Totul despre pilula contraceptivă: minighid pentru adolescenti și părinți - educație sexuală

Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti - educatie sexuala

Totul despre pilula contraceptivă: minighid pentru adolescenti și părinți - educație sexuală

Prezervativul și pilula contraceptivă se numără în prezent printre cele mai frecvente metode contraceptive folosite în lumea întreagă de persoanele cu o viață sexuală activă, indiferent de vârstă.

Iar în rândul tinerilor, cele două metode se află în topul utilizării diferitelor metode de contracepție, fiind considerate printre cele mai sigure. Iată întrebări și răspunsuri importante despre pastilele anticoncepționale - bine de știut de părinții unui copil adolescent.

Ce este pilula contraceptiva?
Ce este mini-pilula?
Ce este pilula de a doua zi?
Este pilula contraceptiva o metoda sigura?
Cat de eficienta este pilula contraceptiva?
Cum se administreaza pilulele?
Care sunt avantajele pilulei?
Care sunt efectele secundare si cand apar ele?
Cat de mult conteaza varsta?
Care este legatura intre pilule si cancer?
Care sunt factorii ce scad efectul contraceptiv al pilulei?
Ce se intampla daca uiti sa iei pilula la timp?
Ce marca de pilule trebuie sa alegi?

Contraceptia si metodele sale

Prezervativul si pilula contraceptiva se numara in prezent printre cele mai frecvente metode de contraceptie folosite in lumea intreaga de persoanele cu o viata sexuala activa, indiferent de varsta. Iar in randul tinerilor, cele doua metode se afla in topul utilizarii diferitelor metode de contraceptie, fiind considerate printre cele mai sigure. 
 
Statisticile arata ca peste 100 de milioane de femei din intreaga lume (majoritatea cu varste intre 18 si 30 de ani si cele mai putine cu varste peste 35 de ani) folosesc pilule contraceptive, declarandu-se multumite de efectele acestora. Cu toate acestea, desi este o metoda extrem de eficienta in protejarea de o sarcina nedorita, pilula contraceptiva, indiferent de denumirea si de compozitia ei, are si neajunsurile sale, una dintre cele mai des invocate fiind tendinta de a cauza tromboza (coagularea sangelui in anumite parti ale sistemului circulator).

In 2010 a existat o adevarata controversa legata de legatura dintre un anumit tip de contraceptive (numite generic contraceptive din a treia generatie) si aparitia trombozei. Iar in ultimii ani, medicii au fost incurajati sa le avertizeze pe pacientele lor ca se expun unui risc dublu de a face tromboza daca iau contraceptive din a treia generatie, fara insa ca vreo prevedere legala in acest sens sa fie formulata. Controversele legate de utilizarea contraceptivelor orale nu sunt insa o noutate. Inca de la inventarea lor, cu mai bine de jumatate de secol in urma (primele pilule au fost folosite in 1956, in Puerto Rico) controversele s-au tinut lant si actualmente inca mai exista diverse suspiciuni legate de felul in care pilulele interactioneaza cu organismul femeii. Cu toate acestea, se pare ca pentru majoritatea femeilor, prevaleaza avantajele utilizarii pilulelor contraceptive, efectele secundare ale acestora fiind considerate prea putin semnificative fata de avantaje.

Ce este pilula contraceptiva?

Pilula contraceptivă este o tabletă care conține doi hormoni feminini - estrogen și progesteron. Din acest motiv, este adesea denumită pilulă combinată. În diversele tipuri de pilule contraceptive disponibile pe piață, se folosesc mai multe variante de estrogen și progesteron. În prezent, există numeroase mărci de pilule contraceptive pe piață, iar producătorii continuă să lanseze noi produse, având în vedere, în principiu, că fiecare produs nou este considerat a fi mai bun decât cele anterioare, chiar dacă efectul urmărit este, în esență, similar.

Cei doi hormoni prezenți în compoziția pilulei opresc procesul de ovulație în fiecare lună, ceea ce implicit împiedică posibilitatea de a rămâne însărcinată. În plus, acești doi hormoni îngroașă secrețiile din jurul cervixului, făcând penetrarea spermei în uter mult mai dificilă. De asemenea, pereții uterului devin mai subțiri, ceea ce face mai dificilă prinderea unui ovul de către aceștia.

contraceptie adolescenti

Ce este mini-pilula?

Există și pe piață așa-numitele mini-pilule, însă acestea nu trebuie confundate cu pilula contraceptivă combinată. Mini-pilula reprezintă un produs cu totul diferit, deoarece conține un singur hormon în loc de doi. Acest aspect o face mai puțin intensă în ceea ce privește efectele secundare, dar, în același timp, o face și mai puțin eficientă ca metodă contraceptivă. Mini-pilula este o opțiune mai potrivită pentru mamele care alăptează, pentru femeile peste 35 de ani și pentru cele care, din diverse motive, nu pot lua pilula contraceptivă combinată.

Este important de menționat că mini-pilula acționează prin subțierea mucozității cervicale și încetinirea trecerii ovulului prin trompele uterine, precum și prin modificarea mucozității uterine pentru a împiedica implantarea unui ovul fertilizat. Cu toate acestea, din cauza prezenței unui singur hormon în compoziția sa, trebuie să fie luată în fiecare zi într-un interval orar strict pentru a își menține eficacitatea.

Ce este pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi, folosita pentru asa-numita contraceptie de urgenta, este o tableta ce poate fi administrata in decurs de un anumit numar de zile (de obicei intre 3 si 5, in functie de produs) dupa un act sexual neprotejat. Pilula de a doua zi este un medicament diferit de pilulele contraceptive obisnuite si folosirea ei trebuie sa fie insotita obligatoriu si de consultarea unui medic. Este o masura contraceptiva de urgenta, dar care nu are efect pe termen lung si care nu ar trebui folosita decat in situatii neprevazute, ce implica riscul unei sarcini nedorite.

Este pilula contraceptiva o metoda sigura?

Raspunsul este, cu siguranta, DA. Insa ocazional exista si destule efecte secundare care au antrenat mereu discutii controversate pe marginea subiectului. Dincolo de aceste controverse, utilizarea pilulelor contraceptive are insa si aspecte pozitive, in afara contraceptiei propriu-zise. Un studiu din 2010 a scos la iveala faptul ca utilizarea pilulelor contraceptive reduce cu aproximativ 12% riscul anumitor tipuri de cancer, precum si riscul de boli cardiace. De asemenea, studiul a relevat faptul ca in ceea ce priveste cancerul de san, utilizarea pilulei nu are nicio influenta, diminuand astfel temeri anterioare generate de o posibila legatura intre folosirea pilulelor contraceptive si aparitia cancerului mamar.

Pentru ca utilizarea pilulelor contraceptive sa fie sigura, este indicat ca acestea sa fie administrate numai dupa un consult medical de specialitate menit sa previna anumite efecte secundare ce ar putea aparea. Principalii factori de risc sunt obezitatea, fumatul, hipertensiunea, care pot accentua efectele secundare in ceea ce priveste riscul de aparitie a trombozei. De asemenea, este important ca medicul sa cunoasca un eventual istoric al trombozei pentru a lua decizia corecta in ce priveste tipul de pilule contraceptive recomandate. In plus, consultarea unui specialist inainte de administrarea pilulelor contraceptive este necesara intrucat acesta poate lamuri diferite aspecte legate de modul de administare, de modul de functionare a acestora etc. Desi tendinta generala este ca la acest prim consult sa se faca si un examen vaginal, acesta nu este absolut necesar pentru a decide administrarea pilulei contraceptive.

Cat de eficienta este pilula contraceptiva?

Pilula este una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie, motiv pentru care atatea milioane de femei o iau. Daca este administrata conform indicatiilor, eficienta sa ar trebui sa fie de aproape 100%. Comparativ cu alte metode contraceptive ce nu implica proceduri ireversibile in privinta fertilitatii, pilula este, probabil, cea mai eficienta.

Cum se administreaza pilulele?

In general, femeilor li se recomanda ca prima pilula contraceptiva sa fie luata in prima zi a ciclului menstrual. In acest fel protectia impotriva unei sarcini se instaleaza imediat. O cutie de pilule contine 21 de tablete care se iau cate una pe zi timp de trei saptamani. Urmeaza apoi o pauza de o saptamana, dupa care se incepe cu o noua cutie. In timpul saptamanii de pauza apare menstruatia. Unele cutii de pilule contin si tablete pentru cele sapte zile de pauza, asa numite comprimate inactive, care nu au efect contraceptiv. Unele produse recent aparute pe piata contin 24 sau 26 de tablete active, insa in mod normal nu ar trebui sa apara confuzii in ceea ce priveste administrarea lor, care trebuie sa ramana aceeasi – 3 saptamani de pastile si una de pauza.

Care sunt avantajele pilulei?

Principalele avantaje ale pilulei contraceptive, pe langa contraceptia in sine, sunt:

-inlatura de obicei durerile menstruale
-face ca menstruatia sa fie mai scurta ca durata
-pierderile de sange sunt mai mici

Aceste avantaje protejeaza si impotriva unei eventuale anemii. De asemenea, uneori pilula are efecte pozitive si in ceea ce priveste tratarea acneei, insa nu este un efect general valabil. Pilula poate fi utila si in cazul in care se doreste amanarea menstruatiei. Luarea a doua cutii una dupa alta, fara pauza de o saptamana va intarzia aparitia menstruatiei in momente nedorite. De asemenea, studiile arata ca administrarea pilulelor contraceptive scade riscul anumitor tipuri de cancer, insa exista si studii care vorbesc despre cresterea riscului de aparitie al altor tipuri.

Care sunt efectele secundare si cand apar ele?

Controversele aparute in legatura cu pilulele contraceptive sunt legate mai ales de efectele secundare pe care acestea le pot genera. Primele efecte secundare apar in primele luni de administrare a contraceptivelor si dispar ulterior. Printre acestea se numara: migrenele, starea de ameteala, tensiunea mamara, usoare cresteri in greutate, hemoragii usoare intre menstruatii. Aceste efecte secundare dispar de obicei dupa primele cateva luni de administrare a pilulelor. Daca nu dispar, o solutie este aceea de a schimba brandul de pilule folosit. Pentru a vedea lista completa a posibilelor efecte secundare, trebuie citit cu atentie prospectul.

Exista si efecte secundare de durata, mult mai severe. Se stie ca administrarea pilulelor este pusa in legatura cu aparitia trombozei, acest lucru fiind mai evident la femeile care iau pilule din asa-numita „a treia generatie”. Este bine de stiut insa ca tromboza este o boala la care femeile sunt in general mai predispuse, pe masura ce inainteaza in varsta, iar sarcina si pilulele sunt factori ce maresc riscul de tromboza. Statisticile europene arata ca riscul de tromboza in decursul unui an este de:

-1 la 5000 la femeile care nu sunt insarcinate si nici nu iau pilule contraceptive
-1 la 1700 la femeile care iau pilule traditionale
-1 la 1000 la femile care iau pilule din a treia generatie

Varicele sunt si ele adesea puse in legatura cu riscurile prezentate de pilule, insa daca ele sunt superficiale, in mod normal prezenta lor nu ar trebui sa impuna interzicerea pilulelor. Alti factori legati de tromboza si care ar trebui sa constituie un motiv pentru alegerea unei alte metode contraceptive, diferite de pilula, sunt: anomalii ereditare legate de coagulare (cum ar fi factorul Leiden), sindromul Hughes (sindromul APLS). Acestea sunt afectiuni care predispun deja la tromboza, prin urmare administrarea pilulei ar trebui evitata.

Printre efectele secundare severe se mai numara si problemele cardiace, care, din fericire sunt rare. Aceste efecte mai severe au mai mari sanse sa apara daca sunt implicati si alti factori precum:

-fumatul
-un istoric familial cu tromboza
-obezitatea
-prezenta diabetului
-hipertensiunea
-nivelul ridicat al colesterolului
-inflamatii anterioare ale venelor, de tipul flebitelor si tromboflebitelor
-imobilitatea temporara, mai ales dupa o operatie

Studiile arata ca riscurile sunt mai mari in primul an de administrare a pilulelor, dar si ca el creste odata cu inaintarea in varsta, fapt pentru care multe femei sunt sfatuite sa renunte la pilula contraceptiva dupa 35 de ani.

Cat de mult conteaza varsta?

Varsta conteaza foarte mult. Pilulele sunt foarte sigure mai ales pentru femeile tinere, cu varsta in jur de 20 de ani si pentru adolescente, daca nu exista factori perturbatori precum fumatul. Pentru femeile cu varste peste 35 de ani in schimb  riscul de aparitie a trombozei este mult mai mare. De obicei, dupa aceasta varsta femeile renunta la pilule in favoarea altor metode contraceptive.

CIteste De ce fetele adolescente ar trebui sa consulte un ginecolog: cand este momentul potrivit si de ce
 

Care este legatura intre pilule si cancer?

Asa cum s-a mai subliniat anterior, exista diverse studii care fac legatura intre pilula si riscul de aparitie a cancerului, in sensul ca pilula reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer, dar este posibil sa creasca riscul aparitiei altor tipuri. Actualmente se considera ca pilula reduce riscul de cancer ovarian, cancer uterin, cancer de intestine. In acelasi timp, se pare ca poate sa creasca riscul de cancer cervical, cancer al ficatului (o forma foarte rara), cancer mamar.

Care sunt factorii ce scad efectul contraceptiv al pilulei?

In mod normal, daca pilula este administrata corect, ea ar trebui sa aiba efectul garantat. Totusi, uneori acest efect este diminuat de urmatorii factori:

-uitarea administrarii unei pilule (mai ales spre finalul cutiei)
-prezenta diareei sau a starii de voma
-administrarea concomitenta a unor medicamente antiepileptice
-administrarea anumitor tipuri de antibiotice (nu toate antibioticele interfereaza cu pilula)
-administrarea anumitor medicamente pentru HIV
-administrarea concomitenta a pilulei de a doua zi ca masura de protectie in cazul in care a fost uitata administrarea unei pilule obisnuite
-administrarea unor remedii naturiste pentru diferite afectiuni (unele plante scad eficienta pilulei)

Ca masura de precautie, in cazul prezentei unei afectiuni ce necesita tratament medical, medicul trebuie informat in legatura cu faptul ca pacienta ia pilule contraceptive.

Ce se intampla daca uiti sa iei pilula la timp?

In primul rand, ai grija sa nu se intample asta! Desigur, este ceva ce se poate intampla oricui. Daca uiti sa iei o singura pilula din cutie, probabil ca este in regula, efectele nu se vor resimti. Ia-o cat de repede iti amintesti si ia-o pe urmatoarea la timp, chiar daca asta inseamna sa le iei pe amandoua simultan! Daca insa ai uitat sa iei mai multe pilule, atunci este riscant, mai ales daca esti la inceputul sau la finalul cutiei. Nu le mai lua pe cele uitate, ia pur si simplu in continuare pilulele conform schemei, insa foloseste si masuri de p[recautie suplimentare, pana la urmatoarea cutie. Cel mai bine este sa te adresezi unui specialist, care te va lamuri in ce moment poti sa consideri ca esti protejata din punct de vedere contraceptiv dupa cei ai uitat sa iei mai multe pilule.

Ce marca de pilule trebuie sa alegi?

Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare este foarte subiectiv. Chiar si medicii fac recomandari bazate mai mult pe popularitatea unui brand anume. Unele pilule au efecte secundare mai slabe la anumite persoane si mai inense in cazul altora. Studiile clare despre diversele marci de pilule contraceptive lipsesc, iar in afara de diferentele concrete intre pilulele traditionale si cele din a treia generatie, precum si de informatiile legate de factorii de risc, nu prea se cunosc informatii exacte despre cum variaza efectele de la un produs la altul, de la o persoana la alta. 

Va recomandam sa mai cititi si:

11 reguli absolut necesare ale unui părinte de adolescent

11 reguli absolut necesare ale unui părinte de adolescent

Adolescența este o periodă dificilă ... mai ales pentru parinții copiilor adolescenți. Acum e timpul de stabilit o serie de reguli precise pentru a nu ne trezi că al…

Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Adolescentii se indragostesc, sufera, au dezamagiri, au iubiri, au pasiuni secrete. Si da, accept ca asta il va paste si pe copilul meu, aflat la inceput de adolescenta. Ca mama de baiat ma intreb…

Contracepția și adolescenții - un subiect sensibil

Contracepția și adolescenții - un subiect sensibil

A vorbi cu propriii copii despre sexualitate, despre viata sexuala cu tot ce implica ea este, inca, pentru foarte multi parinti un subiect tabu sau cel putin un subiect incomod care ii pune pe adulti…

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti. 

autor: redactor Anamaria G. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII