Glutamatul monosodic (MSG), ucigasul silentios din bucataria noastra

Glutamatul monosodic (MSG), ucigasul silentios din bucataria noastra

Glutamatul monosodic (MSG), ucigasul silentios din bucataria noastra

  • Deși Food & Drug Administration (FDA) a clasificată glutamatul monosodic sau MSG, ca tip de aditiv alimentar, în general sigur pentru consum, o mulțime de oameni au raportat efecte secundare după consumul de alimente care conțin MSG.

Glutamatul monosodic (MSG), ucigasul silentios din bucataria noastra

Deși Food & Drug Administration (FDA) a clasificată glutamatul monosodic sau MSG, ca tip de aditiv alimentar, în general sigur pentru consum, o mulțime de oameni au raportat efecte secundare după consumul de alimente care conțin MSG. Aditivul este de obicei folosit pentru a spori aroma diverselor produse alimentare ambalate și în numeroase mese servite în restaurante.

Glutamatul monosodic este o sare sodică din acidul glumatic, un aminoacid non-esențial aparut natural. Este folosit ca aditiv alimentar și este de obicei vândut ca potențiator de gust. Acesta are codul HS 29224220 și codul E621. In comerț se mai folosește sub denumirea de Ajinomoto, Vetsin, Accent și Tasting Powder. El provine din fermentație bacteriană.

Acizii glutamic funcționează ca un nerv stimulent care pacaleste creierul să creadă că un produs are un gust mai savuros sau mai bogat ​​decât în realitate.

Simptomul complex MSG sau “Sindromul restaurantului chinezesc”

Unele efecte secundare nedorite ale MSG-ului au fost mai întâi raportate si publicate în anul 1968. Acestea au inclus palpitatii, slabiciune, amorteli în brațe și în jurul zonei cefei. Alte simptome au fost raportate după, și o dezbatere aprinsă are loc în rândul profesioniștilor medicali.

FASEB sau Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala,  si-a lansat concluziile cu privire la posibilele efecte ale MSG-ului. Acestea au inclus: senzatie de arsura in partea din spate a gatului, piept, și antebrațe, etanșeitate faciala sau presiune, palpitații cardiace, dureri în piept, greață, dureri de cap, senzație de amorțeală pornind de la ceafă ce radiază în jos spre spate și brațe, bufeuri de caldura sau furnicături în partea superioară a corpului, slăbiciune și somnolență. Impreuna, aceste simptome sunt clasificate pe FASEB ca si simptomul complex MSG.

Toate tipurile de MSG (acidul liber glutamic care apare în alimente ca urmare a procesului de fabricație) poate duce la aceste reactii, in special in cazul persoanelor care sunt sensibile la MSG. Printre acestea se numără MSG găsit în diferite fungicide și îngrășăminte care au fost în prealabil aprobate pentru utilizare pe culturi care includ așa-numitele culturi "organice".

Efecte secundare sau reactii

Diferite studii independente au fost efectuate pe aditivul alimentar, iar majoritatea arata ca pot rezulta urmatoarele simptome sau reactii:

Circulator - umflarea

Cardiac - fibrilație atrială, aritmie, bătăi rapide ale inimii, tahicardie, ritm scazut al bataii inimii, palpitații, angina, creșterea tensiunii arteriale.

Muscular - dureri articulare, dureri asemănătoare gripei, rigiditate.

Gastro-intestinal - vărsături, greață, diaree, sangerare rectala, crampe stomacale, balonare.

Vizual - dificultăți în concentrarea, vedere încețoșată, presiune in jurul ochilor.

Neurologice - modificări ale dispoziției, depresie, anxietate, confuzie mentală, dezorientare, atacuri de panica, probleme de comportament la copii, hiperactivitate, tulburări de deficit de atenție, somnolenta, letargie, insomnie, convulsii, paralizie sau amorțeală, sciatica, frisoane, tulburări de vorbire.

Respirator - dificultăți de respirație, astm, senzație de apăsare în piept, nas infundat, dureri în piept, strănut.

Piele - erupții cutanate, urticarie (interne, externe sau ambele), paralizie parțială sau temporară, leziuni bucale, furnicături sau amorțeală la nivelul pielii, uscăciune extremă în gură, înroșirea feței, umflarea limbii si fetei, pungi de sub ochi.

Genital/Urologie - umflarea prostatei, dureri de vezica urinara, scurgeri vaginale, umflare vaginala, nicturi, urinari frecvente.

Durata efectelor secundare

Potențialele efecte secundare care fac parte din simptomul complex MSG sunt de așteptat să apars chiar la 15-30 minute după consumul MSG, și se așteaptă să dispară de la sine in mai putin de 2 ore. În câteva cazuri, când crizele de astm au fost direct legate de consumul de alimente încărcate cu MSG, simptomele s-au observat în decurs de 1 până la 12 ore după consumul aditivului.

Asigurați-vă că cititi cu atentie etichetele alimentare!

Cu toate aceste reacții adverse posibile cred că e clar ca MSG-ul trebuie evitat, chiar dacă FDA susține că este sigur. Eliminarea MSG-ului din dieta noastra poate fi una dintre cele mai grele lucruri de făcut, deoarece se ascunde peste tot și sub multe nume.

Iată o listă de ingrediente comune, care conțin întotdeauna MSG:

    Drojdie autolizată
    Extract de drojdie
    Drojdie de nutrienți
    Glutamatul Monopotasic
    Glutamatul monosodic
    Acid glutamic
    Gelatină
    Proteina texturaa
    Proteina hidrolizată
    Cazeinat de calciu
    Cazeinat de sodiu
    Drojdie de alimente

Aromă, arome, condimente sau toate frazele care conțin unul din aceste cuvinte, evitati-le:

    Sos de soia
    Stoc, bulion
    Protează
    Caragenan
    Extract de malț
    Matlodextrin
    Sos Worcestershire
    Pectină
    Extract Kombu
    Lapte praf
    Orz malț
    Enzime
    Orice modificare enzimă
    Amidon de porumb
    Proteine ​​din soia
    Orice ultra-pasteurizare
    Orice fortificare cu proteina
 
Cel mai bun mod de a evita MSG-ul este de a evita toate produsele alimentare prelucrate și să optam pentru un regim curat. Un ultim sfat mic. Adaugă multa vitamina C si ghimbir in dieta, deoarece au demonstrat ca au efecte protectoare puternice impotriva MSG-ului:

 

autor: redactor SE - Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2014

Interesant de citit:
Un ou pe zi sau doua pe saptamana?

Cate oua putem manca : unul pe zi sau doua pe saptamana?  Nu exista nici o limita recomandata la cat de multe oua putem manca. ... citeste

Glutenul - ucigasul silentios

In 1920, guvernul american a constatat ca animalele hranite cu o dieta ce contine faina alba, au dezvoltat boli neurologice grave si au murit. ... citeste

8 modalitati de a prepara oul la micul dejun

Majoritatea persoanelor isi fac la micul dejun un ochi sau ou fiert, dar mereu arata la fel. Ce-ar fi sa schimbam un pic modelul? Dati o forma interesanta oului prajit sau fiert, si cu siguranta va va… ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII