Rozmarinul

Rozmarinul

Rozmarinul

  • Dupa lavanda, rozmarinul este probabil una dintre cele mai des utilizate si iubite plante in aromaterapie. Utilizarile sale s-au extins in timp, incepand de la folosirea sa in scopuri culinare, medicinale si mai tarziu chiar in industria parfumurilor, datorita proprietatilor sale aromatice.

Denumiri populare: dendrului, mirtin, rujmalin, rusmalin, martin, marin

Rosmarinus officinalis este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca avand multe utilizari in medicina, in domeniul culinar si chiar in anumite ritualuri. Cu mult timp in urma, rozmarinul se consuma pentru ameliorarea durerilor abdominale, pentru guta, icter, insomnie, dureri de cap, pentru calmare, etc. In Grecia antica, oamenii au ars ramurele de rozmarin pe altarele zeilor, considerandu-l o planta sacra. Cu toate acestea, grecii nu au fost singurii; planta a fost sacra si pentru romani (cei care i-au dat numele) dar si pentru egipteni (gasindu-se urme de rozmarin in mormintele faraonilor). Obiceiul arderii ramurilor de rozmarin a devenit o practica in spitalele din Franta, mentinandu-se pana in secolul 20 - fiind utilizat pentru curatarea aerului. De asemenea, datorita efectului sau antiseptic, planta a fost apreciata si utilizata pentru conservare carnii, chiar si in vreme extrem de calda - a fost cunoscut faptul ca rozmarin previne si intarzieri modificarea produse din carne.

Denumirea "Rozmarin " provine de la cuvintele latine  "Ros" care inseamna"roua" si  "marinus" care inseamna "mare". Originar din zonele mediteraneene, in special din zona  liniilor de coasta, dar si Uruguay, planta a devenit un arbust care sa raspandit foarte repede in intreaga Europa, America de Nord si Mexic.

Rozmarinul apartine familiei Laminaceae. Acest arbust mediteranean cu o aroma placuta, ramificat,cu frunze in forma acelor de brad si cu flori de culori diferite (alb, roz, rosu, violet si albastru), are o inaltime medie de 20-50 cm si poate ajunge chiar la 150 cm, in conditii optime de caldura si umiditate.

 

Proprietatile si beneficiile rozmarinului

Printre proprietatile sale principale putem enumera: analgezic, antidepresiv, antiseptic, anti-inflamator, expectorant, antiviral, afrodisiac, dezinfectant; stimuleaza secretia de bila si o elimina in intestine, distruge microorganismele, imbunatateste fluxul sanguin si energizeaza mintea. In afara de acestea, cercetarile stiintifice indica faptul ca rozmarinul este un stimulent de memorie ideal, atat pentru adulti cat si pentru studenti. Rozmarinul  are efect calmant, alunga oboseala, tristetea, anxietatea, calmeaza durerile musculare, cele digestive si de asemenea, indigestia cauzata de stres.

Tratamente si amestecuri

Rozmarinul poate fi consumat sub forma de ceai, tinctura, capsule sau uleiuri eterice. Acesta imbunatateste digestia, lupta impotriva obezitatii, bolilor de ficat, gastritei, colesterolului, astmului bronsic, edemelor, si regleaza bataile inimii cauzate in special de iritabilitate, cafea sau exces de tutun. Din cauza proprietatilor sale antiseptice si tonice, rozmarinul este extrem de benefic in cazul unui lesin, gripei, mahmurelii, astmului, bronsitei, crampelor, constipatiei, cistitei, durerilor de cap, polipilor, racelii, tusei, sinuzitei sau durerilor musculare. Rozmarinul este de asemenea extrem de eficient in timpul convalescentei, deoarece creste nivelul energiei si optimismului, fiind recomandat in caz de astenie.

Tinctura de rozmarin: este indicata in cazuri de indigestie, diabet, voma, lancezeala stomacala, colici, congestie hepatica, icter, inflamatii cronice si dureroase ale vezicii biliare, colesterol ridicat, insomnie, ameteli, dureri de cap, iritabilitate, stari depresive, convalescenta, memorie slaba, astenie, palpitatii, astm, tuse convulsive. Mod de administrare: doua lingurite de tinctura, diluate intr-o ceasca de apa - inainte de mesele principale. Tinctura de rozmarin este, de asemenea, utilizata pentru entorse, reumatism si torticolis. Pentru acestea se recomanda o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa si administrate de trei-patru ori pe zi.

Capsulele de rozmarin: sunt recomandate in dischinezia biliara, renala si boli reumatice, surmenaj fizic si intelectual. Se administreaza o capsula de trei ori pe zi inaintea meselor principale, luptand impotriva bolilor abdominale, anemiei, reumatismului, tusei si tulburarilor cardiace minore.

Atentie!

  • Evitati consumul acestui produs in timpul sarcinii, daca suferiti de epilepsie sau de hipersensibilitate

  • Depasirea dozei terapeutice poate duce la aparitia convulsiilor, iar din acest motiv, utilizarae uleiului volatil trebuie facuta cu mare atentie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII