La ce este buna quinoa?

La ce este buna quinoa?

La ce este buna quinoa?

  • Quinoa este o cereala nativa din America de Sud. Desi frunzele plantei pot fi consumate ca legume, quinoa este in primul rand cultivata pentru semintele ei. Aceste seminte, care sunt gatite intr-un mod similar cu orezul, vin in trei culori (rosu, alb si negru) si sunt mult-iubite pentru beneficiile lor aduse sanatatii.

La ce este buna quinoa?

Quinoa este o cereala nativa din America de Sud. Desi frunzele plantei pot fi consumate ca legume, quinoa este in primul rand cultivata pentru semintele ei. Aceste seminte, care sunt gatite intr-un mod similar cu orezul, vin in trei culori (rosu, alb si negru) si sunt mult-iubite pentru beneficiile lor aduse sanatatii.

O sursa completa de proteine

Ce ii atrage pe oameni cel mai mult la quinoa, in special pe vegetarieni si vegani, este continutul de proteine considerabil. Potrivit lui Self's "NutritionData" o cana de quinoa fiarta contine 16% din doza zilnica recomandata de proteine. De asemenea, aceasta proteina contine toti cei opt aminoacizi esentiali, facand quinoa un exemplu rar de sursa de proteine de origine vegetala (majoritatea alimentelor vegetale sunt deficitare in unii aminoacizi, cum ar fi lizina). Proteinele ajuta la cresterea si repararea celulelor si furnizeaza energie corpului.

Dotata cu fibre

O cana de quinoa fiarta contine, de asemenea, 21% din doza zilnica de fibre. Majoritatea fibrelor din quinoa sunt de genul insolubile care contin binecunoscutul efect laxativ, de asemenea, contin si cantitati mici de fibre insolubile care formeaza un gel in stomac, incetinind astfel digestia, incurajand senzatia de plenitudine si reducand colesterolul LDL din sange. Este ideala pentru diabetici si pre-diabetici.

Bogata in antioxidanti

Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food in luna august 2009 a aratat ca quinoa contine cei mai multi antioxidanti din alte 10 cereale studiate. Un alt studiu din 2009 publicat in Food Chemistry a aratat ca permitand semintelor de quinoa sa inmugureasca, continutul lor de deantioxidanti ar putea creste. Alimentele bogate in antioxidanti sunt bine-cunoscute pentru proprietatile lor anti-imbatranire si capacitatea de a preveni bolile degenerative, cum ar fi cancerul, artrita reumatoida, degenerescenta maculara si a bolii Alzheimer.

Bogata in quercetin si kaempferol

Quinoa este o sursa excelenta de flavonoide quercetin si kaempferol, ce au efecte anti-inflamatorii, anti-virale si anti-cancer. Un studiu publicat in Neuropharmacology in 2010 a constatat ca flavonoidele continute au proprietati anti-depresive, ceea ce sugereaza ca alimentele bogate in flavonoizi, cum ar fi quinoa ar putea deveni un tratament pentru depresie, anxietate si alte stari de spirit dcazute.

Fara gluten

Potrivit unui studiu publicat de NPD Group, in 2013, aproximativ o treime din populatia Statelor Unite incearca sa reduca la minimum sau sa evite glutenul, din cauza problemelor de sanatate. Din fericire pentru aceasta minoritate in crestere, quinoa este in mod natural fara gluten si este un aliment sigur pentru cei cu intoleranta la gluten sau boala celiaca. Mai mult decat atat, spre deosebire de multe alimente "fara gluten" prelucrate, quinoa este un aliment intreg, care este liber de aditivi si alte ingrediente nedorite.

Plina de nutrient

Quinoa este o excelenta sursa de substante nutritive esentiale, cum ar fi calciu, fier, fosfor, mangan, cupru, seleniu si cele mai multe vitamine B. O cana de quinoa, de asemenea, ne furnizeaza 30% din doza zilnica recomandata de magneziu.

Quinoa organica este usor de gasit on-line sau in magazinele alimentare de sanatate. Este nevoie de numai 15 - 20 de minute pentru a o gati, are o aroma placuta, de alune, si este usor de incorporat in mancaruri calde dar si reci.
 

autor: redactor SE - Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2014

Interesant de citit:
Salata de quinoa

Vesnica dilema: ce mancam azi, ce preparat ar fi pe gustul familiei mele? SuperEva va recomanda aceasta salata quinoa (sau daca nu aveti puteti folosi orez), care poate fi folosita pe post de… ... citeste

Salata calda de quinoa

Quinoa este geniala pentru vegetarieni, deoarece contine un nivel mare de proteine. Acesta este fara gluten si, de asemenea, o sursa excelenta de calciu, fier si vitamina B. ... citeste

Quinoa Tabbouleh

Salata clasică din Orientul Mijlociu trece de la bulgur la quinoa, care este bogată în proteine, făcând acest preparat atât un fel principal vegetarian delicios,… ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII