De ce avem rau de miscare?

De ce avem rau de miscare?

De ce avem rau de miscare?

  • Intr-o masina, tren, vapor sau avion, creierul primeste semnale contradictorii. Creierul simte ca organismul este nemiscat, dar aude miscarea prin urechi. Este aceeasi senzatie pe care creierul ar fi putut-o simti in cazul in care organismul ar fi fost otravit. Declansatorii dau impulsul de a voma orice toxina care poate otravi corpul.

De ce avem rau de miscare?

Calatoriile in orice mijloace de transport ne provoaca raul de miscare deoarece creierul are impresia ca organismul a fost otravit, ne spune un neurolog.

Care sunt simptomele raului de masina?

  • greata
  • varsaturi
  • ameteala
  • transpiratie
  • un sentiment de stare de rau
  • uneori frisoane

Efectul de otravire

Intr-o masina, tren, vapor sau avion, creierul primeste semnale contradictorii, care declanseaza o reactie similara celei care apare atunci cand cineva este otravit.

Dr. Dean Burnett, de la Universitatea din Cardiff, a declarat ca sentimentul de greata este cauzat deoarece creierul, crede ca organismul trebuie sa elimine o toxina prin voma. Dar, de fapt, efectul de "otravire" este cauzat de mesajele mixte din muschi - care spun creierului ca intregul corp este nemiscat - iar urechile, contrariul.

Organismul nu este inca evoluat

Dr. Burnett a declarat ca organismul nu este inca evoluat pentru a face fata cu senzatia de a fi in vehicule, atunci cand organismul este mutat fara a efectua miscari in sine. "Cand suntem intr-un mijloc de trasport, nu suntem fizic in miscare ... muschii ne spun ca stationam. Dar fluidele din urechi, se supun legilor fizicii. Ele sunt un fel de balansoar si informeaza creierul ca de fapt suntem in miscare. Deci, creierul primeste mesaje mixte. Nu pot fi ambele corecte. E o nepotrivire senzoriala. Si, in termeni evolutivi, singurul lucru care poate provoca o nepotrivire senzoriala este o neurotoxina sau otrava. Asa ca, creierul are impresia ca a fost otravit, iar primul lucru pe care-l face este sa scape de otrava, prin voma."

El a explicat ca lectura intr-un mijloc de transport agraveaza senzatia de rau, pentru ca ochii se concentreaza pe un spatiu mic, static si nu ofera creierului nici o informatie pentru a explica faptul ca organismul este in miscare.

 

Cum amelioram senzatia de rau?

Sentimentul de rau ar putea fi ameliorat daca privim pe geamul de la masina, deoarece acest lucru demonstreaza ca suntem in miscare. Putem vedea peisajul in miscare, astfel incat echilibram sistemul.

Creierul va spune:"Uite, lucrurile se misca - deci suntem in miscare" - iar senzatia de rau se poate ameliora.

Dr. Burnett a declarat ca sistemele creierului au devenit mai rafinate si mai eficiente la persoanele in varsta, dar copiii sunt mai susceptibili la raul de miscare, deoarece creierele lor sunt inca in curs de dezvoltare.

El a mai spus ca, nu exista nici un motiv clar de ce unii oameni sufera de aceasta "boala" mai mult decat altii, numindu-l un "capriciu de dezvoltare".

Dar a mai rpecizat de asemenea ca, exista mai multe alte aspecte ale vietii moderne, la care creierul nu face inca fata. Jet-lag-ul este unul din ele.

Cum putem preveni raul de miscare/ raul de masina?

- ai grija la ce alimente consumi; evita alcoolul, mancarurile condimentate, mancarea grasa si tot ce crezi ca iti poate agrava situatia
- evita aprfumurile puternice
- alege un loc in care vei simti cat mai putin miscarea
- nu sta cu spatele la sensul de mers
- aseaza-te pe scaunul din fata al masinii
- nu citi in nici un mijloc de transport
- incearca sa privesti un punct fix in departare
- deschide geamul daca este posibil, pentru aer curat
- discuta cu medicul pentru a vedea ce medicamente poti lua
- ia intr-o sticla un ceai neindulcit din ghimbir (acesta este cunoscut in a taia senzatia de greata); poate fi consumat inainte, in timpul si dupa calatorie.

autor: redactor SE - Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2016

Interesant de citit:
Tulburari digestive - durerile abdominale

Intr-un moment sau altul al vietii, toti vom experimenta dureri abdominale. Cele mai multe dintre cauzele acestor dureri nu sunt grave si pot fi usor diagnosticate si tratate. Cu toate acestea,… ... citeste

Cum scapam de durerile de stomac?

Ati facut cateva excese alimentare si va doare stomacul? Aveti crampe, iar noaptea eructatii care va provoaca arsuri? Iahnia de fasole a fost foarte buna ieri, dar vinul era de proasta calitate… ... citeste

Cum scapam de indigestie ?

Indigestia este provocata adesea de excese alimentare (mese prea abundente, prea grase si prea alcoolizate). ... citeste


✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII