Ce se intampla cu corpul tau la 24 de ore dupa ce ai baut Red Bull

Ce se intampla cu corpul tau la 24 de ore dupa ce ai baut Red Bull

Ce se intampla cu corpul tau la 24 de ore dupa ce ai baut Red Bull

  • Cresterea tensiunii arteriale, senzatie de oboseala si constipatie: Ce se intampla intr-adevar cu corpul tau la 24 de ore dupa ce ai baut o cutie de Red Bull. Prima data am aflat ce se intampla cu corpurile noastre la o ora dupa ce am baut o doza de Coca Cola, apoi o Cola dietetica, iar acum un nou grafic dezvaluie efectele bauturilor energizante.

     

Ce se intampla cu corpul tau la 24 de ore dupa ce ai baut Red Bull?

Inca din primele 10 minute
Dar sunt informatiile continute in graficul stiintific corecte?
Red Bull are un Ph de 3,3 – la fel ca otetul
Dupa 30-50 de minute
Dupa 60 de minute
De la 5 pana la 6 ore
Dupa 12 ore
Intre 12-24 ore
Intre 7 si 12 zile

Cresterea tensiunii arteriale, senzatie de oboseala si constipatie: Ce se intampla intr-adevar cu corpul tau la 24 de ore dupa ce ai baut o cutie de Red Bull

Prima data am aflat ce se intampla cu corpurile noastre la o ora dupa ce am baut o doza de Coca Cola, apoi o Cola dietetica, iar acum un nou grafic dezvaluie efectele bauturilor energizante.

Graficul de pe Personalise.co.uk dezvaluie ceea ce se intampla la 10 minute, la 15-45 de minute, la 30-50 minute, la o ora, la 5-6 ore, la 12 ore si la 12-24 ore de la consumul de Red Bull.

Inca din primele 10 minute

Inca din primele 10 minute ritmul cardiac si tensiunea arteriala cresc, la finalul de 12-24 ore corpul dumneavoasra incepe sa aiba senzatia de sevraj - inclusiv dureri de cap, iritabilitate si constipatie. Efectele trec dupa 7-12 zile dupa ce ai consumat.

Dar sunt informatiile continute in graficul stiintific corecte?

FEMAIL raspunde comentariului facut de Dr. Stuart Farrimond, cercetator american si om de stiinta cu privire la modul in care bauturile energizante afecteaza sistemul imunitar.

Vorbind despre efectul general al bauturilor energizante asupra organismului, Dr. Farrimond a spus catre FEMAIL: “Bauturile energizante sunt o modalitate rea de a lua cofeina. Acestea sunt bogate in zahar – unele inspaimantator de mult. Cele ‘extra adaugate’, cum ar fi taurina, sunt mituri si nu fac nimic altceva decat sa faca bautura mai cotata. Toate bauturile carbogazoase sunt acide deoarece sunt gazoase, iar producatorii de bauturi adauga, de obicei, acid suplimentar pentru a le face mai interesante.”

Red Bull are un Ph de 3,3 - la fel ca otetul

Combinat cu zahar, acesta este perfect pentru a eroda smaltul dintilor, provocandu-ti probleme dentare intreaga viata.

"Consumul moderat de cafea a fost corelat cu o viata mai lunga, cu toate ca acest lucru nu este aproape sigur si in cazul bauturilor energizante. Si in timp ce cofeina ne face sa ne simtim mai voiosi, mai treji, nu ne face mai inteligenti. De fapt, unele cercetari arata ca aceasta substanta ne afecteaza  capacitatea noastra de a gandi creativ. Cafeaua si ceaiul sunt o modalitate mult mai buna pe care sa o folosim. Desi totul cu moderatie, desigur!”

Dr. Farrimond a spus: ”Aceste perioade sunt sigure: dupa ce ai baut o bautura cu cofeina, cofeina trece din intestine in sange si apoi in creier si in tot corpul. Este un drog stimulent care actioneaza prin stoparea semnelor de oboseala de la nivelul creierului. O substanta chimica din creier, numita adenozina, joaca un rol important in modul in care functioneaza oboseala – tinde sa construiasca pe tot parcursul zilei, provocandu-ne senzatia de somn seara.”

Cofeina este un drog viclean care blocheaza temporar actiunea adenozinei, oferindu-ti un impuls, in timp ce, permite moleculelor din creier “sa se simta bine” pentru a fi eliberate mai repede. Te simti mai vioi si mai bine cu tine insuti.

Dupa 30-50 minute

Dupa ce ai terminat bautura si corpul tau a absorbit complet cofeina, ficatul va dori apoi din ce in ce mai mult sa absoarba mai mult zahar. In acest timp organismul dumneavoastra a absorbit cea mai mare parte a zaharului initial din bautura.

Dr. Farrimond a spus: “Da, in mod obisnuit va asteptati ca toata cofeina sa fie absorbita in aproximativ 45 de minute dupa ce ati baut, desi ar putea dura mai mult daca o beti ca parte a unei mese. Ficatul descompune cofeina si cofeina in sine ridica, intr-adevar nivelul de zahar din sange. Cu toate aceste, nu este la fel de simplu cum sugereaza informatiile grafice. Cofeina poate scadea zaharurile din sange mai rau la diabetici, de exemplu. Interesant, cofeina pare sa fie buna pentru ficat si consumul de cafea a fost corelat la rate mai mici de boli de ficat si cancer hepatic. Cu toate acestea,acelasi lucru nu a fost demonstrat pentru bauturile energizante.

Dupa 60 de minute

O ora si probabil veti ajunge la acea “explozie de zahar”, de multe ori acest lucru fiind un amestec a nivelurilor de zahar in scaderea fuxului sangvin, efectele cofeinei aducand moartea.

Dr. Farrimond a spus: “O multime de oameni de stiinta nu cred ca “explozia de zahar” exista, de fapt. Noi credem ca stim cand nivelul nostru de zahar este mare sau mic, dar de obicei, nu prea ai cum sa-ti dai seama. Consumul la masa ne face sa ne simtim obositi din alte motive, iar noi dam vina pe cofeina, care poate incepe sa-si faca efectul in jurul acelei perioade. De asemenea, putem avea o mica criza atunci cand “hormonii fericirii”  care circula in creierul nostru incep sa se uzeze.

De la 5 pana la 6 ore

Aproximativ 5 pana la 6 ore este timpul de injumatatire a cofeinei. Acest lucru inseamna ca este nevoie de mai multe ore pentru corpul tau pentru a reduce continutul de cofeina din sange cu 50%. Pentru femeile care iau contraceptive orale, de data aceasta este dublat.

Dr. Farrimond a spus: "Acest lucru este corect pentru greutatea normala a adultilor. Pilulele contraceptive orale vor face perioada de injumatatire mai lunga, desi nu poate fi dubla, deoarece depinde de comprimate. Sarcina, leziunile hepatice si alte medicamente pot incetini, de asemenea, rata la care cofeina este eliminata din organism. Foarte important, copiii si adolescentii au timpul de injumatatire semnificativ mai lung, ceea ce inseamna ca substanta aceasta va ramane in sange pentru mai mult timp si la niveluri mai mari decat la adulti. Acesta este motivul pentru care bauturile care contin cofeina provoaca probleme de comportament si de anxietate la copii."

Dupa 12 ore

Dupa 12 ore de la terminarea bauturii energizante pentru cei mai multi oameni cofeina pare sa fie eliminata din sange, viteza exacta sau timpul variind de la o persoana la alta.

Dr. Farrimond a spus: “Da, aceasta este o aproximare corecta, cu exceptia copiilor si adolescentilor.”

Intre 12-24 ore

Pentru consumatorii de alcool regulat veti gasi ca intre 12-24 ore este momentul in care veti incepe sa simtiti simptomele de sevraj adica impulsul pentru cofeina, incluzand dureri de cap, iritabilitate si constipatie.

Dr. Farrimond spune: “Simptomele de sevraj din cauza cofeinei sunt de obicei exagerate si nu sunt atat de rele pe cat se crede ca sunt. In testele in care bautorii de cafea au bauturile lor schimbate in bauturi decofeinizate, efectele de sevraj se dovedesc a fi destul de usoare, in cele mai multe cazuri, daca exista. Simptomele de sevraj pot dura pana la 9 zile si depind de cantitatea de cofeina pe care o bem. Toata lumea e diferita, desigur, dar o multime de simptome de acest gen par a fi doar in mintea noastra."

Intre 7 si 12 zile

Studiile au aratat ca acesta este intervalul de timp in care corpul tau va deveni tolerant cu doza de cofeina pe zi, un studiu a constatat aceasta pe acei care iau o pilula de cofeina in timp ce altii au efect placebo, ambele categorii au prezentat stari  si niveluri de energie identice dupa 18 zile, acei care au avut nivelul cel mai mare de cofeina au devenit obisnuiti cu cofeina.

Dr. Farrimond a spus: “Noi nu devenim toleranti cu cofeina de-a lungul timpului – e nevoie de mai mult pentru a obtine aceleasi efecte. Ar fi interesant sa aflam mai multe despre aceste studii.”

Graficul continua apoi sa explice de ce ar putea fi bine sau nu sa bei bauturi energizante.

Aceasta afirma ca cele mai multe lucruri luate cu moderatie ca parte a unui regim alimentar echilibrat si sanatos sunt fine si acest lucru este valabil si pentru bauturile energizante, sa fie atenti, desi, exista adesea cantitati mari de zahar in multe dintre bauturi.

Doza recomandata de cofeina este de 400 mg pe zi, aceasta cantitate nu ar trebui depasita; ar trebui luate in considerate zaharurile in plus si dependentele care apar in urma depasirii cantitatii recomandate.

S-au facut cercetari in toata lumea in ceea ce priveste efectul bauturilor energizante, in America, admiterea la departamentele de urgenta  care au fost asociate cu bauturile energizante s-a dublat din 2007 pana in  2014, conform Abuzului de Substante si Administratia serviiilor de sanatate mentala Dawn Report.

Companiile de bauturi energizante compara adesea bauturile lor cu cafea cu numeroase magazine de cafea care ofera bauturi cu nivel ridicat de cofeina, de exemplu un Starbucks Venti Caffe Americano contine 300 mg de cofeina, cantitatea de cofeina  fiind aproape de patru ori mai mare decat cea a unui Redbull de 250 ml.

Dr. Stuart spune: “Oboseala este un ucigas mare: aproximativ 500 de decese pe an sunt cauzate din cauza adormirii la volan. In cantitati moderate, cofeina te poate ajuta sa stai treaz daca conduci noaptea tarziu sau dupa masa de pranz, in graba. Insa, in loc sa incerci sa consume o doza de Redbull, ar fi mai bine sa tragi autovehiculul pe dreapta, sa consume o cafea si sa te odihnesti 10 minute.”

Niraj Naik care a proiectat grafica marcii Coca-Cola si Diet Cola in blogul sau The Renegade Pharmacist a spus catre FEMAIL: Grafica mea originala si articolul au fost menite pentru clientii mei, care sufera de probleme de sanatate si pentru alte persoane care iau medicamente pe termen lung pentru boli metabolice cum ar fi diabet, boli de inima si obezitate, care doresc cu adevarat sa previna tot ceea ce poate sa se intampla. Cu toate acestea persoanele care au un stil de viata sanatos, activ, si care stiu sa gestioneze stresul lor in mod corespunzator sunt predispusi unui risc mult mai mic de a avea boli cauzate de stres. Deci,  consumul unei doze de cola sau de bautura energizanta din cand in cand , nu iti va provoca foarte mult rau. Problemele apar atunci cand consumi aceste bauturi in exces, dar si atunci cand inlocuiesti consumul anumitor bauturi nutritive si alimente cu acestea.

Sfatul meu pentru client si toti ceilalti este ca trebuie sa invete sa traiasca un stil de viata sanatos, sa ramana activi, sa-si gestioneze stresul, sa aiba o dieta pura cat mai mult posibil si sa privesti bauturile acidulate si pe cele energizante ca un lucru care te trateaza la nevoie – nu ca pe niste bauturi ce pot fi servite la fiecare masa.

Gavin Partington, BSDA (British Soft Drinks Association) director general a declarat catre FEMAIL: “Bauturile energizante pe baza de cofeina transmit un impuls de energie pe baza de glucoza de care se bucura milioane de oameni din intreaga lume. De fapt, in acest an Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a reafirmat siguranta bauturilor energizante si a ingredientelor acestora. Este demn de amintit ca o doza de 250 ml de bautura energizanta contine aceeasi cantitate de cofeina echivalenta unei cesti tipice de cafea".

Va recomandam sa mai cititi si:

 

Interesant de citit:
Nutritie fara colesterol

Este important sa intelegem ca alimentatia sanatoasa nu poate fi nesistematica, si este important sa mancam nu numai alimente gustoase, ci si utile. ... citeste

De ce detoxifierea este atat de importanta?

Pentru multi, cuvantul detoxifiere este tot mai des folosit si auzit, chiar la moda - dar nu si un mijloc de a-si imbunatati sanatatea. Altii vad detoxifierea ca o forma de foame. Nimic nu poate fi… ... citeste

Elixir pentru fumatori: Cum sa va curatati plamanii

Cei mai mulți știu ce înseamnă "tusea de fumator"... Aceasta tuse este un avertisment din partea organismului care a inhalat prea mult fum de țigară, ce este… ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII