Programul de detoxifiere digitala ce ar trebui urmat de fiecare familie

Programul de detoxifiere digitala ce ar trebui urmat de fiecare familie

Programul de detoxifiere digitala ce ar trebui urmat de fiecare familie

  • Pentru multe familii, smartphone-urile, tabletele si alte dispozitive reprezinta o parte normala a vietii de zi cu zi. Copii observa cand adultii sunt fascinati de dispozitivele lor, isi verifica in mod constant e-mailul, scriu sau citesc prin intermediul acestora mai mult decat interactioneaza cu copii lor. Astfel, cei mici sfarsesc prin a se simti neglijati si simt ca poarta o lupta pentru a obtine timpul si atentia parintilor.

    Un studiu recent efectuat in Suedia a descoperit ca adultii din familie care sunt puternic absorbiti de propriile dispozitive electronice in timpul mesei, nu doar ii provoaca pe copii sa actioneze pentru a obtine atentia parintilor, ci raspund si dur comportamentului nepotrivit al copilului.

programul de detoxifiere digitala ce ar trebui urmat de fiecare familie:
O parte normala a vietii de zi cu zi
Comunicarea fata-in-fata este esentiala
1. Fa-ti o regula din a te opri la ore prestabilite din activitatea ta cibernetica
2. Lasa-ti telefonul in masina
3. Asteapta pana adoarme copilul tau pentru a-ti verifica email-urile sau mesajele
4. Nu dormi cu telefonul sub perna sau langa pat
5. Nu manca cu telefonul sau alte dispozitive la masa
6. Fii curajos

O parte normala a vietii de zi cu zi

Pentru multe familii, smartphone-urile, tabletele si alte dispozitive reprezinta o parte normala a vietii de zi cu zi. Copii observa cand adultii sunt fascinati de dispozitivele lor, isi verifica in mod constant e-mailul, scriu sau citesc prin intermediul acestora mai mult decat interactioneaza cu copii lor. Astfel, cei mici sfarsesc prin a se simti neglijati si simt ca poarta o lupta pentru a obtine timpul si atentia parintilor.

Un studiu recent in Pediatrie a descoperit ca adultii din familie care sunt puternic absorbiti de propriile dispozitive electronice in timpul mesei, nu doar ii provoaca pe copii sa actioneze pentru a obtine atentia parintilor, ci raspund si dur comportamentului nepotrivit al copilului.

Comunicarea fata-in-fata este esentiala

Comunicarea fata-in-fata este esentiala pentru dezvoltarea abilitatilor lingvistice ale unui copilas dar si pentru dezvoltarea inteligentei sale emotionale.  Deoarece este imposibil sa reusesti aceasta prin intermediul tehnologiei, cativa pasi facuti de tine iti pot axa in mod semnificativ atentia asupra copilului, pasi de pe urma carora atat tu, cat si copilul tau veti avea de beneficiat. Astfel, familia va avea timp pentru jocuri de societate, plimbari si alte activitati care lucreaza la construirea unei legaturi stranse intre membrii familiei si creeaza amintiri placute.

6 Pasi pentru Detoxifiere Digitala pe care Orice Familie ar trebui sa ii urmeze:

1. Fa-ti o regula din a te opri la ore prestabilite din activitatea ta cibernetica

...pentru a petrece timp cu copilul tau – de exemplu, pe durata cinei si inainte de a merge copilul la culcare. Daca va fi nevoie, informeaza-ti colegii cand vei fi neconectat.

2. Lasa-ti telefonul in masina

...atunci cand mergi la competitii sportive sau la spectacole in care copilul tau este implicat. Daca nu poti rezista fara un aparat de fotografiat care sa memoreze pentru eternitate activitatea efectuata de copilul tau, seteaza-ti telefonul pe modul Avion pentru a rezista tentatiei de a scrie mesaje sau de a-ti verifica email-ul. Copii vor sti daca acorzi atentie eforturilor depuse de ei sau daca esti total lipit de Twitter.

3. Asteapta pana adoarme copilul tau pentru a-ti verifica email-urile sau mesajele

Ele vor fi tot acolo si dupa ce ii vei citi copilului tau o poveste de noapte buna.

4. Nu dormi cu telefonul sub perna sau langa pat

5. Nu manca cu telefonul sau alte dispozitive la masa

Daca ai copii mari, transforma programul de detoxifiere digitala intr-o afacere de familie. Va puteti face un ritual ca in fiecare seara inainte de cina sa adunati la un loc toate dispozitivele membrilor familiei si lasa-i pe copii sa voteze pentru o “ascunzatoare” pentru ale lor, dar si pentru ale tale. De asemenea, insista pe respectarea acestei reguli atunci cand iesiti in oras la un restaurant. Cand cinati in oras, trebuie sa acordati atentie comunicarii fata in fata, nu paginilor sociale sau scrierii de mesaje.

6. Fii curajos

...renunta la utilizarea dispozitivelor digitale pentru o intreaga zi in week-end-uri. Vei fi uimit de ceea ce poti realiza si de cat de mult se va distra intreaga familie.

 

Parintii in era digitala: abordari, detox si sfaturi

Cum ne protejam copilul in aceasta era digitala? Cum sa il protejem, respectandu-i in acelasi timp dezvoltarea propriei identitati? Familiile ar trebui sa isi faca timp sa puna deoparte jos telefoanele lor si sa participe la toate activitatile care se desfasoara fara ele. Fie ca este vorba de sport, jocuri de familie, sah, aventuri in aer liber sau doar conversatie simpla, este esential pentru familii sa iasa din lumea digitala in mod regulat pentru a descoperi si pentru a intari legaturile familiale. Iata sfaturile unui foarte renumit psiholog american.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII