Infectia cu E. coli

Infectia cu E. coli

Infectia cu E. coli

  • E. coli este un tip comun de bacterii care pot ajunge in alimente, cum sunt carnea de vita si legumele. Ceea ce este ciudat la aceste bacterii – si la multe alte bacterii – este ca nu sunt intotdeauna daunatoare organismului, iar in mod normal traiesc in intestinele noastre.

despre E. coli veti citi:
Ce este E. coli?
Simptome ale infectie cu e.coli
Contaminare prin animale
Alimentele care trebuie urmarite
Ce va face medicul in cazul infectiei cu E. coli?
Ce pot face copiii?

Din nefericire, anumite tipuri (numite tulpini) ale E. coli pot ajunge din intestine in sange, ducand la o infectie foarte grava. Iata sfatul de la Supereva.ro:

Ce este E. coli?

E. coli este un tip comun de bacterii care pot ajunge in alimente, cum sunt carnea de vita si legumele. E. coli este prescurtarea denumirii stiintifice a bacteriei, Escherichia coli. Ceea ce este ciudat la aceste bacterii – si la multe alte bacterii - este ca nu sunt intotdeauna daunatoare organismului.

E. coli traieste in mod normal in intestinele dumneavoastra, unde ajuta corpul sa descompuna si sa digere alimentele pe care le mancati. Din nefericire, anumite tipuri (numite tulpini) ale E. coli pot ajunge din intestine in sange. Aceasta este o boala rara, insa poate cauza o infectie foarte grava.

Simptome ale infectie cu e.coli

O persoana care are o infectie cu E. coli poate avea urmatoarele simptome:

  • Crampe stomacale si dureri abdominale
  • voma
  • diaree, uneori cu sange

Contaminare prin animale

In anul 2006 a fost descoperita o tulpina foarte periculoasa de E. coli in spanacul proaspat si in anul 1993 in unele fast-food-uri care vindeau hamburgeri. Carnea de vita poate contine E. coli deoarece aceste bacterii infecteaza adeseori vitele. Bacteriile se pot gasi in carnea de vita si in fecalele animalelor.

Dar cum ajung bacteriile din fecalele animalelor in alimente?

Cum se poate intampla asa ceva? Bineinteles ca nu se intampla in mod intentionat, insa este posibil daca fecalele sunt utilizate ca fertilizator (o practica frecventa pentru fertilizarea terenurilor cultivate) sau daca apa contaminata cu E. coli este folosita la irigatii.

Alimentele care trebuie urmarite

E. coli poate fi transmisa de la o persoana la alta, dar infectiile grave cu E. coli sunt mai frecvent legate de ingerarea unor alimente care contin bacteria: persoanele care mananca alimentele contaminate se pot imbolnavi.

Iata cateva alimente care pot provoca intoxicatia cu E. coli:

  • carnea tocata de vita semipreparata (folosita pentru hamburgeri)
  • legumele care cresc pe terenuri fertilizate cu balegar de la vite sau spalate cu apa contaminata
  • sucurile de fructe care nu sunt pasteurizate (pasteurizarea este un proces folosit pentru a neutraliza germenii din alimente)

Caldura poate ucide E. coli, deci specialistii recomanda sa gatiti carnea de vita (mai ales cea tocata) pana cand este bine facuta si nu mai are culoarea roz. Alegerea sucurilor pasteurizate este alt mod de a evita infectiile posibile.

In cele din urma, unii experti recomanda spalarea si decojirea legumelor inainte de a le manca. Insa altii sustin ca E. coli este greu de indepartat dupa ce a contaminat un aliment, ca spanacul, salata verde sau ceapa. Ei spun ca solutia este sa fie luate mai multe masuri ca E. coli sa nu intre in contact cu culturile agricole.

Ce va face medicul in cazul infectiei cu E. coli?

Daca o persoana are simptomele infectiei cu E. coli, medicul va face niste teste de sange si va solicita o mostra de fecale pentru analize. Sangele si fecalele pot fi analizate pentru a vedea daca in ele este prezenta vreo tulpina periculoasa de E. coli. Desi diareea este unul dintre simptomele principale ale infectiei, persoana nu ar trebui sa ia medicamente anti-diareice deoarece pot incetini procesul de vindecare.

Unii oameni se vindeca acasa, in timp ce altii trebuie sa fie internati in spital. In unele cazuri, intoxicatia cu E. coli poate provoca probleme cu rinichii ce pun viata in pericol.

Ce pot face copiii?

In primul rand adultii sunt cei responsabili cu prevenirea infectiilor cu E. coli, preparand alimente cu carnea bine facuta, curatand blatul de bucatarie atunci cand gatesc cu carne si urmarind cu atentie avertizarile si retragerile de pe piata ale legumelor si altor alimente contaminate.

Dar si copiii pot ajuta la prevenirea infectiei. Iata in continuare trei metode:

  • cand sunteti la restaurant, comandati alimentele cu carne bine facute. Mancati carnea numai daca este maronie in interior, nu roz.
  • Nu inghititi apa din lac, mare, sau din piscina. Daca apa contine fecale umane, poate contine si bacteria E. coli.
  • Spalati-va pe maini intotdeauna dupa ce folositi toaleta si inainte de a manca. Fecalele contin o multime de bacterii si nu ati vrea sa mancati din greseala aceste bacterii!

Interesant de citit:
Tulburari digestive - durerile abdominale

Intr-un moment sau altul al vietii, toti vom experimenta dureri abdominale. Cele mai multe dintre cauzele acestor dureri nu sunt grave si pot fi usor diagnosticate si tratate. Cu toate acestea,… ... citeste

Cum scapam de indigestie ?

Indigestia este provocata adesea de excese alimentare (mese prea abundente, prea grase si prea alcoolizate). ... citeste

6 metode naturale de a combate arsurile la stomac

Arsurile la stomac sunt foarte suparatoare, acestea rezulta atunci cand acidul din stomac, amestecat cu alimentele sau lichide partial digerate, se muta in gat si esofag, cauzand iritatii. ... citeste

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Rusu Voichita
    Rusu Voichitatrimis la 27/4/2015

    Va rog sa mi spuneti si mie cum sa scap de infectia E coli Va multumesc !

    Raspunde la acest comentariu
  2. bogdan valentina
    bogdan valentinatrimis la 5/9/2012

    Am un singur rinichi si facand analizele la urocultura mia iesit E.coli 100.Am facut tratament cu gentamicina si chitofenal,am luat pliculete de urinal si dupa 10 zile am repetat urocultura si din nou mia iesit E.coli100 nu sia facut nici un efect tratamentul facut.Ce pot face sa scap de infectia asta?va rog sa ma ajutati ca sunt disperata..multumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  3. Alina
    Alinatrimis la 15/6/2011

    Este o perioada destul de urata si nu am increderea ca legumele din piata sau supermarket sunt ok. Am ajuns sa consum doar legume congelate sau gata preparate. A aparut acum la noi o marca Velicia, destul de ok. A mai incercat cineva? Ce parere aveti? Iata si un link ce am gasit: http://www.facebook.com/pages/Velicia/230891076921188

    Raspunde la acest comentariu
  4. Monica
    Monicatrimis la 11/3/2010

    Am E-coli de vreo 6 luni.Este adevarat ca aceasta infectie afecteaza fertilitatea?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII