Meniu special de Craciun-2008

Meniu special de Craciun-2008

Meniu special de Craciun-2008

  • O data cu apropierea Craciunului, apar si dilemele meniului. Fiecare doreste sa faca delicatese pe gustul tuturor. Lista cu invitati este primul lucru care trebuie sa-l faceti, iar apoi sa va decideti ce meniu alegeti. Iata sugestii pentru un meniu special pentru serile Craciunului.

Luati in considerarea sugestiile membrilor familiei, implicati-i pe toti iar daca este necesar impartiti responsabilitatile. In acest mod ve-ti lucra mult mai eficient.  Dupa ce ati ales meniul, pregatiti lista de cumparaturi. Iar daca este posibil, faceti toate cumparaturile inainte de inceperea sarbatorilor.
Supereva va ofera cateva sugestii pentru un meniu mai special de Craciun:

Meniu special

Aperitiv:
-Paine de dovleac
-Tapas din bagheta frantuzeasca si masline
-Bilute din parmezan cu usturoi
Meniu principal:
-Curcan la cuptor
-Friptura din carne de vita
-Tocana de miel
Desert:
-Mere coapte
-Tiramisu cu lamaie
-Nuci zaharisite
Bauturi alcoolice:
-Cocktail Rudolph
-Punch savuros
Bauturi non alcoolice:
-Ciocolata calda Vegan
-Punch pentru Craciun

 

Si acum pe larg:

Paine din dovleac:
Amestecati intr-un castron o cana de unt (margarina) cu 3 cani de zahar. Adaugati 3 oua si amestecati bine. Separat combinati 3 cani faina de grau (alba), o lingurita praf de copt, o lingurita ½ bicarbonat de sodiu, o lingurita ½ scortisoara, o lingurita ½ cuisoare, doua lingurite miez de nuca, iar apoi le amestecati cu prima compozitie facuta. Dupa ce s-au mixat toate, adaugam 450 grame dovleac ras si amestecam din nou. Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (350 grade F), se ung doua tavi cu ulei , se aseaza compozitia si se lasa la copt timp de o ora sau pana cand observati ca este gata.

 
paine de dovleac si tapas cu masline negre

Tapas din bagheta frantuzeasca si masline:
Amestecati intr-un castron sucul unei lamai, o lingurita de oregano, o lingurita de cimbru, o lingurita de rozmarin, doi catei de usturoi zdrobiti, piper negru, sare, ulei de masline iar apoi asezati peste acestea 340 grame masline verzi. Inainte de a pune compozitia intr-un borcanel, lasati-o timp de o ora la o parte. Dup a ce a expirat timpul, turnati ulei de masline peste toate ingredientele amestecate pana le acoperiti si depozitati totul in frigider timp de o saptamana. Se serveste la temperatura camerei cu bagheta frantuzeasca.

Bilute din parmesan cu usturoi:
Intr-un castron amestecati 2 pachetele crema de branza, 1/3 cana parmesan razuit, ¼ cana maioneza, ½ lingura oregano si ½ lingura usturoi taiat marunt. Dupa gust puteti adauga si cateva nuci sfaramate. Din aceasta compozitie faceti bilute si le lasati la rece timp de 2 ore. Se servesc cu legume sau biscuiti sarati.

Curcan la cuptor:
Incalziti cuptorul la 165 grade C. Ungeti curcanul bine curatat cu ulei. Imprastiati putina faina intr-un saculet pentru gatit si asezati curcanul inauntru. Adaugati o ceapa taiata, sare, piper dupa gust si putina telina. Legati bine saculetul, faceti cateva gauri in el si asezati curcanul intr-o tava la cuptor timp de 4-5 ore. Lasati curcanul sa se raceasca inainte de a-l taia aproximativ 20 minute. 

Friptura din carne de vita si cognac:
Incalziti o lingura de ulei intr-o tigaie si prajiti muschiul de vita. Dupa ce este gata, scoate-ti carnea si tineti-o la cald. Topiti 15 grame de unt in aceeasi tigaie si mai adaugati putin usturoi, sare si o lingurita de boabe de piper. Lasa-ti la foc medium timp de 2 minute, iar apoi turnati 30 ml cognac. Dupa un minut luati tigaia de pe foc, adaugati 90 ml smantana si pune-ti din nou totul la foc mic pana cand observati ca sosul se ingroasa. La final, acesta se toarna peste carne.


friptura de vaca si cognac

Tocana de miel:
Asezati intr-o tigaie 450 grame carne de miel, putin cimbru si apa rece cat sa-l acopere. Lasati carnea sa fiarba timp de o ora. Apoi adaugati 400 grame ceapa taiata marunt, 400 grame cartofi taiati cubulete, 400 grame morcovi taiati feliute, sare si piper dupa gust. Lasati sa fiarba pana cand legumele sunt gata. 

Mere coapte:
Incalziti cuptorul la 175 grade C (350 grade F). Amestecati intr-un castron 10 biscuiti, 120 grame migdale sfaramate, 40 grame stafide, 2 lingurite de rom, 4 linguri alune sfaramate si 1 lingura miere de albine. Asezati merele intr-o tava, garnisiti-le cu aceasta compozitie si lasati-le la cuptor timp de 15-20 minute. Se servesc calde, cu inghetata si zahar pudra.


mere la cuptor

Tiramisu cu lamaie:
Adauga-ti intr-o tigaie sucul a 2 lamai, 2 linguri de zahar, cateva migdale si 200 ml apa, aduceti totul la fierbere amestecand incet pana ce se topeste zaharul. Lasa-ti compozitia sa se raceasca. Aseza-ti pe fundul unui castron sau al unor pahare in care ve-ti servi desertul cativa biscuit boudoir sau amaretti. Turnati peste biscuitii alesi sucul de lamaie racit. Intr-un castron separat amestecati 500 grame branza mascarpone, 100 ml frisca, 4 linguri de zahar tos si sucul a 3 lamai. Asezati compozitia peste biscuiti si lasati totul la rece. Inainte de servire ornati cu cateva migdale. 


tiramisu cu lamaie

Nuci zaharisite:
Incalziti cuptorul la 175 grade C (350 grade F). Imprastiati 450 grame nuci intr-o tava si lasati-le aproximativ 8-10 minute, sau pana cand incep sa prinda o culoare maronie. Amestecati intr-o tigaie o cana de zahar, 2 lingurite de scortisoara, un varf de lingurita sare si 6 linguri de lapte. Lasa-ti toul la foc medium timp de 8 minute, sau pana cand se ingroasa putin. Dupa ce ati tras la o parte compozitia, adaugati imediat o lingurita de extract de vanilie. Adaugati pe rand nucile in siropul respectiv iar apoi le scoate-ti pe o hartie din ceara. Incercati sa separati nucile cu o furculita. Se servesc la temperatura camerei. 


cocktail rudolph

Cocktail Rudolph:
Amestecati 80 grame rom, 150 grame suc de lamaie si 15 grame rodii. Adaugati cuburi de gheata si suc de merisoare dupa gust. Pentru decor taiati o felie de lamaie si asezati-o pe marginea paharului.

Punch savuros:
Intr-o tigaie fierbeti timp de 3 minute 2 cani ½ zahar, 5 cani de apa si 2 pachetele gelatina de capsuni (fragi). Dupa fierbere adaugati 1 cana suc de ananas, ¼ cana suc de lamaie si ¼ cana suc de portocale. Impartiti compozitia in doua si lasati-le in frigider. Inainte de servire adaugati un litru de suc acidulat de lamaie si ornate cu felii de portocala si bucatele de capsuni.

Ciocolata calda Vegan:
Amestecati intr-o tigaie 2 cani ½ lapte de soia, 3 linguri zahar, 3 linguri cacao, un varf de lingurita de sare, 1/2 lingurita axtract de vanilie, putina scortisoara si o ciupitura dintr-un ardei iute. Aduceti ingredientle la fierbere, dupa care le luati de pe foc si amestecati repede pana se transforma intr-o compozitie spumoasa. Se serveste imediat.

   
ciocolata vegan si punch

Punch pentru Craciun:
Aduceti la fierbere 2 cani de apa si o cana de zahar. Adaugati 3 cani de suc de merisoare, 4 betisoare de scortisoara, cateva cuisoare, 1 cana ½ suc lamaie si 2 cani suc ananas. Se mai lasa 5 minute la foc medium si se serveste la temperatura camerei.

SUPEREVA.RO va ureaza Sarbatori Fericite si Pofta Buna !

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Craciun

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII