Boala a cincea, eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti

Boala a cincea, eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti

Boala a cincea, eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti

Eritemul infectios este una dintre cele mai comune infectii care apar in copilarie. In unele tari este cunoscuta cu numele de Boala a Cincea. Poate fi identificata prin eruptia specifica, insa gravitatea bolii este redusa la marea majoritate a pacientilor. De obicei, copilului ii apare pe fata o eruptie care arata de parca ar fi fost palmuit pe ambii obraji, ceea ce explica deumirea obisnuita „boala obrajilor palmuiti”. Iata totul despre eritemul infectios de la pediatrii Desprecopii.com:

Despre Boala a Cincea veti citit:

Ce este Boala a Cincea (sau Eritem Infectios sau boala obrajilor palmuiti) ?

Eritemul infectios este una dintre cele mai comune infectii care apar in copilarie. Poate fi identificata prin eruptia specifica, insa gravitatea bolii este redusa la marea majoritate a pacientilor. De obicei, copilului ii apare pe fata o eruptie care arata de parca ar fi fost palmuit pe ambii obraji, ceea ce explica deumirea obisnuita „boala obrajilor palmuiti”.

Care sunt cauzele eritemului infectios?

Eritemul infectios este cauzat de un virus numit parvovirusul uman B19. Numele „boala a cincea” provine de la faptul ca aceasta era a cincea dintre cele sase boli ale copilariei caracterizate prin eruptii ale pielii, prezentate intr-o anumita schema de clasificare (celelalte cinci boli sunt pojarul, scarlatina, rubeola, roseola si un tip de scarlatina care nu mai este recunoscut). In afara numelui de „boala a cincea” si a numelui de „boala obrajilor palmuiti”, mai este numita si infectia cu parvovirusul B19.

 Cititi: Roseola si Pojarul (rujeola) la copil

Cine se imbolnaveste de eritem infectios?

Boala a cincea se poate raspandi in scoli sau in orice loc in care adultii sau copiii sunt expusi secretiilor respiratorii ale altor persoane (rezultate din tuse sau stranut), sau intra in contact cu sangele ori produsele din sange ale altor persoane.

Poate fi transmisa si de la mama infectata la fetus. Desi este mai frecventa la copiii avand intre 5 si 15 ani, poate aparea la orice varsta. Circa 90 la suta dintre toti oamenii ajung pana la urma sa faca infectia, dar foarte putini se imbolnavesc grav.

Cum poate fi recunoscut eritemul infectios ?

Copilul dumneavoastra probabil are a cincea boala daca are simptome usoare de raceala, urmate la 7-10 zile de inrosirea pronuntata a obrajilor.

Simptomele initiale sunt in general foarte usoare si constau in principal din oboseala, pofta scazuta de mancare, dureri de cap, dureri in gat, nas infundat si – la circa o o treime din copii – febra usoara.


obrajii rosii - in cazul eritemului infectios

Eruptia de pe fata dureaza de obicei una-trei zile; in acelasi timp, sau dupa eruptia faciala, o eruptie fina dantelata apare pe aproape tot restul corpului (mai ales pe membrele superioare si pe trunchi).

Eruptia poate reaparea in functie de variati stimuli, precum efortul fizic, stresul sau expunerea la soare, dar dispare de obicei complet in circa trei saptamani.

Simptomele inrudite – ca durerile, starea de slabiciune, umflarea si rigiditatea – apar uneori la copiii mici infectati cu parvovirus, dar sunt mult mai frecvente la adolescenti si adulti.

De obicei, parvovirusul afecteaza mainile, incheieturile mainilor, genunchii si inchieieturile genunchilor, desi pot fi afectate si alte incheieturi. Simptomele localizate la nivelul incheieturilor dispar de obicei in doua-patru saptamani dar pot dura mai mult. Sechelele permanente ale incheieturilor in urma bolii sunt foarte neobisnuite.

Mai cititi despre bolile la copii:

 Toate bolile aici: Dosarul bolilor >>

 Consultati rubrica Medicul va raspunde aici >>

Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Rolul medicului in cazul eritemului infectios

Rolul principal al medicului in boala a cincea este de a evalua riscul la care sunt expuse femeile insarcinate sau alti bolnavi care au si alte boli (precum anemia celulelor secera) din cauza acestei infectii si de a trata complicatiile in cazul in care aceste persoane se se imbolnavesc din cauza infectiei.

Cum se pune diagnosticul

In cele mai multe cazuri, diagnosticul este pus pe baza eruptiei caracteristice. In afara cazului in care exista riscul transmiterii virusului la o persoana care deja sufera de o alta boala, nu este necesara efectuarea unor teste de laborator.

In cazul in care este importanta confirmarea diagnosticarii infectiei cu parvovirusul B19, este posibila efectuarea unor teste de sange cu anticorpi sau a unor teste de sange pentru a pune in evidenta virusul insusi in variate specimene, cum ar fi mostrele de sange. Desi virusul a fost cultivat in mediu de laborator, culturile virale nu sunt disponibile pentru diagnosticare.

Tratamentul pentru eritem infectios

Cei mai multi copii cu boala a cincea nu au nevoie de un tratament anume, deoarece simptomele lor sunt usoare. Adultii care au dureri de incheieturi pot fi ajutati cu analgezice precum acetaminofenul (care se gaseste de exemplu in Tylenol) sau ibuprofenul (care se gaseste de exemplu in Nurofen).

Eritemul infectios si femeile insarcinate

Femeile insarcinate care se infecteaza cu virusul trebuie sa fie monitorizate ecografic indeaproape pentru a stabili daca fetusul este afectat.

Adultii care au anemia celulelor secera sau alte probleme care ii expun la anemie grava in urma infectiei cu parvovirus pot necesita transfuzii sau alte tratamente, ca administrarea intravenoasa de imunoglobulina.

autor: Daniela Slavu redactor Desprecopii.com, revizuit de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2009

Bolile copilului

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
.


Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Ultimile 3 comentarii
Trimis de Copos Paula

Buna ziua, se poate face baie copilului pe perioada bolii? Multumesc!

Trimis de vasi

esti ofata super desteapta succes

Trimis de simona poncu

articolul ajuta foarte mult cuiva care nu stie despre aceste afectiuni si cum pot fi ele tratate.multe din lucrurile care le-am invatat despre copii sunt din experienta altor parinti si ajuta mult petru a incepe tratarea pana a ajunge la cabinetul medicului.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.