi poate extrage tot calcul si vitaminele de care are nevoie din 1 pana la 1,5 cani de lapte de vaca - sau cantitatea echivalenta din alte prodse lactate cum ar fi branza sau iaurtul - zilnic.

La varsta de 2 ani, un copil ar trebui sa primeasca 2 cani de lapte pe zi - sau echivalentul in produse lactate.

Atentie: nu dati  copilului mai mult de 4 cani de lapte pe zi pentru ca astfel nu va mai avea loc de alte produse necesare unei alimentatii sanatoase. Dacă copilului ii e sete si cere lapte - ii puteti oferi apa.

Laptele in alimentatia copilul de peste 1 an

Intre varstele de 1 an si 2 ani, copilul este tot mai activ si are nevoie de nutrienti esentiali ca fierul si vitamina D. Ce fel de lapte dam copilului dupa ce implineste 1 anisor? Iata ce trebuie sa stii ...

Laptele de vaca versus laptele de capra - comparatie nutritiva infografic

Laptele de capra are mai multe calorii decat laptele de vaca si este este mai bogat in grasimi saturate. Laptele de capra contine ceva mai putin zahar decat laptele de vaca. Laptele de capra are mai mult calciu decat laptele de vaca - ceea ce este benefic pentru oase. Laptele de capra are mai mult magneziu decat laptele de capra stimuland imunitatea. Pe de alta parte, laptele de vaca contine mai mult magneziu si mai mult acid folic. Laptele de vaca contine mai mult seleniu si mai multa Vitamina B2 - decat laptele de capra.

Iata un infografic complet: Laptele de vaca versus laptele de capra.

 

Forum de Parenting modern

FORUM de PARENTIG MODERN: Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfatul dnei Medic pediatru Stefana Zamfir

In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Referinte - Academia Americana de Pediatrie
Nutrition in Toddlers
https://www.aafp.org/afp/2018/0815/p227.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII