Ceapa (Allium cepa)

Ceapa (Allium cepa)

Ceapa (Allium cepa)

  • Ceapa a fost cultivata cu 6000 ani i.Hr. in Valea Nilului. In Egiptul antic, ea era oferita zeilor, sau era folosita ca moneda de plata pentru a ajunge in rai, iar la romani, ceapa constituia un element important din alimentatia de baza.

Denumire stiintifica: Allium cepa din Familia Liliaceea

Denumiri populare: arpagic, caba, cebula, ceapa-bulgareasca, ceapa de apa, ceapa de arpagic, ceapa de gradina, ceapa-hasma, ceapa-lunguiesa, ceapa-moldoveneasca, cepoi, cepsoara de vara, ceaclama, hagima, hajma, harpagica, herpejica, hocegi, orceag, parpagica, samulastra, teapa, teapi, tepoi.

Uz intern: ceapa este un energizant, afrodisiac, antiseptic, stimulent general, diuretic, antireumatismal, secretor, vermifug, usor hipnotic si curativ al sistemului pilos si pielii. De asemenea, este utila pentru edeme, ciroza, astenii, reumatism, gripa, obezitate, diabet, paraziti intestinali, rahitism, litiaza biliara, ascite, surmenaj fizic si intelectual, ateroscleroza, pleurezie, si are caracteristici antiseptice.

Uz extern: este un remediu activ pentru stomatita, afta, abcese, negi, ulcere, arsuri, surditate, degeraturi, furuncule, congestie cerebrala, pistrui, avand un efect puternic asupra Stafilococului si indeparteaza tantarii.

Ceapa contine fructani, vitaminele A, B,B1, B2, C; saruri minerale - sodiu, potasiu, fosfat, nitrati calcarosi, fier, sulf, iod, siliciu, magneziu, calciu, cupru; acizi - fosforic si acetic; disulfura de alil si de propil; ulei volatil; glucochinina; oxidaze diostaze; principii antibiotice; substante naturale cu proprietati antiseptice.

Caracteristici terapeutice si proceduri de utilizare

Exces de acid uric: lasa peste noapte doua cepe strivite intr-o jumatate de litru de apa fiarta, pana cand se obtine o pasta. Dimineata, se filtreaza si se bea o ceasca din acest produs cu putin suc de lamaie si indulcit cu miere.

Abces, furuncle: aplica pe partile umflate coji de ceapa coapta si mentine apasat timp de 10-15 minute. Repetati acest procedeu de 4-5 ori pe zi.

Arsuri: pentru o arsura usoara, se aplica pe rana o ceapa strivita amestecata cu un varf de cutit de sare.

Diabet: urmeaza cure regulate cu ceapa, deoarece functioneaza asupra pancreasului. Consuma ceapa cruda sau fiarta, la fiecare masa, zilnic, timp de o saptamana. Se repeta cura la fiecare 3 luni.

Diaree: se fierb 200 de grame cozi de ceapa timp de 10 minute intr-un litru de apa. Consuma o jumatate de litru de lichid obtinut in fiecare zi.

Edemul: se dau prin razatoare 300 de grame de ceapa, apoi se amesteca cu 400 de grame de miere si 600 de grame vin alb. Se agita si se bea 2-4 linguri pe zi.

Hemoroizi: taie ceapa in doua, spal-o bine, si aplica cate o jumatate pe locul dureros.

Tuse, bronsita: fierbe 3 cepe taiate in jumatate timp de 8-10 minute intr-o jumatate de litru de apa. Se filtreaza si se indulceste cu miere de albine, apoi se bea cate o jumatate de ceasca in fiecare zi.

Contra pistruilor: se maseaza fata cu un amestec de otet de mere si o ceapa strivita, care  a fost lasat la macerat timp de 4 ore.


Atentie!

  • daca sunteti bolnav de gastrita, colita de fermentatie sau aveti un colon iritabil, consumati ceapa cu prudenta, deoarece ingerarea cepei poate inhiba peristalismul gastric, poate incetini procesul digestiv
  • ceapa este contraindicata pentru cei ce sufera de ulcer sau gastrita hiperacida

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Romanescu Maria
    Romanescu Mariatrimis la 3/7/2012

    Tinctura de ceapa este buna pt. combaterea aterosclerozei, arteritei, dar trebuie folosita in cantitati mici la inceput. Eate important de observat comportamentul bolnavului, deoarece aceasta tinctura dizova cheagurile de sange si de aceea se iau 10 picaturi pe zi. E bine ca cele 10 picaturi, impreuna cu o lingura de otet de mere sa se adauge la un pahar cu apa si sa se bea in inghitituri mici.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII