Schimbatul scutecelor: tot ce trebuie să știe mami și tati incepători

Schimbatul scutecelor: tot ce trebuie sa stie mami si tati incepatori

Schimbatul scutecelor: tot ce trebuie să știe mami și tati incepători

Schimbatul scutecelor face parte din meseria de mamă si cea de tată. Fie ca iti place sau nu, bucuria imensă de a deveni parinte vine la pachet si cu o serie de mici detalii mai putin placute, dar care iti intra repede in obisnuinta, asa incat de la o vreme ajungi sa le ignori si sa le consideri ca facand parte din viata ta dintotdeauna.

Iată un mic ghid despre schimbatul scutecelor - pentru părintii începători.

Mami și tati, bine ați venit în lumea scutecelor

Fie ca iti place sau nu, bucuria imensa de a deveni parinte vine la pachet si cu o serie de mici detalii mai putin placute, dar care iti intra repede in obisnuinta, asa incat de la o vreme ajungi sa le ignori si sa le consideri ca facand parte din viata ta dintotdeauna.

Iar, schimbatul scutecelor este una dintre aceste obisnuinte cu care, vrei nu vrei, trebuie sa te acomodezi. Vestea buna e ca desi nimanui nu ii place sa schimbe scutece, procesul in sine nu e chiar atat de dificil si, in plus, nu dureaza o vesnicie, ci doar doi – trei ani, pana cand copilul se dezobisnuieste de ele.

Conform mămicilor de la Desprecopii, dacă folosești scutece de unică folosință, asteaptă-te să cheltui între 7500 RON pe an. Iar bebe va prefera olita in jur de 4 ani... . scutece bebelus

De câte ori schimbam bebelușul – zilnic – de scutec?

Ei bine, bebeluşul trebuie schimbat de 7 până la 8 ori pe zi. Foarte delicat, funduleţul lui se poate irita cu uşurinţă din cauza umidităţii, a contactului cu urina şi fecalele şi din cauza frecării cu scutecele. Aşadar, această zonă necesită o îngrijire deosebită la fiecare schimbare a scutecului.

De unde vine totusi, dificultatea unui lucru pana la urma atât de simplu?

Ce poate fi atat de greu, se vor intreba, probabil, retoric, ceic are nu au facut-o niciodata. Ei bine, nu procesul in sine este greu, ci faptul ca, de cele mai multe ori, bebelusilor nu le place procedeul si riposteaza in fel si chip, fie pentru ca sunt intrerupti din activitatea pe care o fac in momentul in care trebuie sa fie schimbati, fie pentru ca pur si simplu nu le place procesul in sine. Indiferent care este motivul, rezultatul e acelasi – plans, agitatie si stresul parintilor care nu inteleg de ce bebelusul reactioneaza astfel. Te regasesti in ipostaza de mai sus? Atunci iata cateva solutii care ti-ar putea fi de folos atunci cand bebelusul tau face mofturi la schimbatul scutecului si care te-ar putea ajuta sa transformi acest moment intr-o joaca de copil.

Conecteaza-te!

Bebelusii sunt mai dispusi sa coopereze atunci cand se realizeaza o conexiune cu ei, asa ca inainte de a-ti pune copilul pe masa de schimbat scutece, respira adanc, coboara la nivelul lui si comunica. Intreaba-l ce face, entuziasmeaza-te de activitatea sa, da-i posibilitatea sa isi descopere corpul. Zambeste-i, explica-i pas cu pas ce urmeaza sa faceti. Chiar daca inca nu vorbeste, copilul va simti ca esti de partea lui si ca ceea cea urmeaza va fi amuzant.

Calmeaza-te!

Specialistii sustin ca agitatia copilului este direct proportionala cu cea a parintelui care ii schimba scutecul, asa ca incearca sa iti pastrezi calmul chiar si atunci cand bebelusul plange si mai are loc cate un accident neplacut in timpul procesului de schimbare a scutecului.

Respecta!

Desi aparent respectul e o notiune prea complexa pentru schimbatul scutecelor, el este esential pentru ca lucrurile sa functioneze normal. Invata-ti copilul de mic ce inseamna respectul. Nu il grabi inutil, nu tipa la el, explica-i fiecare pas pe care il faci.

Lasa-l sa aleaga!

Intreaba-ti intotdeauna copilul daca este gata pentru schimbatul scutecului, mai ales daca intelege deja mai bine ceea ce ii comunici. Daca bebelusul iti spune ca nu vrea, atunci explica-i de ce trebuie sa il schimbi si, eventual, mai acorda-i cateva minute ca sa isi termine activitatea pe care o face.

Depersonalizeaza momentul!

Daca nu reusesti sa il convingi ca trebuie sa ii schimbi scutecul, atunci stabileste un timp in care sa accepte ideea si anunta-l ca vei pune alarma sa sune dupa trei minute, iar cand va suna va trebui sa schimbati scutecul. Cand suna alarma, nu ii mai da posibilitatea de a allege. Spune-i pur si simplu ca veti schimba scutecul, comporta-te natural si incearca sa gasesti alte trucuri prin care sa ii temperezi eventuala opozitie.

Fă tranzitia!

Ajuta-l pe copil sa treaca de la activitatea sa de joaca la schimbatul scutecului, permitandu-i sa ia cu el jucaria cu care se juca si spunandu-i ca va asista si ea la schimbatul scutecului.

Nu-l deplasa!

Daca este posibil schimba copilul acolo unde se afla el in momentul in care trebuie schimbat. Este ideal sa ai o salteluta de schimbat scutece usoara, care sa poata fi pusa oriunde, astfel incat sa nu fie nevoie sa deplasezi copilul dintr-o camera in alta sau chiar dintr-un colt in altul al camerei.

Nu-l intrerupe!

Joaca este jobul copilului tau, asa ca in mod natural, este firesc sa nu isi doreasca sa fie intrerupt. Daca este doar ud, o idee buna este sa il schimbi in picioare, pentru ca astfel nu il deranjezi prea mult. Desigur, acest lucru este posibil abia cand copilul are stabilitate si poate sta in picioare.

Schimba-l cu cantec!

La propriu! Inventeaza fraze rimate sau cantecele care sa anunte ca e timpul pentru schimbarea scutecului. De asemenea, asociaza schimbatul cu stari pozitive pe care sa i le insufli copilului, spunandu-i mereu ca un fundulet curat inseamna sanatate si bucurie.

Practica jocul de rol!

Amuza-ti bebelusul schimbandu-i mai intai ursuletul sau papusa, cu un scutec pe care il vei sacrifica pentru un scop nobil.

Spune-i o poveste!

Da, ai citit bine! Spune-i o poveste scurta in timp ce il schimbi. O poti inventa pe loc sau poti folosi un CD daca nu ai suficienta imaginatie. Adesea copiii sunt prea captivati de poveste ca sa mai riposteze la schimbatul scutecului.

Cere-i ajutorul!

Copiii adora sa faca lucruri noi si mai ales sa li se ceara ajutorul in treburi de adulti. Roaga-ti bebelusul sa te ajute sa ii scoti scutecul, apoi sa iti dea servetelele si scutecul curat. Explica-i toate miscarile pe care le faci. Nu uita sa ii multumesti de fiecare data.

Lasa-l sa decoreze!

Fa-ti provizii de abtibilduri pe care sa le ai la dispozitie in locul in care schimbi copilul. Lasa-l sa aleaga de fiecare data cate un sticker si sa il lipeasca unde vrea el, pe peretele de langa masa de schimbat. Asta s-ar putea sa il motiveze.

Incetineste ritmul!

In loc sa tratezi schimbatul scutecului ca pe ceva neplacut, care trebuie facut cat mai repede si sa ii insufli copilului acelasi sentiment, transforma acest proces banal intr-o ocazie de a comunica si de a face schimb de emotii pozitive.

Fa-l sa rada!

Rasul reduce hormonii de stres si intensifica starea de bine. A-ti face copilul sa rada pentru 10 minute este intotdeauna o strategie excelenta atunci cand ai nevoie de cooperare. Inainte de a-i schimba scutecul, joaca-te putin cu el si fa-l sa rada, apoi incearca sa integrezi partea cu schimbatul scutecului in joaca voastra.

Desigur, acestea sunt doar cateva dintre zecile, sutele de trucuri prin care schimbatul scutecului poate deveni o joaca pentru parinti. Este posibil sa nu fie nevoie sa le folosesti, la fel cum este posibil ca niciunul dintre ele sa nu functioneze pentru copilul tau. Important este sa tratezi totul cu un strop de umor, sa nu te enervezi si sa fii constient ca in curand scutecele vor deveni istorie, cu sau fara prea mult stres. Asa ca bucura-te de fiecare moment petrecut cu bebelusul tau drag!

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII