Dieta si relaxare pentru o femeie "la limita stresului"

Dieta si relaxare pentru o femeie

Dieta si relaxare pentru o femeie "la limita stresului"

  • Sunteti tipul de persoana care se simte in permanenta extenuata, va lipsesc energia si vointa. Sunteti deci la limita stresului. Aveti tendinta de a suferi de niveluri scazute ale hormonului de stres numit cortizol. Unul dintre atributele lui este sa va mentina sistemul imunitar sanatos – iar nivelul scazut al acestui hormon poate duce la o reactie imuna exagerata a organismului, in care celulele sistemului imunitar ataca chiar corpul pe care ar trebui sa-l protejeze.

Abatuta (doborata de stres)?

Sunteti tipul de persoana care se simte in permanenta extenuata, va lipsesc energia si vointa. Sunteti deci la limita stresului. Aveti tendinta de a suferi de niveluri scazute ale hormonului de stres numit cortizol. Unul dintre atributele lui este sa va mentina sistemul imunitar sanatos – iar nivelul scazut al acestui hormon poate duce la o reactie imuna exagerata a organismului, in care celulele sistemului imunitar ataca chiar corpul pe care ar trebui sa-l protejeze. Acest lucru poate duce la artrita, astm si sensibilitate la durere.

Probleme de sanatate:

Dureri de tot felul, adesea dureri de spate si pelvis; alergii alimentare; sensibilitate marita a sistemului digestiv (greata, diaree, voma) sau sindromul colonului iritabil; tulburare afectiva sezoniera (SAD – seasonal affective disorder); sindrom premenstrual (PMS); fluctuatii ale tensiunii; depresie postnatala; eczema; psoriazis; cistita; astm; boli de inima; tulburari ale tiroidei; artrita reumatoida; osteoporoza.

Ce este bine pentru minte, ca si pentru trup: exercitiile fizice regulate sunt cel mai bun antidot natural al stresului.

Dieta:

- Stabiliti ore regulate ale meselor pentru a echilibra nivelul cortizolului.
- Faceti din pranz masa principala a zilei.
- Combinati proteinele si carbohidratii la fiecare masa pentru a stimula productia de triptofan si tirozina (vedeti recomandarile pentru tioul frenetic) pentru a va calma sistemul nervos central.
- Rasfatati-va uneori cu alimente dulci sau grase pentru a stimula creierul sa produca mai multe substante care combat suferinta si durerile (endorfine) – o tableta de ciocolata neagra poate stimula producerea destulor endorfine ca sa va ajute la eliberarea de durere si suferinta.
- Consumati alimente cu proprietati anti-inflamatorii (cele bogate in acizi grasi omega-3 ca pestele, uleiul de masline si nucile) pentru a reduce tendinta de a face alergii, astm si sindromul colonului iritabil.
- Beti apa din abundenta pentru a evita constipatia si a va sustine sistemul digestiv sensibil.
- Luati multivitamine cu un supliment de vitamina D; acest lucru va va ajuta sa reduceti comportamentul agresiv al sistemului imunitar. Luati si vitaminele A si E daca suferiti de inflamatii ale colonului, deoarece este posibil ca organismul sa nu le absoarba in mod eficient din alimente. Vitamina A va ajuta si sa mentineti memoria in buna stare sub stres, iar vitamina E previne bolile de inima.
- Fructele si legumele ajuta colonul sensibil si ofera antioxidanti pentru a contracara pagubele produse de sistemele nervos si digestiv hiperactive.

Programul de exercitii fizice:

- Desi energia dumneavoastra este la un nivel scazut, exercitiile fizice vor alina durerile si vor reduce sensibilitatea creierului la stres.
- Exercitiile fizice facute la lumina zile, mereu la aceeasi ora in fiecare zi ajuta la refacerea ritmului biologic natural.
- Consecventa este mai importanta decat intensitatea. Incepeti lent si continuati timp de 30 de minute cel putin in trei zile pe saptamana. Alegeti tipuri exercitii fizice ritmice, blande, cu impact redus precum ciclismul, aerobicul in bazin, dansul sau yoga.   - De asemenea, incercati activitati aerobice regulate pentru a stimula producerea in creier de substante care dau starea de bine.

Programul de relaxare:

- Practicati tehnica de relaxare ABCDE timp de 10-15 minute in fiecare zi.
- Respiratia prin diafragma (vedeti tipul frenetic) va va da o energie plina de calm.
- Incercati aromaterapia – mai ales cu lavanda si rozmarin (ce are efecte benefice asupra sistemului imunitar).
- Incercati meditatia mantrica (stati linistita si repetati un cuvant sau o fraza la nesfarsit in minte, si reveniti cu concentrarea la fraza respectiva ori de cate ori mintea o ia razna). Repetarea aceasta ritmica este un tranchilizant natural.
- Programati-va la un masaj shiatsu (foloseste presiunea rithmica asupra punctelor de acupunctura ale corpului).

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII