Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical

Cordocenteza

Cordocenteza

  • Cordocenteza este un test efectuat in timpul sarcinii prin prelevarea percutanata de sange ombilical pentru descoperirea unor anomalii morfofetale ce nu pot fi vazute prin ecografii sau nu pot fi diagnosticate in urma amniocentezei.

despre cordocenteza, veti citi:
Ce este cordocenteza?
Cum se face cordocenteza?
Riscuri ale cordocentezei
Teste in timpul sarcinii
Sustinere si suport pentru burtici
Forumul Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

Ce este cordocenteza?

Cordocenteza este o analiza prea putin cunoscuta sau folosita in Romania. Cordocenteza mai este cunoscuta sub numele de PUBS (Percutaneous Umbilical Cord Blood Sampling).

In cadrul acestei analoze se face prelevare percutanata de sange ombilical (recoltare de sange fetal din cordonul ombilica) pentru descoperirea unor anomalii morfofetale ce nu pot fi vazute prin ecografii sau nu pot fi diagnosticate in urma amniocentezei. Cordocenteza se poate face incepand cu a 18-a saptamana de sarcina in caz de suspiciune a existentei unor anomalii cromozomiale, tulburari sangvine, izoimunizarii, malformatii sau anemii fetale.

Cum se face cordocenteza?

Mai inatai se face o ecografie care sa determine locul exact in care cordonul ombilical se insereaza in placenta. Pe baza imaginilor de la ecograf, medicul specialist trece un ac fin prin abdomen si peretele uterin pana la cordonul ombilical. Acul este apoi infipt in cordonul ombilical pentru a extrage o mostra de sange fetal.
Prin ghidajul ecografic, se face o punctie a cordonului ombilical cu ajutorul unui ac, pentru a colecta o proba de sange fetal.
Proba este apoi trimisa la laborator pentru analiza. Rezultatele, un cariotip la limfocitele fatului, in mod normal, sunt disponibile in termen de 72 de ore.

Cordoncenteza este un test medical care detecteaza anomaliile cromozomiale si unele boli cu foarte mare precizie. Singurul inconvenient este ca nu se pot detecta anomaliile de tub neural.

Riscuri ale cordocentezei

Desi aceasta analiza se face numai de medici pregatiti in acest sens, exista o serie de riscuri la care se supune atat mama cat si fatul:

- avort (2% din cazuri)
- infectii
- ruptura prematura a membranelor
- sensibilizare RH

Fiind o procedura invaziva este obligatorie o discutie cu medicul ginecolog in care sa iti prezinte exact riscurile si beneficiile pentru a vedea in ce parte inclina balanta.

Toata procedura dureaza aproximativ o ora, desi majoritatea timpului se aloca motitorizarii bebelusului. Se impun aceleasi masuri de asepsie ca si aminocenteza. De asemenea dupa procedura se recomanda repaos la pat si multa odihna. Pot aparea crampe abdominale sau sangerari. In cazul in care sangerarea este abundenta trebuie mers de urgenta la spital. Anumite clinici si spitale sfatuiesc pacienta sa ramana internata 24 de ore de la interventie. 

Alte teste care se fac in timpul sarcinii

Testul alfafetoproteinic – AFP

Testul alfafetoproteinic – AFP

Testul alfa-fetoproteinic (AFP - Alpha-fetoprotein) este un test de sange care li se face femeilor insarcinate in al doilea trimestru de sarcina, de obicei intre saptamanile 15 si 20.…

Testele genetice in timpul sarcinii

Testele genetice in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, medicul va poate recomanda cateva teste genetice pentru a verifica prezenta unor posibile defecte sau anomalii cromozomiale. Iata in continuare testele genetice cele mai…

Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina

Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina

Testul TORCH, numit si panelul TORCH este practic o analiza a sangelui recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor (daca acestia…

Alte teste care se fac timpul sarcinii veti gati la: Teste in sarcina.


Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani:

1234567891011121314151617181920
2122232425262728293031323334353637383940


 Sustinere si suport pentru burtici

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Forumul Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online a gravidutelor si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2014

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 180.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Cordocenteza.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Nume de copii.

Nume de copii.

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...
Ghidul sarcinii

Ghidul sarcinii

Informatii utile si necesare despre sarcina. Tot ce trebuie sa stie o graviduta pentru a aduce pe lume un copil sanatos.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII