Testul de vilus corionic

Testul de vilus corionic

Testul de vilus corionic

Prelevarea de vilus corionic (CVS) este un test prenatal foarte precis care detecteaza anomaliile cromozomiale, ca Sindromul Down. Este un test de diagnosticare, ceea ce inseamna ca poate spune arata cu certitudine aproape perfecta daca un bebelus are sau nu o anumita boala. Iata sfatul de la medicii Desprecopii:Mai cititi: Testele prenatale: privire generala

In acest articol veti citi despre:

Ce este testul de prelevare a vilusului corionic (CVS)?

Prelevarea de vilus corionic  este un test prenatal foarte precis care detecteaza anomaliile cromozomiale, ca sindromul Down. Este un test de diagnosticare, ceea ce inseamna ca poate spune arata cu certitudine aproape perfecta daca un bebelus are sau nu o anumita boala.  Cititi:  Verdict: Sindrom Down

Cum se face testul de prelevare de vilus corionic?

Moasa sau obstetricianul trebuie sa va ofere ocazia de a discuta despre avantaje si dezavantaje inainte sa faceti testul. Faceti o lista cu toate intrebarile pe care doriti sa le puneti despre test, fiindca este usor sa le uitati atunci cand ajungeti la spital.
Trebuie sa aveti vezica plina in vederea efectuarii procedurii, deci medicul va va cere sa beti multe lichide inainte. Va trebui sa stati intinsa pentru a face testul.


Prelevarea de vilus corionic - paralel cu ecografia

In timpul procedurii este folosita ecografia, mai intai pentru a confirma cate saptamani de sarcina aveti si apoi pentru a localiza placenta. Examinarea ecografica poate fi neplacuta atunci cand medicul va apasa abdomenul cu un mic dispozitiv pe care il tine in mana. Totusi, va veti vedea copilul pe ecran, ceea ce este minunat!

In functie de varsta sarcinii, de pozitia placentei, sau de preferintele personale, medicul va alege una dintre urmatoarele metode:

 • Prelevare transvaginala – de obicei efectuata intre saptamanile 11 si 13 de sarcina, prin cervix. Medicul va introduce cu atentie un forceps fin sau un mic tub prin vagin si cervix pentru a ajunge la placenta.
 • Prelevare transabdominala – de obicei efectuata dupa 13 saptamani, prin abdomen. Este posibil sa vi se faca o anestezie locala pentru a amorti peretele abdominal inainte de introducerea unui ac prin abdomen si uter catre placenta.

Ecografia este folosita in mod continuu pentru a ghida introducerea instrumentului, indiferent de metoda folosita. Medicul va extrage apoi un fragment de vilusi corionici, care sunt ca niste mici degete pe placenta. Celulele prelevate din placenta sunt pline de informatii genetice care pot fi analizate pentru a dezvalui alcatuirea cromozomiala si sexul bebelusului.
 Cititi: Aflarea sexului copilului

Daca nu doriti sa stiti sexul copilului, spuneti-i medicului ca nu doriti sa primiti aceasta informatie.
 Cititi: Echografia (Ecografia)

Dupa efectuarea procedurii, starea bebelusului va fi verificata folosind ecografia. Daca grupa dumneavoastra de sange este Rh negativ, vi se va administra o injectie cu anti-imunoglobulina-D pentru a evita orice probleme in cazul in care grupa de sange a bebelusului este RH pozitiv.

Teste in sarcina

Factori de risc in timpul sarcinii

 Comunitate

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Procedura de prelevare este dureroasa?

Multe femei considera ca procedura este mai degraba neplacuta decat dureroasa, descriind senzatia ca fiind asemanatoare durerilor menstruale. Totusi, procedura este destul de rapida. Testul nu dureaza mai mult de jumatate de ora de la inceput la sfarsit, iar prelevarea propriu-zisa dureaza numai cateva minute.

Femeile care au trecut prin prelevarea transvaginala spun ca este la fel ca atunci li se colecteaza o mostra de secretie. Femeile care au facut prelevare transabdominala spun uneori ca au abdomenul inflamat.

Ce se intampla dupa test?

Prelevarea de vilus corionic sau amniocenteza sau orice alt test prenatal pot fi epuizante din punct de vedere fizic si emotional. Medicul va va sfatui sa va odihniti dupa prelevare, daca simtiti nevoia. Este o idee buna sa luati pe cineva cu dumneavoastra, care sa va conduca apoi acasa. Daca este posibil, petreceti restul zilei relaxandu-va, uitandu-va la televizor, citind sau dormind.
Este posibil sa simtiti crampe in abdomen si o mica pierdere de sange prin vagin in primele 24 de ore de dupa test. Aceste efecte secundare sunt aproape intotdeauna normale, dar este bine sa informati medicul despre aparitia lor.

Daca observati sangerari sau scurgeri de fluid limpede din vagin, daca aveti contractii sau aveti frisoane ca si cum ar urma sa raciti, contactati imediat medicul.
 Cititi:  Cauzele malformatiilor fetale

De ce ar trebui sa faceti CVS in locul amniocentezei?

Principalul avantaj al testului de prelevare de vilus corionic (CVS) fata de amniocenteza este ca poate fi facut mai timpuriu, de obicei intre saptamanile 10 si 13 de sarcina, fata de amniocenteza, care este recomandata incepand de la 15 saptamani de sarcina.  Cititi: Amniocenteza

CVS este o perspectiva atragatoare pentru femeile care doresc sa stie cat mai curand posibil daca bebelusul are o problema.

Medicul va mai poate recomanda CVS in urmatoarele cazuri:

 • Un test de sange, o test de translucenta nucala sau o combinatie a acestor doua a aratat ca bebelusul ar avea un risc mai mare decat normal de a avea probleme cromozomiale.
 • Aveti peste 35 de ani si nu ati facut inca un test de detectare a sindromului Down.
 • Aveti una sau mai multe rude care au o boala genetica.
 • Dumneavoastra sau tatal copilului aveti un risc crescut de a avea un copil cu o boala transmisibila genetic, cum este anemia celulelor secera.
 • Ati mai avut o sarcina afectata de o anomalie genetica.

Este mai posibil sa pierdeti sarcina dupa CVS decat dupa amniocenteza?

Da, insa riscul este numai cu putin mai mare. Circa doua din 100 de femei pierd sarcina ca rezultat direct al CVS, fata de una la 100 de femei care pierd sarcina dupa amniocenteza.

Mai exista alte riscuri legate de CVS?

In trecut, CVS era asociata cu bebelusii care s-au nascut cu defecte ale membrelor, insa aceasta legatura a fost observata numai cand testul a fost efectuat inainte de 10 saptamani de sarcina. In cazul testelor efectuate dupa 10 saptamani, s-a observat ca asemenea probleme sunt extrem de rare si nu sunt neaparat legate de CVS. De aceea, cei mai multi medici fac CVS numai dupa 10 saptamani de sarcina, din cauza riscurilor pe care le implica varsta mica a sarcinii.

Daca aveti HIV, exista un risc crescut de transmitere a virusului la bebelus in timpul prelevarii. Din acest motiv, este mai bine sa evitati procedura. Insa daca doriti totusi sa efectuati procedura, veti avea nevoie de tratament cu HAART (highly active antiretroviral therapy – terapie antiretrovirala foarte activa) in timpul procedurii pentru a reduce riscul transmiterii virusului la bebelus.

Daca aveti hepatita B sau C, nu exista dovezi ca riscul transmiterii bolii la bebelus creste prin CVS.

De ce nu fac toate femeile testul de prelevare de vilus corionc?

Poate ca traiti intr-o zona/oras in care CVS nu este disponibila, desi ar trebui sa fie posibil sa mergeti la o clinica mai mare, la un spital mai mare specializat in complicatiile sarcinii, pentru a face testul. Poate ca nu ati descoperit ca erati insarcinata decat atunci cand sarcina mai avansata, incat o amniocenteza este testul pe care il puteti face de obicei, sau poate ati avut un avort spontan in primul trimestru si nu doriti sa mai riscati din nou.

Decizia asupra testului prenatal pe care il veti face (daca veti face vreunul) este una personala. Poate alegeti CVS daca aveti un motiv special sa credeti ca este ceva in neregula cu bebelusul si doriti sa aflati cat mai curand care este situatia. Pe de alta parte, daca singurul motiv de ingrijorare este varsta, poate decideti sa asteptati sa faceti o amniocenteza, cu un risc ceva mai mic de avort spontan.

Cat dureaza sa primiti rezultatele?

Va trebui sa asteptati doua-trei saptamani ca sa primiti rezultatele CVS. Mostra trebuie sa fie trimisa la un laborator pentru o cultura si pentru numararea si examinarea completa a cromozomilor (alcatuirea cariotipului).

De curand a fost dezvoltat un nou test rapid care ofera rezultatele scanarii unor probleme cromozomiale dupa circa trei zile lucratoare, dar este mai greu disponibil la un cabinet medical obisnuit. In Marea Britanie de exemplu, acest test rapid costa aproximativ 135 de lire. Pentru mai multe informatii discutati cu medicul.

Desi alegeti testul rapid si rezultatele sunt bune, rezultatele cariotipului complet pot arata o problema pe care nu ati avut-o in vedere la testul rapid, deci tot aveti de asteptat.

Foarte rar, o anomalie numita mozaicism este evidentiata on in urma testului CVS, desi copilul nu este afectat de boala. Mozaicismul inseamna ca numai unele celule au o anomalie cromozomiala, in timp ce celelalte sunt normale. Daca primiti acest diagnostic, medicul va discuta cu dumneavoastra posibilitatea unei amniocenteze pentru confirmarea rezultatului.

Probabil ca daca sunteti in aceasta situatie, treceti printr-o perioada dificila. V-ar fi de ajutor sa aveti ceva de facut care sa va tina ocupata si sa va rasfatati pentru a putea sa depasiti perioada dificila cat mai usor posibil.
 Cititi:  Verdict: Sindrom Down

Ce alte teste de sarcina mai sunt de facut?

Nu uitati sa cititi: Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

 Interesant:

Informatia conteaza

 1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
 2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

 Comunitate

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

autor: Daniela Slavu, Articol revizuit de Dr. Cristian Popescu, Medic Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2009

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Mai cititi:

Dezvoltarea Sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Ginecologie

Teste in sarcina

Alegerea unui nume

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.Ultimile 2 comentarii
Trimis de graviduta

trebuie sa fac amniocenteza ,daca sunt racita se mai poate face?

Trimis de Andrada

Fffff interesant articolul. Mereu ma intrebam ce presupune acest test!

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.